Ortognatik Cerrahi
Ortognatik cerrahi, Ortodonti ve Çene Cerrahisi anabilim dallarının ortaklaşa çalışarak yapılan tedavi yöntemidir. Günümüzde diş yapısından memnun olmayan fakat aktif büyüme evresini geçmiş hastalarımız için uygulanan komplike bir tedavi yöntemidir.
Ortognatik Cerrahi Ne Demektir?
Ortognatik cerrahi, ileri derecede çene iskeletinde olan bozukluğu tedavi edilmesini amaçlamaktadır. Hastaların fonksiyonel olarak çiğneme veya konuşma bozukluklarının yanı sıra estetik açıdan da kötü bir görüntüsü olması oldukça rahatsız edicidir. Estetik görünümün iyileşmesi ve çiğneme ile konuşma problemlerinin ortadan kaldırılması için Ortodonti Uzmanına başvurulmaktadır. Çene kapanışlarının birbiri ile uyumlu olması oldukça önemlidir. Alt çenenin üst çeneye göre daha ileride olması, asimetrik olması veya geride olması gibi durumlarda Ortognatik Cerrahi müdahalesi gerekmektedir.
Ortognatik cerrahi, erişkin kişilere uygulanmaktadır. Üst çene ve alt çene birbirine eşit değil ise bu işlem uygulanmaktadır. Dişlerin ve çene yapısının olması gereken konuma gelmesi sağlanır. Tedaviye başlamadan önce hastanın kafa grafileri çekilir. Ardından ayrıntılı bir konsültasyon yapılır. Bu işlem uzman bir Ortodonti uzmanı, diş hekimi ve çene cerrahisi uzmanı tarafından yapılır. Tedavi süreci hakkında hasta bilgilendirilir.
Hastanın durumuna göre az olmakla beraber cerrahi uygulaması önce yapılabilir. Bu yaklaşım Sugery First olarak adlandırılmaktadır.
Ortognatik Cerrahisi Nasıl Uygulanır?
Ortognatik cerrahi nasıl uygulanır? sorusu hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Öncelikle hastanın tercih ettiği hastane veya klinikte bilgisayar destekli panoramik, tomografi ve 3D görüntüleme sonrası çene cerrahisi hasta için gerekli olan tedavi sürecini başlatır. Ortognatik için bir tedavi planlaması yapılır ve plan hakkında hasta bilgilendirilir. Hasta, merak ettiği her konuda doktoruna danışabilir. Eğer uygulanacak tedavi hasta tarafından kabul edilir ise sonraki randevuları ayarlanır ve tedavi süreci başlar.
Ortognatik tedavi süresi ilk olarak 1-2 sene kadar sürmektedir. Cerrahi sürece geçmeden önce çene yapısında var olan problem giderilir. Çeneler üzerinde bulunan dişlerin eşit oranda kapanması son derece önemlidir. Tel tedavisi uygulanarak dişler olması gereken konuma getirilir. Bu sayede çene kapanışları olması gibi gerçekleşir ve hasta oldukça estetik bir ağız ve diş yapısına sahip olur.
Ortodonti tedavi tamamlandıktan sonra çene üstünde bulunan dişler doğru konuma gelir. Bundan sonra cerrahi süreç için Ortognatik cerrahi süreci başlar. 3 boyutlu görüntüleme işleme ile hastanın diş yapısı, çene yapısı ve ağız yapısı kontrol edilir. Yapılan cerrahi tetkikler sonucu hasta için bir planlama yapılır.
Ortognatik Cerrahide Hasta Ağrı Hisseder Mi?
Ortognatik cerrahisinde işlem genel anestezi altında gerçekleşmektedir. Bu nedenle hastaya uygulanan cerrahi işlemde ağrı hissi oluşmaz. Ancak anestezi sonrası uygulanan işlemde yüzde şişlik, morluk veya ağrı meydana gelebilir. İşlem sonrası bölgede uyuşukluk da görülebilir. Bu süreçte doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalı ve önerileri dikkate edilmelidir.
Ortognatik Cerrahisi Aşamaları
- • Ortognatik hasta için bir planlama yapılır.
- • Ortodontik tedavi uygulanarak dişlerin düzeltilmesi 1-2 yıl sürer.
- • Cerrahi planlama yapılır.
- • Düzeltici cerrahi uygulama ile iyileşme süresi beklenir.
- • Ortodontik tedavi ile bitim cerrahi sonrasında 6-12 ay arasında sürmektedir.
Yukarıda belirttiğimiz unsurlar Ortognatik cerrahi aşamaları olarak tanımlanabilir.
Ortognatik Cerrahi Kimlere Uygulanır?
Ortognatik Cerrahi Kimlere Uygulanır? Ortognatik tedavi, ileri derecede çene iskeleti bozuk olan kişilere uygulanan bir tedavidir. Bu işlem kemik gelişimini tamamlamış yetişkin bireylere uygulanmaktadır. Aynı zamanda doktor tarafından gerek görülür ise alt ve üst önene için uygulanabilir bir yöntemdir. Hastanın tüm hayatına olumlu etki edecek oldukça estetik bir görünüm sunan yöntemdir. Peki, çene cerrahisinin avantajları nelerdir? Ortognatik tedavide hastanın isteklerine önem verilir. Temel olarak fiziki sorunlar ele alınır. Kişi yaşadığı estetik kaygı sonucu Ortognatik tedavi olmak isteyebilir.
İleri derecede çene bozukluğu herkes bu işlem sayesinde istediği görünüme kavuşur. Uygulanan tedavi de çene yapısı eşitlenir ve dişler son derece düzgün olur. Dişlerin kendi pozisyonuna gelmesi için ilk önce Ortodonti, daha sonra Ortognatik tedavi olması gerekir. Ancak Ortognatik tedavi süresi kişiden kişiye göre değişir. Ortognatik cerrahi sonrasında çene eşit bir şekilde kapanır. Yeme veya konuşma bozuklukları ortadan kalkar. Hasta daha estetik bir ağız yapısına sahip olur. Aynı zamanda Ortognatik tedavi sonrası hasta rahat nefes almaya başlar
Ortognatik Cerrahi Tedavisi Sırasında Yaşanan Zorluklar Nelerdir?
Tedavi sırasında diş, çene ve ekleme aynı zamanda müdahale yapıldığı için bazı hastalarımızda aşağıda belirtilen komplikasyonlar oluşabilmektedir. Çoğu komplikasyon geçicidir. Ancak bazı durumlarda tam iyilik hali süre alabilir.
- • Genel anasteziye bağlı oluşabilecek kopmlikasyonlar
- • Operasyonel koplikasyonlar (Kanama, Enfeksiyon vs)
- • Operasyon yapılan alanlarda hiskaybı
- • Uyuşukluk
- • Çiğnemede zorluk
- • Ağız açmada güçlük
- • Çene eklem sorunları
- • İkinci operasyon ihtiyacı
Ortodonti Uzmanı Tavsiyesi
Ortognatik cerrahi, tedavi süresi ve yapılacak olan işlemin zorluklarından ötürü hastalarımızın süreç hakkında bilgisi olması çok önemlidir. Edindikleri bilgiler ışığında tedavi zoruklarını tam olarak kabul etmiş olması başarı için önemlidir. Başka bir açıdan bakıldığında uzun bir süre Ortodonti Doktoru ile (ortalama üç yıl) her ay görüşme kontrol yapılacağı için Ortodonti Uzmanı öneri ve tavsiyelerine uyum sağlanması geremektedir.
Ortognatik Cerrahi Bursa
Ortognatik cerrahi oldukça komplike bir tedavi olduğu için az sayıda diş klinikleri tarafından uygulanmaktadır. Tedavi planlaması Ortodonti Uzmanımız Dr. Dt. Canan Çolak tarafından yapılmakta olup cerrahi işlem için hastamız hazır hale getirilmektedir. Cerrahi ise hastalarımızın tercihine bağlı olarak tam teşekküllü özel hastaneler veya üniversite hastanelerinde yapılabilmektedir.
Ortognatik Cerrahi Hakkında Merak Edilenler
Merak edilen bazı soru ve cavapları aşağıda bulabilirsiniz.
Ortognatik Cerrahiyi Kim Yapar?
Cerrahi operasyon için hazırlık ve planlamayı Ortodontistler gerçekleştirmektedir. Ameliyatı ise Çene Cerrahı veya Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı tarafından yapılmaktadır.
Ortognatik Cerrahi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Ameliyat tek veya çift çene yapılmasına göre 3-8 saat arası sürmektedir.
Ortognatik Cerrahi Sonrasında Neler Yaşanır?
Çene kemiklerinin kaynaması üç ay kadar sürebilmektedir. Bu sürecin ilk bir ay sadece sıvı beslenmesi yapılmak zorundadır. Sonrasındaki iki ay ise yumuşak beslenme şarttır. Üç ayın sonunda hastalarımız katı beslenmeye geçebilmektedir. Ancak ameliyet öncesi beslenme rejimine ise kontollü bir şekilde altı ay sonra geçilebilmektedir. Yapılan ameliyatın büyüklüğü, çift çene veya tek çene olması ve kişinin genel iyilik haline göre süreler değişiklik gösterebilmektedir.
Ortognatik Cerrahi Fiyatları Ne Kadardır?
Ortodonti tedavisi ücreti 25000-40000 TL arasındadır. Cerrahi ise yapılacak kuruma göre değişiklik göstermektedir. Konu hakkında detaylı bilgiyi Bursa’da Diş Kliniği mizden alabilirsiniz.
Ortognatik Cerrahi Devlet Hastanesinde Yapılıyor Mu?
Devlet hastanelerinde ortognatik cerrahi ameliyatları yapılmamaktadır. Bazı üniversite hastanelerinde ise yetişmiş insan gücüne bağlı olarak yapılabilmektedir.