Diş Sağlığı ve Ağız Hijyeni
Sağlık, yediğimiz besinler ve içerikleri ile başlamaktadır. Ağız ve diş sağlığı ise sağlıklı yaşamın başlağıcı olarak görülmeye başlanmıştır. Ağız içerisinde oluşan ve tedavi edilmeyen problemler uzun vadede ciddi sorunlara yol açmaktadır.
Diş tedavileri bir çok bireyin korktuğu, fobi haline getirdiği ve doktora en geç başvuru yapılan tedavilerindedir. Aslında altı ayda bir yapılan düzenli kontroller ile çokça sorun başlamadan basit yöntemler ile tedavi edlilmektedir. Aslında bir tedavi şeması oluşturmak gerekirse,
Sorun Tedavi
Basit Diş Çürükleri Anestezi olmadan dolgu tedavisi
İlerlemiş Diş Çürükleri Anestezi ile dolgu
Gece Uyku Bölen Diş Ağrısı Anestezi altında kanal tedavisi
Çürük Yüzünden Kırılmış ve Parçalanmış Diş Diş Çekimi
Tablodan da anlaşılacağı gibi ne kadar erken tedaviye başlanırsa tedavi bir o kadar kolay olmaktadır.
Tüm medikal birimlerde olduğu gibi dental hastalıklarda da önlemek tedavi etmekten hem ucuz hemde daha kolaydır. Bu sebeple temel ağız bakımı uygulamalarını göz ardı edilmemelidir. Sağlık ağızdan başlar...
- Altı ayda bir doktor muyanesi
- Günde en az iki kez diş fırçalaması
- Diş ipi kullanımı
- Ağız gargarası kullanımı
Ağız Bakımı
Sıkça Sorulan Sorular
Hangi Aralıklarla Diş Taşlarımı Temizletmeliyim?
Tabiki zararlı değildir. Hatta bu işlemi temel alan anabilim dalı dahi vardır. Diş taşları bütün dişeti hastalıklarının etken faktörüdür. Nihai itibarı ile ağızdan bilinçli ve ehil ellerce uzaklaştırılması gerekir. Ancak ''nasılsa diş hekimim temizler'' mantığı ile ağız hijyen uygulamalarından uzak durmak her işlemden sonra diştaşı birikimine çanak tutar. Önemli olan diş taşlarını temizletmek değil, dişleri temiz tutmaktır. Çünkü diş taşı temizliği kozmetik bir iş değil, bir tedavi biçimidir.
Diş Taşlarını Temizletmek Zararlı Mı?
Bunun bir periodu yoktur. Çünkü muayeneler ve kontroller arası geçirilen sürede amaç dişleri ve ağız dokularını temiz tutmaktır. Bunun yerine 6 ayda bir hekim kontrolü daha uygun bir öneri olacaktır.