İçindekiler
Ortodonti (Diş Teli) Tedavisi Nedir?
Ortodonti diş hekimliğinin anabilim dallarından biridir. Ortodonti, halk arasındaki tabir ile diş teli uygulaması iskeletsel çene sorunlarınızda göz önünde bulundurarak dişlerin hareket ettirilmesi ile doğru konuma getirilmesi işleminidir. Tedavi sırasında değişik aparey, teller ve plaklardan oluşan yöntemler kullanılmaktadır. Özellikle çene problemlerini içeren sorunların çözümünde en uygun zaman kişinin aktif büyüme evresi olan 10-13 yaş arasıdır. Ancak Ortognatik Cerrahi işlemleri ile her yaşta çene problemleri ve standart tedaviler ile sadece diş çapraşıklıklarını içeren tedavilerde ise herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ortodonti tedavileri Uzmanlığını ve Doktorasını yapmış olan ortodonti uzmanları tarafından yapılması tedavinin başarısı için çok önemlidir.
Ortodontik Sorunların Sebepleri Nelerdir?
Genetik yatkınlığın yanı sıra, bebeklik ve çocukluk çağında oluşan sıkıntılardan kaynaklanmaktadır. Bunlar, doğuştan eksik dişler, süt dişlerinin erken kaybı, uzun süreli biberon ve emzik kullanımı, parmak emme, dil itimi, kalem ısırma, tırnak yeme gibi sebepler çene ve diş bozukluklarına sebep olarak ortodonti tedavi ihtiyacını oluşturmaktadır.
Hangi Durumlarda Ortodontik Tedavi Gerekir?
Ortodonti tedavisi gerekecek durumlar aşağıdaki gibidir.
- Diş ve çene boyutu uyumsuzlukları
- Çapraşıklıklar
- Dişler arasındaki boşluklar
- Çok büyük veya çok küçük dişler
- Olması gerekenden daha dar veya geniş çene yapısı
- Çıkmayan gömülü dişler
- Çürük nedeniyle kaybedilen dişlerin varlığı
- Süt dişlerinin erken kaybı
- Alt ve üst çenelerin birbirleriyle ilgili uyumsuzlukları
- Üst çenenin önde ya da geride olması
- Alt çenenin önde ya da geride olması
- Çenelerin ön ya da arka taraflarının bir biri ile kapanışa gelememesi
- Anormal alışkanlıklar
Ortodontik Tedavi Sınıflandırmaları Nelerdir?
Underbite : Üst dişlerin alt dişlere göre geride olma durumudur. Bu bozukluk alt dudağın üst dudağın önüne geçmesi durumuna neden olabilir. Uygun yaş döneminde diş teli ile düzeltilebilir. Çok şiddetli bozukluklar ve ileri yaşta ortognatik cerrahi gerekebilir.
Overbite : Alt dişlerin Üst dişleri normale göre az örtmesi sorunudur. Bu bozukluk durumunda üst dişler altlara göre daha önde bulunur. Uygun yaş döneminde diş teli ile düzeltilebilir. Çok şiddetli bozukluklar ve ileri yaşta ortognatik cerrahi gerekebilir.
Openbite : Çenelerin kapanış sırasında ön dişler birbirine değmemesi ve boşluk kalması durumudur. Uygun yaş döneminde diş teli ile düzeltilebilir. Çok şiddetli bozukluklar ve ileri yaşta ortognatik cerrahi gerekebilir.
Crossbite : Alt ve üst dişler arasında çapraz kapanış görülmesi durumudur. Ortodontik tedavi ile rahatlıkla düzeltilir. Çok şiddetli bozukluklar ve ileri yaşta ortognatik cerrahi gerekebilir.
Genetik sebepler ya da dış etkenler nedeniyle kaybedilen dişlerin arasında boşlukların oluşmasıdır.Çenede dişlerin sağlıklı bir biçimde çıkması için yeterli yerin olmaması nedeniyle ortaya çıkar. Diş teli ile düzeltilmesi mümkündür.
Ortodontik Tedavi Çeşitleri
Hareketli Ortodonti Tedavisi
Diş yüzeyine yapıştırılmadan hasta tarafından takılıp çıkarılarak kullanılabilen apareyler yardımı ile yapılan tedaviler hareketli tedavilerdir. Bu yöntem tek başına tedavi yöntemi olabileceği gibi sabit tedavi öncesi uygulanan yöntem olarakta kullanılabilmektedir. Bu gibi durumlarda sabit tedavi öncesinde çene genişletme, çene öne alınması gibi işlevlerini kullanmak için uygulanır.
Sabit Ortodonti Tedavisi
Metal Braketler
Seramik Braketler
Metal braket görüntüsüne göre daha estetiktir.
Sabit tedavilerde metal ya da seramik braketler diş yüzeyine yapıştırılmaktadır. Yapıştırma işleminin sonrasında braketlerde bulunan boşluklardan tel geçirilerek sabitlenir. Rutin kontroller sırasında teller doktorunuz tarafından yavaş yavaş değişik boyutlarda uygulanarak dişlerin istenilen pozisyona doğru hareketi sağlanır.
Seffaf Plaklar ile tedavi (İnvisalign)
Son dönemlerde oldukça popüler olan bu tedavide diş yüzeyine herhangi bir braket uygulaması yapılmamaktadır. Ağız içi ve dişlerin pozisyonu sanal ortama aktarılmaktadır. Sanal ortam üzerinde planlama yapılarak gerekli olan şeffaf plaklar yurt dışında üretilen plaklar kliniğimize gelir. Hastalar aylık olarak Ortodontist'inin önerisi ile değişim yapar. Plaklar ile tedavi gerçekleştiği için herhangi bir tel görünümü oluşmadığı için estetik olarak iyi bir tedavi yöntemidir. Ancak bazı hastalarda diş ve çene yapısı gereği bu tedavi uygulanamayabilir.
Gizli Braketler ile Tedavi (Lingual)
Daha yoğun mekanik etki gerektiren ama aynı zamanda estetik kaygısı olan hastalar için tercih edilen bir yöntemdir. Dişlerin arka yüzeyine uygulanan braketler yardımı ile tedavi yapılmaktadır.
Ortodontik Tedavi Fiyatları
Ortodonti tedavisinin fiyatları kullanılacak tedavi yöntemi ile doğrudan bağlantılıdır. Fiyat sıralaması Hareketli Tedaviler,Metal Braket, Seramik Braket, İnvisalign ve Lingual olarak sıralanmaktadır. Fiyat aralığı ise 3000 – 25000 TL arasında olmaktadır.
Ortognatik Cerrahi
Büyüme evresi geçmiş şiddetli iskeletsel bozukluklarda ortognatik cerrahi bazen kaçınılmaz hale gelmektedir. Ortognatik cerrahi uygulaması öncesinde diş dizilimlerinin doğru yere getirilmesi temel esaslardandır.
Dişlerin doğru yere gelmesi için yapılan tedavinin ardından cerrahi işlem ortodontist gözetiminde gerçekleştirilir. Operasyon sonrası splintler ile sabitlenen çenelerin iyileşme süreci devam ederken diş telleri de takılı şekilde kalacaktır. Çene kemiklerinin ve dişlerin doğru pozisyonlara geldikleri zaman tedavi tamamlanıp pekiştirme tedavisine geçilir.
Pekiştirme Tedavisi
Aktif ortodontik tedavilerin bitimini takiben elde edilen sonuçların kalıcı olabilmesi için yapılan işlemler pekiştirme tedavisini oluşturmaktadır. Sabit veya hareketli olarak uygulanan retainer adı verilelen pekiştirme apareyleri değişime uğrayan dişlerin çevresindeki dudak, dil vs. gibi yumuşak dokuların yeni konuma adaptasyonu sürecinde minimum etkilenmesi için mutlaka uygulanmalıdır.
Ortodonti Hakkında Merak Edilenler
Yetişkinlerde ortodonti tedavisi nasıl olur?
Ortodontik tedaviler ile düşünülenin aksine her yaş grubunda sağlıklı, düzgün diş ve çene yapısına kavuşmak mümkündür. Erken dönemde tedavi edilemeyen diş ve çene bozukluğundan şikâyetçi olan erişkin bireylerde ortodontik tedaviler estetik ve sağlıklı bir gülüş sağlayarak hayat standartlarını arttırarak, bireylerin özgüvenine destek sağlayacaktır. Sadece dişlerinde bozukluğu olan hastalarda standart tedaviler ile sonuç alınmaktadır. Çene uyumsuzluğunun söz konusu olduğu erişkin bireylerde ise büyümeyi yönlendirmek olanaksız olduğu için ideal tedavi sonuçları için ortognatik cerrahi yaklaşımlara başvurulmaktadır. Tedavi sürecinin uzun oluşu bu süreçte karşılaşılabilecek sıkıntılar her ne kadar erişkin bireylerin tedaviye mesafeli olmalarına zemin hazırlasada gün geçtikçe gelişen ortodontik tedaviler erişkin bireylerin estetik ve konfor beklentilerini karşılamaktadır.
Yetişkinlerde oluşan estetik kaygıların giderilmesi için tedavi çeşitleride giderek artmaktadır. Lingual tedavi (Dişlerin arka tarafına braket uygulaması) veya İnvisalign (Plaklar ile tedavi) tedavisi bunlara örnek gösterilebilir.
Ortodonti diş teli takılırken ağrı olur mu?
Diş teli takılması sırasında herhangi bir acı hissedilmez. Ancak dişlerin hareket etmeye başlaması ile 1-2 gün kadar süren ağrı hissedilebilir. Bu durum basit ağrı kesiciler ile geçebilecek seviyededir.
Diş teli takılması işlemi ne kadar sürer?
Yaklaşık 60 dakikada gerçekleştirilir. Aynı seans içerisinde çift çene braketleme işlemi çok tercih edilmemektedir.
Süt dişlerinin erken kaybı ortodonti tedavisine ihtiyacı arttırır mı?
Süt dişleri mümkün olduğu kadar ağız içerisinde korunmalıdır. Erken kaybedilen süt dişlerin yerine yer tutucu aparat uygulaması yapılmalıdır. Eğer bu uygulama yapılmaz ise alttan gelen kalıcı dişlerde yamukluklar oluşur ve ortodonti tedavisi ihtiyacını doğurur.
Ortodonti tedavisi yerine protez yaptırsam olur mu?
Hastalarımızın kendi dişlerinin ağız içerisinde tutmak en temel yaklaşımımızdır. Protez yaptırma işleminde yeni teknolojiler ile hastamızın kendi dişine az da olsa aşındırma yapmak gerekmektedir. Bu durum uzun vadede başka sorunlara yol açabilir. (çürükler vs gib). Bu sebeple protez yaptırma ortodonti tedavisi yerine ikame olarak görülmemelidir.
Diş teli tedavisi için çekim şart mı?
Diş teli uygulamasında, hastalanın çene yapısına göre diş dizilimini sağlayabilmek için bazen diş çekimi gerekmektedir.
Ortodontik tedavileri için hangi sıklıkta diş hekimine gitmeliyim?
Ortodonti 1-3 yıl arasında sürekli devam eden bir tedavi yöntemi olduğu için aylık kontroller ile Ortodontist’in hastayı görmesi ve tedavi planının yolunda gidip gitmediğini kontrol etmesi gerekmektedir.
Tedavi sırasında dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?
Braket ile yapılan tedavilerde ağız hijyeni için diş ipi kullanımı, ortodontik diş fırçası ve ara yüz fırçası kullanımı, gerekli durumlarda gargara yapılması gerekmektedir. Ayrıca çok sert yiyeceklerin dikkatsiz yenmesi braket kırılmasına sebep olmaktadır. Bunlara örnek olarak erik, elma havuç gibi yiyecekler gösterilebilir. Bu tarz gıdaların keserek ve dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.
Ortodonti tedavisi ücreti nedir?
Ortodonti tedavi ücreti yapılacak olan tedavi şekline göre değişmektedir. Ancak genel olarak fiyatlandırma 45.000-100.000 TL arasındadır. Net fiyat bilgisi için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Ortodonti (Diş Teli) Bursa
2012 yılından itibaren Bursa’da muayenehanesinde hizmet vermekte olan Ortodontist Dr. Dt. Canan Çolak 2021 yılı başından itibaren DM Klinik’te kurucu olarak hizmet vermektedir.