Çocuklarda Diş Ağrısı
Diş ağrısı yaşa göre nedenleri değişebilen bir sorun olarak tedavi gerektirmektedir. Çocuklardaki nedenler bazen daha farklı olabilmektedir. Çocuklarda diş ağrısı nedenleri ve çözümlerinde uzman desteği göz ardı edilmeden işlem yapılmalıdır.
Bilinçsiz bir şekilde yapılan müdahaleler dişlerde kalıcı hasarlara neden olabilmektedir. Doğru tedaviler için nedenlerin de bilinmesi gerekmektedir.
Çocuklarda Diş Ağrısı Neden Olur?
Çocuklarda diş ağrısının altında yatan nedenlerden en önemlisi diş çürükleridir. Dişlerde yaş ve beslenmedeki sorunlara bağlı olarak çürümeler görülebilmektedir. Diş etinde görülen sorunlar da yaygın nedenler arasındadır. Diş etlerinde enfeksiyon olduğunda ağrı durumu yaygın şekilde görülecektir.
- • Diş apseleri oluşurken diş köklerinde bakterilerden kaynaklı ağrılar söz konusudur. Kökte biriken bakteriler genellikle diş fırçalama alışkanlığı olmayan çocuklarda daha yaygındır. Biriken kalıntılar köklere etki yapacaktır.
- • Diş dolguları olan çocuklarda hasara bağlı diş ağrısı olabilmektedir. Dolgunun ağız içindeki sert gıdalarla kırılması, dolgu tam yerine oturmadan yanlış yiyecek içecekler hasara neden olabilmektedir. Diş dolgusu hasarında ağrılı bir süreç çok derinlemesine olmayabilir.
- • Diş çatlağı veya kırılma sorunları çocukların en çok yaşadığı sorunlar arasındadır. Hareketli geçen zamanlarda bir yere çarpan çocuk dişini kırabilir, çatlatabilir. Ağrıyla görülen durumlarda kırık büyümeden müdahale etmek gerekecektir.
Diş Çıkmasına Bağlı Ağrılar
Pedodonti Uzmanı na başvurusu yapacaklar için diş patlaması nedenli ağrılar yaygın görülmektedir. İlk dişleri çıkacak olan çocukta ağrı olması normaldir. Diş hekimi ağrı neredeyse bu alanı bulmak için gereken muayeneleri yapar. Ağrının nerede olduğu süre ve şiddetle de alakalıdır. Röntgen çekimi bu açıdan en iyi sonuç veren çözümlerden biri olacaktır.
Çocuklarda İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Çocuk Diş Hekimi başvurusunda röntgende iltihaplanma görüldüğünde antibiyotik tedavisine başlanabilmektedir. Kısa süreli devam eden bu ilaç tedavisi genellikle başarılı şekilde sonuçlanmaktadır. Diş henüz çıkmadığında iltihaplanma yine de görülebilmektedir. Diş çıkamadığı için de iltihap yapabilir. Etin alt kısmında bekleyen ve bazen de geciken diş soruna neden olacaktır.
İltihaplanma tedavisi sonlandığında diş varsa, çekilme durumu kontrol edilir. Dişin çekimi gerektiğinde yenisi de geleceği için faydalı bir işlem yapılmış olur. Yeni dişler çıkmışsa ve bularda çürükler varsa ayrıca bir dolgu ve çekme tedavisine başlanabilir.
Diş Çekimi Olmadan Alınacak Önlemler
Diş ağrısı ve diş çekimi işlemleri birbirine bağlı olabilmektedir. Diş ağrısını ve çürümeleri engelleyen şekilde genel bakım alışkanlıkları erkenden kazandırılmalıdır. Çocuklar çevresinde gördüklerini öğrendikleri için faydalı olduklarını düşünmektedir. Diş fırçalama işlemi de gerçekten faydalı bir etkiye sahiptir. Diş fırçalama alışkanlığı kazandırılan çocuklarda ağrı ve diş çektirme işlemleri daha azdır. Ağız içindeki genel bakım iyi olduğunda iltihaplanma olasılığı da azalacaktır. Sinsi ilerleyen çürüklere de daha az rastlanmaktadır.
Gece Diş Ağrısıyla Uyanan Çocuğa İlk Müdahale Nasıl Olmalı?
Gece diş ağrısıyla uyanan çocuğa ilk müdahale yapılacağında öncelikle diş fırçalamak gerekecektir. Çocuğunuzun ağız içini hemen temiz tutmaya dikkat etmelisiniz. Ağrı nedeni bakteriler gittiği anda ağrının derecesi de hafifleyecektir.
- • Ağrıyan dişin olduğu yere beze sarılı buz uygulamasını dışarıdan birkaç dakika boyunca yapmalısınız.
- • Buz uygulaması damarların daralmasını sağladığı için iltihaplı alan ağrısı da azalacaktır.
- • Kısmi bir uyuşukluk veren buz sayesinde ağrı hissi azalacaktır.
Çocuklara Diş İçin Ağrı Kesici Verilir mi?
Çocuklara diş için ağrı kesici ilk müdahaleler ardından yarım şekilde aralıklı olarak verilebilir. Ancak kullanımında sorun olmadığına dair netlik olmalıdır. Parol zararsız ağrı kesicilerden biri olarak eczanelerden bulunabilir. Geciktirmeden diş hekimi başvurusu es geçilmemelidir.
Zonklayan Kırık Dişe Ne İyi Gelir?
Kırılan dişlerde yapılması gereken ilk şey kırılan parçayı bulmak olacaktır. Kökten bir kırılma olmadığı için parça uygun şekilde yapıştırılabilir. Ardından hemen çocuk diş hekimine başvuru yapılması gerekmektedir. Dişlerde estetik açıdan kayıp olmadan işlem sağlanabilir.
Hızlı Çıkan Dişe İlk Müdahale
Diş kökten çıkarak fırladıysa, çıkan diş bulunmalıdır. Kök kısmı suda temizlendikten sonra hiç elle temas olmayacak şekilde köke yeniden takılmalıdır. Peçeteyle üzeri kapatılarak çocuğa ısırtıldıktan sonra doktora gidilmelidir.
Evde Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş ağrısına ne iyi gelir sorusunda birden çok çürük diş olması halinde süt dişlerinin dökülmesi beklenmemelidir. Çocuklarda birçok hastalık nedeni olabilen bu durum için yaşa bakmaksızın diş hekimi başvurusu yapılmalıdır.
Bursa Çocuk Diş Hekimi
Bursa Çocuk Diş Hekimi , Pedodonti uzmanımız hizmet vermekteyiz. Detaylı bilgi için kliniğimize ulaşabilirsiniz.
Yorum Yaz