İmplant nedir?
Ağız içerisinde oluşmuş olan eksik dişler, dental implant olarak adlandırılan özel materyallerin yapay diş kökleri olarak uygulanması işlemidir. Birçok menşei ve çeşidi bulunan dental implantlar uzun yıllardır diş eksiklikleri için uygulanabilen güvenli bir tedavi yöntemidir.
Neden implant tedavilerine ihtiyaç duyulur?
Tek diş eksikliklerinde köprü uygulaması yan dişlerin kesilmesi ve kaplanmasını gerektirmektedir. Bu tedavinin orta ve uzun vade de kesilen dişlerin kaybı ile sonuçlanabilmektedir. İmplant tedavisi ile sadece boşluk oluşmuş olan bölgeye uygulanması çevre dişlerin korunmasını sağlamaktadır.
Çoklu diş eksikliklerinde ise protez yönteminin seçilmesi sonrası implantların çene kemiğine konumlandırılması operasyonu yapan çene cerrahı tarafından yapılmaktadır. Bu sayede çoklu diş eksiklerinde optimum miktarda implant kullanılmaktadır.
Yaşanan bazı tramvatik durumlarda da implant tedavilerinden faydalanmaktayız.
İmplantlar kimlere uygulanabilir?
Kemik gelişimi tamamlanmış tüm bireylerde implant uygulaması yapılabilmektedir. Tedavi öncesinde Ağız Çene Ve Diş Cerrahı veya Periodontolog tarafından kemik hacmi kontrolleri yapılır. Eğer kemik hacmi yeterli değilse periodontal tedaviler ile kemik hacmi artırılması tedavisi uygulanır. Yeterli miktarda kemik oluşumu sonrası operasyon için planlama yapılır.
İmplant tedavisi aşamaları
İlk muayene
Öncellikle Çene Cerrahı implant yaptırmak isteyene hastayı muayene eder. Hastanın implant tedavisi için uygunluk durumunu bu aşamada incelemektedir.
Çene kemiğinin durumunun araştırılması
Çene kemiğine Panoramik röntgenler gerekli durumlarda tomografiler aracılığıyla bakılır. Tedavi yapılacak bölgedeki kemik yoğunluğu ölçülür. Doktor hastaya uygun olan implantı türünü seçer.
İmplantın yapılması
İmplant işlemine başlamadan önce ilk yapılması gereken lokal ya da genel anestezi uygulanmasıdır. Bu sayede işlem sırasında hastanın acı hissetmesi sağlanmış olur. Anestezinin ardından implant yapılacak bölge iyice temizlenir. Diş etinde bir kesik açılır. Bu kesik ile çene kemiğine ulaşılır.
Sonrasında implantın büyüklüğünde çene kemiğine delik açılma işlemi yapılır. Bu delik özel bir başlıklar ile gerçekleşir. Yuva açıldıktan sonra oluşan oyuğa implantın vidalanması gerçekleştirilir. implantın çene kemiğine kaynaması beklenir. Bu kaynama süresi kişiden kişiye değişmektedir. Fakat ortalama süre 1–3 ay aralığındadır.
Protezlerin Hazırlanması
İmplantların çene kemiğine kaynamasından sonra protezlerin hazırlanma aşaması gelmektedir. Bu aşamada hastanın diş ölçüleri alınır. Ayrıca takılacak dişin rengi belirlenir. Protezlerin hazırlanma sürecinden sonra belirlenen ölçülerde protezler özel laboratuvarda yaptırılır.
Protezlerin Yerleştirilmesi
Son aşamada hazırlanan protez dişler kemik üstünde yer alan implantlara vidalanarak veya yapıştırılarak oturtturulur. Bunun sonucunda implant tedavisi tamamlanır.
İmplant hangi diş eksikliklerinde uygulanabilir?
İmplant tedavisi tek veya birkaç diş eksikliğinde uygulanabileceği gibi tam dişsizlik durumlarında da uygulanabilmektedir.
All on four implant
Çene kemiğinin çok fazla eridiği alt ve üst çenede total dişsizlik vakalarında, üst çeneye 6 adet, alt çeneye ise 4 adet implant yerleştirilmesiyle işlemidir. Hasta talebine göre 1-2 gün içerisinde geçici protez uygulaması yapılabilir.
Önceki tekniklerde hastanın kemiğinin yetersiz olduğu bölgelerde greftleme(kemik tozu ekme)ve komplike cerrahi işlemler uygulanarak kemik elde etmek temel amaçtı ve işlemlerin hem sürenin çok uzamasına hemde o süreçte hastanın dişsiz kalmasına yol açmaktaydı.
All On Four İmplant Bursa sisteminde ise komplike cerrahi işlemler uygulanmadan implantlar yerleştiriliyor ve aynı gün içerisinde hastaya kullanabileceği geçici sabit dişler takılmaktadır. İki ya da üç ay sonra ise geçici protezler çıkartılıp yerlerine kalıcı sabit dişler takılmaktadır.
Zigoma implant
Çok ileri seviyede kemik erimesi olan hastalar için uygulanan yöntemdir. Standart implantlar 8-12 mm uzunluğunda iken zigoma implantlar 30-50 mm arasında boyutlara sahiptir. İmplantlar diğer dental implantlar gibi lokal anestesi altında değil genel anestezi altında yapılmaktadır ve operasyon halk arasında elmacık kemiği denilen bölgeye yapılmaktadır. Operasyon yaklaşık olarak 2 saat civarında sürmektedir.
İmmediat implant (Hızı implant)
Dişin çekildiği anda implant yerleştirme işlemine immediat implant uygulaması denmektedir. Hasta ağız içi, kemik yapısı iyi ve çekilecek dişte akut iltihaplanma yok ise oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Enfeksiyon olasılığı olduğu durumlarda ise bu uygulama önerilmez.
Lazer uygulamalı implant (Dikişsiz implant)
İmplant uygulanacak bölgede lazer ile diş eti kapak şeklinde kaldırılır. İmplant yuvası lazer yardımı ile açılır. Klasik yöntemden farklı olarak daha küçük bir alanda işlem yapıldığı için komşu dokulara daha az zarar verir. Herhangi bir dikiş uygulaması da olmadığı için hastamızın iyileşme süresi oldukça kısalır ve ağrı, şişme gibi şikayetleri çok aza iner. Dikişsiz implant, Lazer uygulamalı implant
İmplant hakkında merak edilenler
İmplant fiyatları nedir?
İmplant fiyatları kullanılan malzemenin menşei ve istenen protez ile doğru orantılı olarak değişmektedir. Genellikle ithal olarak kullanılan implantlar 10.000-40.000 tl arasında değişmektedir. Ancak operasyon sırasında kemik tozu ihtiyacı fiyatı yükseltilebilir.
İmplant tedavisini zorlaştıran rahatsızlıklar nelerdir?
Kronik kalp rahatsızlıkları, kan pıhtılaşma sorunları gibi hastalıkları olan hastalarımızda uygulama yapmadan önce ekstra tahlil istenebilmektedir.
İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?
İmplantlar, gerçek dişlerinizin yerini mümkün olan en doğal şekilde alır.Uzun süre kalıcıdır. Diş, diş eti ve çene kemiğinize zarar vermez.İyi bir tedavi planlaması ile köprü tedavisinde olduğu gibi sağlam dişlerinizin kesilmesine gerek yoktur.İyi bir bakımla ömür boyu dayanıklılığa sahiptir.Kullanımı diğer protez uygulamalarına göre oldukça konforludur.
İmplant tedavisi sonrası neler yiyebilirim?
Tedavi sonrası belirli bir süre çok sert yiyecekler yenilmemesi gerekmektedir. Sonrasında kemik implant uyumu sonrasında günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.
İmplant operasyonu sonrasında çok ağrım olacak mı?
Uygulama lokal anestezi altında olduğu için işlem sırasında herhangi bir ağrı oluşmaz. Ancak 2-3 saat sonra kişiden kişiye değişmekle birlikte ağrı oluşabilir. Bu durumda birkaç gün ağrı kesici kullanmanız gerekebilir.
Tüm implantlar başarılı olur mu?
Teknolojik olarak sürekli gelişen bu alanda yapılan iyileştirmeler ile %90 üzerinde başarı sağlanmaktadır. Ancak bazı durumlarda implantın kemiğe kaynamaması durumu oluşabilmektedir.
İmplant bakımı nasıl yapılmalı?
Diş implantlarının üzerine protez uygulaması yapıldıktan sonra fırçalama, diş ipi kullanımı ile temizlik yapılmalıdır.
İmplant Tedavisi Bursa
Ağız Diş ve Çene Cerrahı veya Periodontoliji Uzmanları tarafından cerrahisi uygulanan İmplant tedavileri için uzman diş hekimi kadrumuz ile hizmet vermekteteyiz. Detaylı bilgi için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz. İmplant fiyatlandırma güncel durumu için implant fiyatlandırma modulümüzü ziyaret edebilirsiniz.
İmplant fiyatlandırmaları döviz kurları kaynaklı artış veya azalış gösterebilmektedir. Net fiyat bilgisi için Diş Kliniği miz ile iletişime geçebilirsiniz.