Bebeklerde dis çürümesi ne zaman başlar ?
Bebeklerde diş çürümesi dişler çıktığından itibaren çeşitli dönemlerde oluşabilir. Dişin dökülmesi ayrı çürümesi ayrı şekilde ele alınmalıdır.
Bebeklerde diş çürümesi nedenleri ve çözümleri ile beraber ele alınması gereken bir durumdur. İlk diş çıkmasının ardından nasıl beslendiği, hastalıklara karşı alınan önlemler vs. tümüyle detaylıca dikkate alınır.
Çocuklarda çürük diş
Bebeklerde yeni çıkan dişler taze ve henüz tam oturmamış özelliktedir. Dört ve altı aylarda başlayan diş çıkarma süreçleri bazen erken çürüme ile devam edebilir. Süt dişlerinde bebek ve çocukların durumu ayrıdır. Çocukluk döneminde kendiliğinden düşerek yeni ve kalıcı dişlerin yerine gelmesi ayrı bir dönemdir. Bebeklerdeki yeni dişlerin erken çürümesi ise ayrı bir nedene bağlı olabilir.
Bir yaşındaki bebeklerde diş çürümesinin nedeni ağırlıklı olarak beslenmedir. Doğal yollarla beslenmeyen bebekler, bağışıklık sistemi düşük olduğu için erken çürümeye neden olur. Anne veya anne yoksa baba faktörü son derece önemlidir. Çocuklarda çürük diş tedavi edilmesi en önemli hastalıklardan biri olarak düşünülmelidir.
Ağız içi diş yapısının bağışıklık sistemiyle paralel bir özelliği vardır. İltihap açısından sorunlu, bakteri dolu bir ağız içi sinir sistemini ve kan dolaşımını bile etkiler. Bebeklerin erken dönemindeki diş çürümeleri bu nedenle diğer dönemlere göre daha tehlikeli olabilir. Yeni gelişmesi gereken bağışıklık sistemi sekteye uğradığında ilerleyen dönemlerde ciddi hastalıklar da oluşma olasılığı yüksektir. Bebeklik ve çocukluk sürecinde vücudun direncinin temelleri de atılır.
Süt dişlerinde çürük tedavisi
Bebeklerde oluşan çürük diş çıkarma sürecinde hekim kontrolünde işlemler yapılmalıdır. Bebek dişiyle alakalı yaygın bir algı hatası, nasılsa yeni çıktığı için elle ve gelişigüzel çekmeye çalışmak olacaktır. Dişlerinin kökleri sağlam olduğu için bebeklerde çürük diş çıkarma hafife alınmamalıdır. 18 aylık bir bebeğin dişlerinin çürümesi halinde hemen diş hekimine başvurarak çürüklerin alınmasını sağlamalısınız.
Çocuklardaki diş çürümesinde kendiliğinden sallanan ve çıkmak üzere olan bir durum varsa temiz bir elle diş tutularak çekilebilir. Yabancı cisimle mümkün olduğunca dişi temas ettirmemelisiniz. Kökten kopmak üzere olan dişe başka bir sıvı vs. dökülmemelidir.
Diş çürüklerinde bebeklere ilk dönemlerde paket ürünleri vermemek en iyi çözüm olacaktır. Kolayca elde edilen bebek maması, meyve suyu gibi yanıltıcı ürünlerden uzak durmanız önemlidir. Şeker katılan her üründe çürük olasılıkları erkenden başlar. Bu noktada karbonhidratlı ve şekerli yiyecekler farklı değerlendirilmelidir. Besin değeri açısından doğal şeker barındıran meyveler ayrı yapay pancar şekeri ayrıdır.
Süt dişlerinin çürümesi
Süt dişi çürük tedavisi için başlangıç ve ilerideki dönemlerde nasıl bir beslenme olacağına odaklanılmalıdır. Çocuk bakımının bebeklik döneminden itibaren belirli bir sisteme göre sürdürülmesi gerekmektedir.
- İlk dişi çıkmadan önce ağız bakımıyla alakalı durumlara kendinizi hazırlamalısınız. Bebeklerin temel bağışıklık sisteminin buradan başlayacağını unutmamalısınız.
- Diş etlerini ilk diş çıkınca temiz tutarak fırçalama işlemlerine hazırlamalısınız..
- İlk diş fırçalamasında su ile işlem yapmalısınız.
- İlk dişi çıkmadan önce ağız bakımıyla alakalı durumlara kendinizi hazırlamalısınız. Bebeklerin temel bağışıklık sisteminin buradan başlayacağını unutmamalısınız.
- Florür içermeyen bir diş macununa geçiş yaparak aşamalı bir şekilde ilerleme ve alışkanlık sağlanmalıdır.
- Bebekler ağızda su çalkalamayı bilmedikleri için diş hekiminizin yönlendirdiği durumlar haricinde bir işlem yapmamalısınız. Florürlü diş macunlarını kullanmaya başladığınızda çocuğunuzun dişleri daha etkili bir şekilde korunmaya başlayacaktırz.
- Diş hekimi başlangıcı konusunda erken davranmaya gayret ediniz.
İlk diş hekimi randevusu alırken yaş doldurur doldurmaz harekete geçebilirsiniz. Çocuk diş hekimi, olası diş çürüğü durumlarınızı kontrol edecektir. Bir yaşından önce hekim randevusu almak daha da iyi hazırlık sürecini sağlayabilir.
Oluşan diş çürüklerinde diş minesi ile sınırlı bir durum varsa genellikle ilerlemesi engellenmektedir. İlerleyen dönemlerde diş zaten kendiliğinden düşebileceği için bu önerilir. Çürük eğer şiddetli düzeyde ise diş hekimi tarafından restore gerekecektir. Diğer bir ifadeyle çocukluk dönemi çürükleri aynı yetişkinlik dönemindeki gibi tedavi süreci geçirir.
Dişin çekilmesi durumu en son aşamadaki çürüklerde yapılmaktadır. Dişin artık büyük kısmını kaplayan ve telafisi mümkün olmayan dişlerde çekme işlemi yapılacaktır. Yeniden diş kaybı yaşanmaması için gereken önlemler konusunda bilgi alabilirsiniz.
Süt dişlerinin çürümesi
Bebeklerde diş çürümesi hafife alınan ama aslında baştan gerekli alışkanlıkların kazandırılması açısından önemli bir süreçtir. Diş çürümesi bebeklerde ve çocuklarda olmaması gereken bir durumdur. Yani halk arasındaki yaygın algı bu açıdan oldukça risk içermektedir. Beslenme sorunları için ayrıca bir çocuk hekimine başvuru yapabilirsiniz.
Biberon çürüğü biberondan ziyade içerisindeki içecekle alakalıdır. Bebek mamaları ve meyve sularında asidik değer çok olması nedeniyle dişleri çürütecektir. Ağızda biriken bu atık besinler süt nedeniyle de oluşabilir.
Biberon kullanmayan bebeklerde görülen çürükler bal, reçel gibi ek besinler nedeniyledir.
Süt dişlerinde çürüğü önlenmesi
Bebeklerde emme refleksi ve diş çürükleri birbirinden alakasız gibi görünse de asit anlamında nedensellik bulunmaktadır. Süt ürünleri, anne sütü olmadığında asit oranı bakımından dengeyi bozan ürünler kullanılır.
Çürüklerin temel nedeni ağız içindeki asit dengesinin yok olmasıdır. Anne sütünde bu soruna rastlanmaz, kendiliğinden bir denge vardır. Mama ve yapay ürünlerde ise bu durum tersine döner, bebek dişleri çürümesi temelde bu nedende aranabilir.
Bir sorun meydana geldiğinde önemli olan asıl konu bebeklerde diş çürümesi öncesi neler yapılacağıdır. Şu detaylara daha çok hassasiyet vererek sorunları azaltabilirsiniz:
- Sabah ve geceleri dişler temiz ve ıslak temiz bezle silinmelidir.
- Diş çürümesinin önüne geçmek için anne sütü en az 6 ay verilmelidir. Bağırsaklardaki mikroplar ve ağız içi sorunları için anne sütü en önemli besindir.
- Asla süt ve şekerli içecekler verilmemeli, özellikle gece uyurken bunlardan kaçınılmalıdır.
- Uyku esnasında sadece su içirilmelidir.
- Biberon alışkanlıklarını kontrol eden siz olduğunuz için ek şekerli besin vs. verilmemelidir. Beslenme düzeni doğru oluştuğunda eklemelere gerek kalmaz.
- Çok uzun süre biberon kullanılmaması gerekir, en çok bir sene limiti vardır. Bir yaşı ardından cam bardak oluşmalıdır.
- Ana besinler haricinde ara öğünlerde işlenmiş gıdalar verilmemelidir. .
- Bebek diş fırçası için 2 yaş limiti uygundur, ancak diş hekiminizin yönlendirmesi de dikkate alınmalıdır.
- Ağlamayı kesmek için kolaya kaçılan besinlere başvurulmamalıdır. Bunun yerine salatalık, havuç gibi tükürük bezlerini çalıştıran yiyecekler hazırlanmalıdır.
- Kalsiyumlu besinler bebek dişleri için en faydalı yiyeceklerdir. Gelişimlerine önemli katkı sağlar.
- 2 yaş ardından fırçaya geçildiğinde günde iki kere yemeklerden sonra alışkanlık kazandırmalısınız. Yılda iki kere veya daha fazla kontrole gitmeyi de unutmayınız.
Genel bir mantık olarak bebek dişleri için alınması gereken önlemler yetişkin dişleriyle benzer özellik göstermektedir. Doğal olmayan ve asit fazlalığı yaratan her besin diş yapısına olumsuz yansıyacaktır. Dişin çürümesi ağız içindeki ekstra durumlarla baş edemeyen diş savunma mekanizmasıdır.
Bebek dişlerinin beslenmede sorun olmamasına rağmen çürümesi durumunda farklı sağlık sorunlarına bakılması gerekebilir. Bazı bebeklerde ilk diş çıkar çıkmaz çürüme görülebilir. Bunda anne sütündeki ekstra durumlar, bebekteki genetik etkenler vs. belirleyici olabilmektedir. Bu gibi hallerde çocuk diş hekimi başvurusu geciktirilmemelidir.
Bursa çocuk diş hekimi
Kliniğimizde Pedodonti Uzmanı ve ekibi tarafından çocuklarımıza hizmet vermekteyiz. Çocuk hastalarımızın tedavisini Genel Anestezi olmadan pedogojik yaklaşım temelinde tamamlamak öncelikli tedavi tercihimizdir.
Yorum Yaz