Lamine Diş
Lamine Diş , kişinin ihtiyacı olan bölgeye uygulanan, ihtiyaca göre diş renginde malzeme ile tasarlanmış ince bir kabuk şeklinde kaplamadır. Bu diş kaplaması, dişlerin rengini, şeklini, boyutunu veya uzunluğunu değiştirmek ve görünümü iyileştirmek için dişlerin ön yüzeyine yapıştırılır.
Porselen lamine , doğal diş minesi ve yapışkan tabaka ile değiştirilen farklı ince porselen tabakalardan yapılmıştır. Porselen lamine yapımı için dişin kazınmasına gerek yoktur ve özel diş hekimi tarafından uygun tedavi yönteminin seçilmesi durumunda, doğal dişlere minumum seviyede zarar vermeden laminelerin gömülmesi için sadece bazı sınır hazırlığı yapılması yeterli olmaktadır.
Lamine uygulaması sadece güzellik nedeniyle değil, işlev olarak da doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Doğal dişlerin ve porselen laminelerin birbirlerine düzgün ve güçlü bir şekilde tutturulmaları gerekmektedir. Diş hekimi, bütünleştirme uygulamasından sonr,a özel lazerlerle laminenin sağlamlaşmasını sağlayacaktır.
Dental Lamine Dişlerin Yapısını Bozar mı?
Dental lamine uygulaması dişlerin yapısını bozmamaktadır. Diş hekimi nizin estetik diş hekimliği deneyimi ve eğitimi var ise, doğal dişlerinize zarar vermeden lamine uygulamasını gerçekleştirebilir. Bu uygulama için ağız ve çenenin genel röntgeni çekilmekte ve laminenin kişiye uygun olduğundan emin olunması için diş hekimi tarafından dişler muayene edilmektedir. Diş hekiminiz, laminenin sizin için uygun bir seçim olmadığını tespit ederse, diş yapıştırma, ortodonti, kompozit kaplama, diş beyazlatma veya sadece diş şekillendirme gibi diğer seçenekler için size öneride bulunacaktır.
Yaprak Lamine
Yaprak lamine diş, ön dişlerdeki çarpıklığın ve renk değişikliğinin giderilmesi için kullanılan porselen ile yapılan onarma işlemidir. Yaprak lamine vasıtası ile çapraşık durumda bulunan dişlerde, düzgün ve sağlıklı bir görüntü elde etmek için tasarlanır. Lamine, dişin rengine uygun olarak ayarlanabilmesi nedeniyle, doğal dişlere en uygun görünümü verebilmekte ve güzel görülen ve estetik bir görüntü vermektedir. Kırık, aralıklı, rengi değişmiş ve çarpık görünümdeki dişler, yaprak lamine uygulaması sayesinde düzeltilebilmektedir. 3D görüntüleme yöntemiyle yapıldığı için, diş yapılmadan önce, yapıldıktan sonraki simülasyonunu görmek mümkün olabilmektedir.
Dental Lamine Avantajları
Lamine, uzman bir estetik diş hekimi tarafından herkesin kendi orijinal dişleri gibi ve bireysel olarak yapıldığından, lamine yapılan diş ve doğal diş arasındaki fark olmamaktadır. Lamineler, diğer protez yöntemlerinden farklı olarak, imalatında yüksek teknolojili malzemeler kullanılması sebebiyle, çay ve kahve gibi leke yapan yiyecek ve içecek lekelerine karşı oldukça dayanıklıdır. Lamineler, diğer diş beyazlatma yöntemlerine göre daha zorlayıcı olan en koyu dişler için bile yüksek oranda beyazlatma sağlayabilir.
Dental Lamine Dezavantajları
Porselen lamine yapmak zaman alıcıdır bir işlemdir ve lamine kurulumunu diğer işlemlere göre bir hafta daha uzun sürmektedir. Lamineler doğru bir şekilde monte edilir ve yapıştırılırsa, dişi tahrip eden faktörler sınırlandırılmış ya da yok edilmiş ise, hasta lamineyi kendi doğal dişiymiş gibi rahatlıkla kullanabilir. Yüksek stabiliteye rağmen, lamineler kırılgan olabilmektedirler. Doğal dişlere de baskı yapılmaması gerektiği gibi laminelere de baskı yapılmamalıdır. Mesela lamineleriniz ile tırnak yemekten, ceviz ve fındık kırmaktan, buz yemekten ya da sert yiyecekler çiğnemekten kaçınmalısınız.
Lamine Diş Yapım Süresi
Lamine diş yapım süresi ve bu işlemin süreci farklı adımlardan oluşur. Yaklaşık üç seans süren bu uygulamada aşama aşama işlemler gerçekleştirilmektedir. Birinci adımda, tek seansta dişler üzerinde milimetrik doğrulukla işlem yapılabilmesi için çok iyi bir ölçümleme yapılması gerekmektedir ve bunun için gerekli hazırlık işlemleri yapılır. Kişinin istediği diş şekli üzerinde ortak bir karara varılır. Bazı kişiler gülen diş tarzında ya da ön iki dişini daha uzun isteyebilir. Kişinin yüzü ile uyumlu olan model belirlenip, kişi de uygun görürse bir sonraki aşamaya geçilebilir. Bir sonraki adımda, aynı seansta diş hekimi sadece bir çene için lamine uygulaması yapacak olsa dahi, her iki çene dişleri için bir model yapacaktır.
Sonrasında yaklaşık bir hafta sonra yani üçüncü seansta, sürecin geri kalan işlemleri yürütülmektedir. Örneğin yapılan dişin yapıştırma işlemi gerçekleştirilmeden önce provası yapılır ve her şey yolunda gidiyorsa yapıştırma işlemi gerçekleştirilir. Diş hekimi tarafından alınan çene ve diş modelleri, diş laboratuvarına gönderiliyor, lamineler ince bir şekilde porselen malzemeden kabuk olarak üretiliyor ve en doğal, güzel, parlak ve şeffaf olanlarını kişinin diş minesi ile benzer duruma getirmek için, fırına veya porselen blok üzerine kazıma yapılıyor.
Diğer seansta dişlerin üzerine porselen kabuk şeklindeki lamineler yerleştirilir ve reçine ile diş yüzeyine ayrılmayacak ölçüde çok güçlü bir şekilde yapıştırma işlemi gerçekleştirilir. Tüm bu işlemlerde doğru ve düzgün yerleştirme durumunda lamineler dişlerle bütünleşir, boşluk, eğrilik veya eşitsizlik durumu söz konusu olmaz ve doğal dişlerinize uyguladığınız gibi diş temizleme yöntemlerini örneğin diş ipiyle temizleme gibi kullanılabilir. Bu doğallığın sağlanabilmesi için ve lamine tabakasının sağlıklı bir şekilde oluşması için uzman bir laboratuvarın ve işinin ehli bir diş hekiminin iş birliği gerekmektedir ve önemlidir.
Tüm bu işlemlerin ve aşamaların gerçekleşmesi, lamine diş yapım süresi 10-14 günlük bir süreci kapsayacaktır.
Lamine Diş Bakımı
Lamine dişin bakımı oldukça basittir ve rutin fırçalama ve diş ipi ile lamine dişleri orijinal dişler gibi temizleme işlemi gerçekleştirilebilir. Genellikle diş hekimi tarafından tavsiye edilen aşındırıcı etkisi bulunmayan florürlü diş macunu kullanılması önerilir. Laminenin işlevini ve laminelere karşı ağzın tepkisini kontrol edilmesi için, uygulamanın yapılmasından itibaren bir hafta sonra diş hekimine kontrol için gidilmelidir. Laminelerde sorun yaşanmamış olsa bile yine de yapılan işlemin kontrol edilmesi ve diş sağlığınız ile ilgili bir problemin gerçekleşip gerçekleşmediğinin tespit edilebilmesi nedeni ile diş hekimine kontrole gidilmesi gerekmektedir. Diş gıcırdatma veya sıkma gibi alışkanlıkları olan kişiler için, uyku esnasında dişlerin ısırılması ve sıkılmasını önlemek için diş hekiminiz size diş koruyucusu kullanmanız gerektiğini bildirecektir.
Porselen laminenin aşındırıcı olmayan özel bir macunla fırçalanması gerektiği için, düzenli aralıklarla diş hekimi muayenesi gerekmektedir. Bu sayede dişinizde oluşabilecek en küçük problemde bile erken dönemde müdahale edilebilecektir.
Lamine Diş Yorumları
Lamine diş yaptırmak isteyen kişiler, çevrelerinde lamine diş yaptıranlardan, diş hekimlerinden ya da internet üzerinden lamine diş yorumları ile ilgili araştırma yapmakta ve bu doğrultuda lamine uygulaması yaptırıp yaptırmayacağına karar vermektedir.
Genel olarak, lamine diş yorumları olumlu sonuçlanmaktadır. Lamine diş yaptıran kişiler, artık rahatlıkla gülebildiklerini, dişlerinin eskiye nazaran çok daha parlak ve canlı bir renge sahip olduğunu, çok daha düzgün olduğunu söylemektedirler. Dişlerde meydana gelmiş olan çarpık görüntünün düzeldiğini ve dişleri arasındaki boşlukların kapatılarak hem görünüm olarak hem de kullanım olarak çok daha konforlu olduğu da bildirilmektedirler. Temizlik ve kullanım koşullarına dikkat edildiği takdirde, laminelerde kırılma, çatlama, bozulma gibi olumsuz durumlarla karşılaşılmamakta, uzun süreler lamine dişler kullanılabilmektedir. Her ne kadar her şey yolunda görünse de, periyodik olarak diş hekimine muayeneye gidip dişleri kontrol ettirmek önemlidir. Dişlerde meydana gelebilecek olan çürümelere ve aşınmalara ne kadar erken müdahale edilip tedavi edilirse, lamine dişinizi kullanma süreniz o oranda artacaktır.
Lamine Diş Bursa
Lamine Diş, işinde uzmanlaşmış diş hekimleri ve özellikle protez uzmanları tercih edilmelidir. Kliniğimizde planlama ve uygulama protez uzmanımız Dr. Dt Oğuz Süleymen Özdemir tarafından yapılmaktadır.