Çocuklarda Diş Yaralanmaları
Çocuklarda diş yaralanmaları, çocuklar için oldukça ağrılı ve zor geçmektedir. Anne ve babalar bu durumda hemen harekete geçmeli ve zaman kaybetmemeden doktora gitmelidir. Bu durumdan en çok ön dişer etkilenmekte, ağrı ve acının yanında görüntü sorunu da ortaya çıkmaktadır. Aileler bazen çocuklarının süt dişlerindeki renk değişikliğinin farkına varabilmektedir. Fark edilmediği durumlarda da herhangi bir darbe, sarsılma yerinden oynama gibi durumlardan 2 ay sonra kendini fark ettirir. Çocuklarda diş yaralanmaları için tedavi çok beklemeden başlatılmalıdır.
Yoğun olarak yeni yeni yürümeye başlayan bebeklerde rastlanan bu durum 9 – 10 yaş grubunda da sık sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Süt dişinin köklerinin kısa olması sebebiyle rahatsızlık dişten çok çevresindeki dokulara zarar vermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli detay süt dişler olduğu için dişin çekimiyle sonuçlanmaktadır.
Çocuklarda diş yaralanmaları daha çok düşme, bisiklet kazası, şiddet ve oyun kazalarıyla meydana gelmektedir. Yaralanmada dişte kırılma ve yer değiştirme söz konusu olabilmektedir. Yaşanan kaza sonrası çocuğun yüzünde, çenesinde hiçbir yaralanma izi görünmese de mutlaka diş hekimine gidilip kontroller yapılmalıdır. Çünkü en başta fark edilmeyip müdahale edilmediği takdirde ilerde daha ciddi sorunlara yol açacaktır.
Diş yaralanmaları fiziksel olarak acı ve ağrı vermesinin yanında estetik ve psikolojik olarak da olumsuz sonuçlar doğurabilir. Süt dişi yaralanmaları çocuklarda ciddi problemlere yer açabileceğinden kesinlikle tedavinin ertelenmeden yapılması gerekmektedir.
Çocuklarda Diş Yaralanmaları Sonucu Ne Yapılabilir?
Çocuklarda diş yaralanması sonucunda öncelikli olarak çocuğun rahat nefes alması sağlanmalı ve kanama olup olmadığına bakılarak kanama kontrol altına alınmalıdır. En küçük bir ödem bile çocuklar açısından solunum sorununa yol açabilmektedir. Dil boğazı kolayca tıkayabileceğinden çocuğun başı belli bir yöne çevrilip ağzı kontrol edilmelidir. Ağızda kalan kan pıhtısı, kırık diş, kusmuk ya da yabancı maddeler varsa çıkarılmalıdır.
Yaralanma sırasında bayılma, kusma gibi durumlar söz konusu olmuşsa diş hekimine dahi gitmeden hemen önce hastaneye götürülmesi gerekmektedir. Diş yaralanmaları sonucunda sadece sert yerler hasar almayacağı gibi yumuşak yerlerde de yırtık, sıyrık ya da kopmalar olabilmektedir. Bu durumlarda aile ve çocuğun nasıl hareket ettiği ve çocuğu doktora ne kadar süre sonra götürdüğü çok önemlidir.
Üzerinde en çok durulan konu ise çocuğun yaralanma nedenidir. Nerede ve nasıl ortamda kaza olduğunu öğrenmek yapılacak tedavinin doğruluğu açısından elzemdir. Tüm bunlardan sonra dişler, diş etleri, ağız değerlendirilir. Dudak ve yanak dokuları kontrol edilip kırık diş sıkışması olmuşsa ve kanama varsa kanama kontrolü yapıldıktan sonra parçalar ağızdan çıkarılır.
Çocuklarda Diş Yaralanmaları Sonucu Ne Yapılabilir?
Çocuklarda diş tedavisi çocuğun yaşına ve dişin kırılma, yara alma durumuna göre değişiklik göstermektedir. Öncelikli başvurulan yöntem dişi çekmektir. Kalıcı dişlerde ise dişi koruyabilmek amaçlanmaktadır. Diş kırıksa ve kırılan yer dişin altındaki kırık hattına ulaşmamışsa tekrar dişe yapıştırılabilir. Çocuklarda kırık diş tedavisi için ilk yarım saat içinde mutlaka diş hekimine gitmelisiniz.
Çocuğun dişi sallanıyorsa eğer bu durumda dişin orijinal yerine yerleştirilip yan dişlere bağlanması sağlanmaktadır. Daha sonra zaman içinde dişin durumuna göre kanal tedavisi gerekebilir.
Diş yerinden fırlamışsa dişin tekrar yerine yerleştirilmesi mümkün olabilmektedir. Ancak bunu yapabilmek için en önemli ve dikkat edilmesi gereken konu çocuklarda ağız bakımı aşamasıdır. Doktora gelene kadar yerinden fırlayan dişin temiz muhafaza edilmesi gerekmektedir. Özellikle diş tedavisi sonrası daha önemli olan ağız bakımı tedavi sürecini önemli ölçüde etkilediğinden doktorun önerisine bağlı olarak bakıma dikkat edilmelidir.,
Spor, oyun kazaları sonucuyla oluşabilecek diş, çene kırıkları ve doku yaralanmalarını engellemek için ağız koruyucularının kullanılması son derece önemlidir. Ağız koruyucuları, kaza anında dişe gelen kuvvetli darbeyi yumuşatıp kuvvetin direkt dişe ya da çeneye gelmense engel olmaktadır. Ağız koruyucuları hazır olarak alabileceğiniz gibi kişiye özel de hazırlanmaktadır. Diş yaralanmaları tedavisinde erken müdahale çok önemlidir. Yaralanmanın ne zaman meydana geldiği, nerede ve nasıl olduğu tedavi süreci için önemli olan diğer etkenlerdir. Çocuklarda diş yaralanmaları sonucunda sadece diş ya da kök zarar görmüş olabileceğinden dikkatli kontrol edilmesi önemli olduğu için klinik ve radyografik muayene yapılması gerekmektedir.
Pedodonti Uzmanı Bursa
Çocuklarımızın diş tedavilerinde pedogoji eğitimi almış, uzman diş hekimleri yani pedodonti uzmanı tarafından yapılmasını tavsiye etmekteyiz.
Yorum Yaz