20’lik Diş
20’lik diş çenenin arka bölümün belli bir yaş döneminde sonra çıkmaya çalışan dişe verilen bir isimdir. Tedavisinde ise diş çekimine başvurulmaktadır.
Diş çekimi, genellikle ağrı nedeni ile başvurulan bir yöntemdir. 20’lik diş genellikle 17 yaş ile 25 yaş arasında çıkmaya başlayan bir diştir. Bu diş çoğunlukla ağrı ile kendini göstermekte ve de tam anlamıyla çıkmayıp kendine yer bulmaya çalışmaktadır. 20’lik diş olarak adlandırılsa da 20 yaşından önce ya da çok daha ilerleyen yaşlarda çıkması muhtemeldir. Bu durum kişilere göre değişmektedir. 20’lik dişlerin çıktıkları dönem kişiler için oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Bunun nedeni ise çene kısmını etkileyen ağrılar ve de yemek yemede zorlanma, damakta şişlik gibi belirtilerdir.
20’lik Diş Nasıl Çıkar?
20’lik çene en gelişmiş halini aldıktan sonra çıkmaya başlayan bir diştir. Çenenin en arka bölümünde çıkmaya başlamaktadır. Alt ve üst damakta ikişer tane olmak üzere 4 tane 20’lik çıkmaktadır. Bu dişler çıkmaya başladığında oldukça fazla ağrı hissedilebileceği gibi az ağrıların görüldüğü kişiler de bulunmaktadır. Bu dişin çıkma etkileri ve bu nedenle de 20’lik diş ağrısı hissedildiğinde bir diş hekimi ne başvurulmalıdır. Bu başvuru sırasında diş hekimi uygulanması gereken tedaviye karar verecek ve de dişin durumuna değerlendirecektir.
20’lik Diş Ne Zaman Çekilir?
20’lik dişler çene kısmında kendileri için yer bulduklarında genellikle büyük sorunlara neden olmamaktadır. Fakat çoğu zaman 20’lik kendine yer bulamamakta, çürümekte veya bir iltihaplı diş sorununa neden olabilmektedir. Öncelikle 20’lik diş tam anlamı ile çıkamadığında diş etine baskı yaptığı ve açıklık oluşturduğu için bu bölüme yemek atıkları gibi maddeler dolabilmekte bu durum da dişin çürümesine neden olabilmektedir. Bu durum ile karşılaşıldığında 20’lik alınmaktadır. Bu dişin çekilmesinin diğer bir sebebi ise enfeksiyon ya da iltihaba sebep olmasıdır. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında gerekli antibiyotik tedavileri uygulandıktan sonra diş çekimi yapılmaktadır. 20’lik dişlerin çekilme ve iyileşme süresi de yapılan işlemlere göre kişiler için oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Fakat diş çekildikten sonra diş ağrıları ya da diğer sorunlar çözülmektedir.
20’lik Diş Ağrısı
Eğer ağrı aralıksız şekilde oluşmaya başlamış ise bu duruma iltihaplanmanın eşlik etmesi yüksek olasılıktır. 20’lik diş ağrısı antibiyotikler ve ağrı kesiciler ile giderilebilir. Sonrasında ise yeni bir itihaplanmaya fırsat vermeden diş çekim işleminin yapılması gerekmektedir. Yapılacak olan işlemin Çene Cerrahı tarafından yapılmasını önermekteyiz. Detaylı bilgi için diş kliniği mizi arayabilirsiniz.
Yorum Yaz