Ortognatik Cerrahi
Ortograntik cerrahi, tel ile düzeltilemeyen diş ve çene bozukluklarında uygulanan tedavi yöntemidir. Ortognatik cerrahi ameliyatı çene ameliyatı olarak da bilinen zorlu bir operasyondur. Alt çene ameliyatı olabileceği gibi ortodonti tedavisiyle birlikte uygulanan ameliyatlar da görülebilmektedir. Çene ameliyatının tüm aşamalarını değerlendirerek kapsamlı bir uygulama süreci gerekmektedir. Uzmanınızın önerilerini her aşamada dikkate almayı unutmamalısınız.
Çene Ameliyatı Nedir
Çene ameliyatı yapıldığında yeme, sonlum, konuşma gibi işlevlerin yerine getirilmesi amaçlanmaktadır. Birçok yaşamsal fonksiyonun bulunduğu çene bölgesinde çift çene bulunmaktadır. Yüzün büyük kısmını kaplayan çene doğum ve gelişime bağlı olarak gerçekleşen bir cerrahi işlemi kapsamaktadır.
Her çenenin kendi yapısındaki sorunlar değişebileceği için temel işlevlerin yerine getirilmesi hedeflenir. Uygulanacak hasta durumuna göre erkek ve kadın çene yapısı da dikkate alınarak işlemler sürmektedir. Çift çene ameliyatı ve tek çene ameliyatı değişik şekillerde uygulanabilmektedir.
Çene Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir
Kadın ve erkeklere uygulanacak olan çene ameliyatı için alt yaş sınırı 17-19 olarak tanımlanabilir. Bunun nedeni çene kemiğinin olgunlaşma aşamasını tamamlamasının zorunlu olmasıdır. Alt veya üst çene yeteri kadar büyümediğinde operasyon başarısı riskli hal alabilir. Kemik uygunluğu farklı yaşlarda da kontrol edilerek operasyon aşamasına geçilecektir.
- • Asimetrik gelişim sorunları olanlar
- • Uykuda nefes tutulması yaşayanlar ve daha fazlası ortognatik cerrahi ile düzeltilebilmektedir.
Ortognatik Cerrahi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ameliyat için sorun olmadığı tespit edilen hastalar için bazı durumlarda çene kemiğine ek diş teli uygulamaları olabilmektedir. Ortognatik cerrahi için yaş koşulları bu tedavide 18 yaş olarak alt sınır göstermektedir. Ortodonti ve çene cerrahı uzmanlarının kararlarına göre bir işlem süreci devam edecektir.
Çene Cerrahi Ardından Ortodontik Tedavi Devamı
Çene operasyonu geçiren kişilerin merak ettiği bir konu ortodontik tedavinin çene ameliyatından sonra devamı durumudur. Bu noktada tellerle düzeltilen dişler ardından çene ameliyatı aşamasına geçilmektedir. Dişlerin ısırma düzeyinin tam oturması için operasyon sonrası 6 ay kadar sürebilmektedir.
Çene Ameliyatı Riskleri
Genel operasyon riskleri çene ameliyatında bulunmaktadır. Genel riskler haricinde hasta yaşı ve durumu konusunda bireysel değerlendirme yapılarak süreç devam eder.
Çene Sorunları
Çene ameliyatının yapıldığı durumlardan biri alt çenenin çok önde ve uzun olmasıdır. Geri plana alınacak olan çene için ne kadar bir değişim olacağı uzmanla birlikte karara varılacaktır. Benzer mantıkla tersi bir durum da olabilir. Alt çene çok geride olduğu için de bir çene kemiği eklemesi durumu yaşanabilir.
Alt çenenin önde olması bazı kişilerde konuşma bozukluklarına neden olabilir. Tersi durumda, alt çenenin geride olması da harf çıkarmada zorluklar yaşatabilir. Her kişide oluşan sorun nedenleri değişken bir özellik göstermektedir.
Ortognatik Cerrahi Ameliyatı Fiyatları
Yapılacak işlem özelliklerine göre alt ve üst çene operasyonları değişebilmektedir. Tel operasyonu uygulamaları ve diğer işlemlerde operasyon sürecinde neler olacağı uzmanınızla görüşme yaptığınızda netleşecektir. Ameliyat ne kadar zorlu ve çeşitli uygulamalar kapsıyorsa elde edilecek fiyat sonuçları da değişken olacaktır.
Ameliyat Öncesi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli
KAmeliyat öncesinde geçmişte yaşamış olduğunuz fiziksel sorunlar ve güncel durumunuz hakkında bilgi verilmiş olmalıdır. Güncel ve teşhisi konulmuş bir hastalığınız varsa bulaşıcı olanlar da dahil olmak üzere doktorunuza bilgi vermelisiniz. Ruhsal açıdan ameliyat öncesi bayılma durumları da buna eklenebilmektedir.
- • Tedavi süreci boyunca tüm tetkik ve röntgenlerinizi yanınızda bulundurmaya dikkat ediniz.
- • Kan sulandırıcı ilaçlar doktorunuzun belirttiği süre kadar kullanılmamalıdır. Onaysız ilaç kesmemeye de dikkat ederek uzun çene operasyonu öncesi önlemlerinizi almalısınız.
- • Çene operasyonlarında genel anestezi altında ve kanamalı bir müdahale olacaktır.
- • Hijyen kurallarına dikkat ederek operasyon öncesi diş fırçalama olmalıdır. Makyaj, tıraş uygulamalarını ertelemek gerekir.
- • Ameliyat kapsamlı olan bir operason olduğu için bir süre sıvı ile beslenme gerekmektedir. Beslenme yavaş bir şekilde yumuşak beslenmeden katı beslenmeye doğru ilerler. Operasyon öncesi beslenme haline ise en erken üç ay sonra dönülebilmektedir.
- • Operasyon sonrası kesinlikle sigara içilmemelidir.
Ortognatik Cerrahi Bursa
Ortognatik cerrahi Bursa, Ortodonti Uzmanı Canan Çolak cerrahı operasyon öncesi 3D programlama ile planlama ve tedavi hakkında uzun yıllardır konu ile ilgili çalışmaktadır. Detaylı bilgi için kliniğimize ulaşabilirsiniz. Planlama ve ortodonti hazırlık süreci ile birlikte düşünüşmelidir. ayrı ayrı yapılan uygulamalar değildir.
Yorum Yaz