Çene Kisti ve Tedavisi
Çene kisti nedir, tedavisi nasıl olur birçok insanın başına gelen diş köklerinden kaynaklı oluşan kistlerin, büyüklük veya küçüklüğüne göre tedavi şekli uygulanılır. Gerekli düzeyde ağız bakımını ihmal eden kişilerin fark etmeden başlarına gelince çene kisti nedir tedavisi nasıl olur soruları kafalarında oluşur. Sadece diş köklerinden meydana gelmeyen aynı zaman çene kısmının kemik yapısından kaynaklanan bir rahatsızlık olabilir.
Çene kisti tedavisinin toplum nazarında kolay olarak bilinse de tedavi ve kontrolleri ihmal edilecek bir durum değildir. Çene kisti oluşumunda çoğu hastalarda belirtiler varken, birçok hastada da belirti göstermemektedir. Hastanın en belirgin şikâyetleri arasında çene kisti nedir, tedavisi nasıl olur kafanızdaki soru işaretlerinin çene yapısında bulunan ele gelen şişlik, uçuk yaralar, köklerde çürüme ve düş etinin kendini bırakması ile diş sallanması, ağrılı dönemler olarak hastanın en çok şikâyetle başvurur. Çene kistinden şüphelenenlerin hızlıca en yakın diş hekimine başvuru yapması gerekir. Hekim kararıyla çene kistinin şekline göre hastayı tedavi biçimine yönlendirilir.
Çene Kisti Tedavisi Nasıl Tedavi Edilir?
Çene kisti belirtilerini taşıyan kişilerin diş hekimine başvuru yaparak tedavi süreci belirlenir. Öncelikle birkaç tane test yaparak sorunun ameliyat mı yoksa başka bir tedavi şekli mi seçilir. Çene kistleri genel olarak içerisinde sıvı bulunduran, durdukça ağrı ve iltihap meydana gelen oluşumdur.
Tedavi şekli kistin büyüklüğüne göre 2 tür çene kisti tedavi yöntemleri olan enükleasyon uygulaması ve marsüpyalizasyon uygulaması belirlenir. Eğer ki hastanın çene kisti boyut olarak büyükse öncelikle kistin üzeri açılarak biraz küçülmesi sağlanır ya da çene kisti boyut olarak tek seferde alınabiliyorsa alınıp oluşan boşluğu dikişle kapanması sağlanır. Bu yöntemlerle çene kisti tedavisi nasıl olur tedavi uygularken çene kistinin çeşitleri de çok önem taşımaktadır.
Çene kisti kanser hücrelerini taşıyıp taşımadığı tedavi sonrasındaki patoloji ile belirlenir. Çene kistinin oluşumunu etkileyen dişlerin kökleri temizlenir oluşumunu engellemeye çalışılır. Çene kistin olduğu bölgeye anestezi uygulanarak ilgili çenenin uyuşmasıyla işleme başlanır, kist bölgesindeki diş etine zarar vermeden kaldırılır, kemik minimum derecede kaldırılıp kist alınır. Sonrasında bölgenin kendi kendine iyileşme olanağı sağlanır. Bu operasyondan sonra çene kısmına alınacak sert darbe ya da vurma gibi olumsuzluklarından sakınmanız gerekir
Çene Kisti Çeşitleri Nelerdir?
Ağzın yapısı kemiklerinden kaynaklanan ya da diş köklerinin sebep olduğu çene kisti rahatsızlığının tedavi şekli için öncelikle hangi kist çeşitleri arasında yer alıyor o belirlenir. Yapılan testlerle ve çene yapısını gösteren röntgen çekilerek kistin hangi çeşitleri arasında yer aldığı muayene de belli olur. Özellikle çene kisti çeşitleri nelerdir kaç çeşitleri var sizlere sıralayalım.
- 1. Kök ucu kistleri: kanal tedavisi ve dolgu işlemi yapılmış ama kurtarılamayan, yapılan tedaviler sonucunda diş köklerinde oluşan dolgulu kist çeşitleridir.
- 2. Dentigeröz kistler: çenenin en çok görülen adontejenik kist gurubundan olan gömülü ve sürmemiş dişlerden kaynaklı bir kist oluşumudur.
- 3. Nazopalatin kistler: tamamen diş kanallarından oluşan, embriyojenik atıklardan meydana gelen bir tür kist oluşumudur.
Çene kisti herkesin fark edebildiği bir durum değildir. Düzenli olarak ağız bakımı yaptıran kişilerin bu tarz rahatsızlıkları daha erken yöntemlerle çözdüğü bilinmektedir.
Çene Kisti Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Çene kisti oluşumunuz var ama sizi rahatsız etmiyor diye tedavi ettirmek ya da muayene olmak istemezseniz ne olur, bu şekilde devam edebilir misiniz bunları sizlerle paylaşalım. Çene kisti belirtileriniz var ama ağrınız yoksa bu zaman içerinde çene kisti tedavi edilmezse ne olur rahatsızlığımız yok deniliyorsa, yediğiniz besinler vücutta oluşan alerji, grip gibi durumlarda en çok pik gösteren evre olacaktır. Gün geçtikçe görüntü olarak büyümüş ve ağrılı bir hal alacaktır. Tedavisini yaptırmadığınız çene kistinde, zamanla çene kemiklerinizde aşınma kayma ve şekil bozukluklarına sebep olabilirsiniz. Çene kemikleri git gide güçsüz hale gelerek alınan darbelerde çene kemiğinizin kırılması an meselesi olacaktır.
Kist çeşitlerinden olan gömülmüş diş kistlerinin oluşturduğu risk diğer ağzınızda bulunan diş etleriniz ve sağlıklı dişlerinizin zarar görmesine sebep olur. Zamanla kistin olduğu bölgeye baskı uygulayarak his kaybına yol açarak başka riskler haline bürünür. Genel ağız bakım sağlığınız ve bu tarz kistlerden kurtulmak, erken tanı ve tedavi yöntemi için ağız ve diş sağlığınızı koruyarak düzenli diş hekiminize görünmeniz gerekir. Sizlere çenede ve ağız da oluşan çene kisti nedir, tedavisi nasıl olur sorularınızı yanıtlamış olduk.
Ağız Diş ve Çene Cerrahı Bursa
Çene Kistleri, ciddi rahatsızlıkların öncü belirtisi olabilmektedir. Ağız Diş ve Çene Cerrahı tarafından gerekli işlemler yapılmalıdır.
Yorum Yaz