Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi içerisinde çok sayıda farklı uygulamayı barındıran ve ağız ve diş sağlığı kapsamına giren (ağız içerisindeki yumuşak ve sert dokuların patolojilerinin tedavisini kapsayan) tüm branşları ilgilendiren diş hekimliği dalıdır. Çene cerrahi tarafından tedavi alanları
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’nde Ağız Diş ve Çene Cerrahisi kapsamında verilen hizmetler ve uygulanan tedavi yöntemleri;
Detaylarını aşağıdaki yazıda anlatacağımız cerrahi operasyonlar, diş hekimliği tedavi planlamasında önemli yer tutmaktadır.
Diş dokuların aşırı hasar görmesi sonrasında ileri derecede çürük ya da travma ile dişin hiç bir şekilde tedavi edilemeyeceği durumlarda hasta sağlığı göz önünde tutularak söz konusu dişin çekimi gerçekleştirilmektedir. Ancak bazı durumlarda ise kırıklar, ortodonti tedavileri gibi sebeplerle diş çekimi yapılmak zorunda kalınabilir. Diş çekimi işlem sırasında uygulanan anestezi etkisi ile herhangi bir ağrı hissedilmez. Aşırı alkol kullanımı gibi bazı sebepler ile uygulanan anestezi yetersiz kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise anestezik madde miktarı arttırılmaktadır. Çekim işlemi sonrasında ise bazen ağrı kesici kullanıma bile gerek kalmayabilmektedir.
Bazen tedavi planlamasının bir parçası olarak (Ortodonti gibi) bazen ise dental gerekçeler ile gömülü olan dişlerin çekimi gerekebilir. Normal diş çekimlerinin aksine çevre dokulara da mudehale gerektirdiği için uzman ellerde yapılmalıdır.

Gömülü Diş Operasyonları 20 yaş dişleri veya diğer anomaller sebebiyle çene kemiği içerisinde gömülü kalan dişleri için uygulanan tedavi yöntemidir. 20 yaş dişleri bir zaman sonra genetik anlamda işlevsiz kalmaktadır. İnsanın çene yapısıda yaş ilerledikçe küçülmektedir. Bu gibi durumlarda 20 yaş dişleri çene yapısı içerisinde kendine yer bulamamakta ve çıkamadığı için de çene kemiği içerisinde gömülü kalmaktadır. Gömülü kalan 20 yaş dişleri üst ön bölgedeki kesici dişlerin köklerinde erimekte ya da diş dizisinde gözle görülür bir bozukluğa yol açmaktadır.
Dişlerin ilhataplanması sonusunda oluşan apseler tedavi edilmez ise orta vadede kistik yapılar oluşturabilir. Mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde apselerin antibiyotikler veya cerrahi işlem ile drene edilmelidir.
Ağız , diş ve çene içerisinde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kistler süreç içerisinde çene kemiğini eriterek hem madde kaybına hem de çene kemiğinin zayıflamasına yol açabilmektedir. Bu kistler tedavi edilmediği takdirde ağız, diş ve çene yapısında hem estetik hem de fonksiyonel bozukluklara ve hatta çene kırıklarına neden olabilmektedir. Kist operasyonları ile muayene sırasında teşhis edilen bu tip zararlı kistler tümüyle tedavi edilebilmektedir.
Burkisizm yani diş gıcırdatma, uyurken yada uyanıkken bilinçsiz şekilde dişlerin sıkılmasıdır. Bu durum ciddi fiziksel ağrılara (migren, baş ağrısı, kulak ağrısı ve yüz ağrısı) ve dişlerde orta vadede dayanım sorunlarına yol açar. Tedavisinde gece plaklarının yanı sıra sıkma sorunlarını oluşturan kaslara botoks uygulaması ile yapılabilmektedir. İlk uygulama ile birlikte rahatlama gerçekleşir. Botoks işleminin etkisi, kozmetik alandaki uygulamasında da olduğu gibi bir süre sonra azalmaktadır. Düzenli bir şekilde 4-5 uygulama sonrasında kalıcı rahatlama sağlanmaktadır.
Akut durumlarda antibiyotik kullanımı gereklidir. İltahaplanmanın geçmesini takiben sorun oluşturan dişin kanalı temizlenir ve dolgu işlemi yapılır.

En temel şekli ile çene kemiği içerisine yapay kök yerleştirme işlemidir. Operasyon sonrasında ise yapay kök üzerine protez uygulaması yapılmaktadır. Detaylı bilgi için İmplant sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ağız çene ve diş cerrahı hakkında sıkça sorulan sorular ve cevaplar aşağıda yer almaktadır.
Diş çekimleri anestezi altında gerçekleşmektedir ve çekim sırasında herhangi bir ağrı hissetmezsiniz. Çekim sonrasında ise ağrı oluşabilmektedir. Ağrı kesici kullanımı gerekebilir.
Eğer yirmi yaş dişi ağız içerisinde olması durumunda çekim görece kolay olmaktadır. Gömülü diş operasyonlarında ise çene kemiğine mudahele etme durumu oluşabilir. Bu durumda çekim sırasında ağrı hissedilmez ancak sonrasında antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı gerekir. Kişiye göre değişmekle birlikte çekim bölgesinde şişlik, yüz bölgesinde morarmalar görünebilir. Bunlar geçici komplikasyonlar olup genellikle bir hafta içerisinde düzelmektedir.
Ağız çene ve diş cerrahı tarafından karar verilmesi gerekmektedir. Eğer ağız içerisinde düzgün fırçalanacak durumda ise çekimine gerek olmayabilir. Belirli sürelerde iltahaplanıp antibiyorik kullanımı gerekiyorsa yirmi yaş dişin çekimi gerekmektedir. Ortodontik tedavilerde, ortodonti uzmanı tarafında diş dizilimini bozduğu için çekim istenebilir.
Apse kronik hale gelmeden önce antibiyotik kullanımı ile kontrol altına alınabilir. Kronik hale gelmiş durumlarda ise drene etmek gerekmektedir. Sonrasında ise acil olarak dişte apseye neden olan sebep tedavi edilmelidir.
Kistik yapılar tedavi edilmez ise büyümelerine devam ederek komşu yapılara zarar verirleri. Bunun sonucunda diş kaybı ve çene kemiği kırılması ile sonuçlanabilir. Ayrıca oluşturdukları iltaheplanma kan yolu ile böbrek, eklemler, kalp gibi organlara yerleşip hastanın iyilik durumunda ciddi sorunlar oluşturabilir.
Radyolojik yöntemler ile teşhisin doğrulanmasını takiben cerrahi operasyon ile tüm kist çevre dokular ile birlikte çıkarılmaktadır. Tedavi sonrasında estetik ve fonksiyonel sorunlar oluşmaması için kemik tozu ve membralar ile ilgili dokular desteklenir.
Akut durumlarda antibiyotik kullanımı gereklidir. İltahaplanmanın geçmesini takiben sorun oluşturan dişin kanalı temizlenir ve dolgu işlemi yapılır.
Komplike cerrahi işlemlerin yapılmasında Ağız ve Çene ve Diş cerrahı tarafından yapılmasını önermekteyiz. İlgili işlemler DM Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde Dt. Dt. İlyas Köse tarafından yapılmaktadır.
Sağlıklı, estetik ve özgüvenli bir gülümseme için yanınızdayız. İlk adımı şimdi atın.
Randevu Al
© 2025 DENTMALL AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ . LuraYazılım