Çürük Süt Dişleri Çekilmeli mi?
Diş sağlığı küçük yaşlardan itibaren özen gösterilmesi gereken bir durumdur. Bizde yazımızda çürük süt dişleri çekilmeli mi bu konuyu ele alacağız.
Çürük süt dişleri çekilmeli mi? Birçok anne ve babalar ile uzman diş hekimleri bu konuda farklı görüşler bildiriyor. Özellikle süt dişlerinde çürüme söz konuysa birçok anne ve baba nasıl olsa süt dişlerinin yerine yenisi gelecek diyerek bu dişlerden kurtulma eğilimine gidiyorlar. Oysa uzman diş hekimleri gidebileceği son noktaya kadar çürük dişlerin çekilmemesi taraftarıdır. O zaman biz de yazımızda çürük çocuk dişleri çekilmeli mi bunları alt başlıklar halinde sıralayalım.
Çocuk diş hekimliği
Çocuklarda küçük yaşlarda görülen diş çürümesi anne babalar tarafından istenmeyen bir durum olsa da karşılaşılması muhtemel bir durumdur. Çocukların diş sağlığına yönelik Pedodonti bölümü çürük çocuk dişi ile ilgilenmektedir. Pedodonti uzmanından diş çürükleri konusunda yardım alınarak erken önlem alınabilir.
Özellikle bebeklerin dişleri organik bir yapıda olması nedeniyle oldukça hassastırlar ve çürümeye meyillidirler. Bu yüzden bebeklere pekmezli, ballı emzik verilmemelidir. Ayrıca anne sütünde ve normal sütlerin içeriğinde bulunan şekerde bebeklerin dişlerinde çürüme yapabilir. Dişlerde lekenleme olarak baş gösteren bu durum ihmal edilmeden bir doktora danışılması gerekir.
Çocuklarda yer tutucu neden gereklidir?
Küçük yaşlarda tedavi edilmeyen çürük çocuk dişleri ilerleyen zamanlarda ağız ve diş sağlığı açısından oldukça zararlı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Fakat bu dişlerin erken çekilmesi de diş estetiğini etkiler. Özellikle arka azı ve köpek dişlerinde meydana gelen çürümeler sonucu dişlerin çekilmesine karar verilmişse diş gelişimine etki edecek birtakım önlemler almak gerekir. Diş hekimi çürük süt dişini çekmişse çekilen yere yer tutucu koyarak çekilen dişin yerinin diğer dişler tarafından kapanmasına engel olmalıdır. Zira bu işlem yapılmazsa gelecek olan kalıcı dişlerin gömülü kalmasına neden olabilir.
Süt dişi çürükleri nasıl engellenir?
Dişleri çürük çocuklar yeme içme alışkanlıklarına oldukça dikkat etmelidirler. Şekerli yiyecekler, gazlı içecekler, sert cisimli yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Özellikle anne babalar bu konuda oldukça titiz olmalıdır.
Bebeklerde diş lekelenmeleri şeklinde çürümeler meydana gelmişse yemeklerden sonra gazlı bez yardımıyla diş üzerindeki yiyecek artıkları temizlenmelidir. Bunun yanında yemekten hemen sonra su içirmek de işe yarayacaktır. Bir diğer önlem ise bebek uyurken süt biberonuyla uyumamalıdır.
Çürük dişli çocukların dikkat etmesi gereken konulardan biride ağız diş bakımıdır. Anne ve babaların denetiminde düzenli diş fırçalama alışkanlığı edinmelidirler. Anne babalar birtakım teşviklerle çocuklarını diş fırçalamayı özendirebilirler. Örneğin; çizgi film karakterli diş fırçalarının olması küçüklere cazip gelebilir. Anne babalar diş fırçalarken çocuklarına eşlik edebilirler. Kum saatiyle zaman tutarak diş fırçalamayı eğlenceli hale getirebilirler. 2 dakika gibi bir süre bunun için yeterli olacaktır.
Çocuklarda çürük diş iltihaplanmaya kadar giderse bu dişin çekimi söz konusu olabilir. Genelde uzman diş hekimleri çocuklarda çürük diş çekimini son raddeye kadar beklerler. Çünkü çürük dişin çekimiyle çekilen dişin boşluğu diş yapısını bozar. Ayrıca dişlerin çürümemesini engellemek adına herhangi bir ilaç verme gibi bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden anne babalar yeme içme ve ağız bakımı konusunda hassas davranmalıdırlar.
Dişleri çürümüş çocuk , ailesinin zamanında müdahalesi ile düzenli ağız bakım kontrollerine küçük yaşlarda başlaması yararına olacaktır. Çünkü ilerleyen yaşlarda diş kayıpların büyük sorunlara yol açacaktır. Ailede genetik olarak dişlerde erken çürüme varsa anne baba önlemlerini almalıdır. Şekerli gıdalardan olabildiğince aileler çocuğu uzak tutmalıdır.
Süt dişlerinin dökülme aşamaları
Çocuklar 5 yaşına geldiklerinde dişlerinde ve damaklarında meydana gelen değişimleri hissedebilirler. Uzman diş hekimleri 5 yaşından önce meydana gelen diş dökülmelerinin zararlı olacağını belirtmektedirler. Süt dişlerinin dökülme sırası aşağıda verilen sürelerdir. Fakat bu süreler her çocuk için kesin süreler değildir. Çeşitli faktörler bu süreleri etkilemektedir.
Dişler | Dişlerin dökülme yaşları |
Kesici Yan ve Ön Dişler | 5-6 |
Arka azı dişler | 10-11 |
Azı ve köpek dişleri | 9-10 |
Yukarıda verilen süt dişlerinin dökülme aşamaları ortalama sürelerdir. Bu sürelerden önce dökülen dişler büyük sorun yaratır. Uzman diş hekimleri de çocuklarda çürük diş sorununda sonuna kadar beklemenin yararlı olacağı konusunda hem fikirdirler. Çürük dişe bağlı diş iltihaplanmaları gibi durumlarda ancak diş çekimi gerçekleştirebilirler. Ailelerde genetik olarak diş çürümesi yaşanıyorsa Çocuk Diş Hekimi’inden yardım almalıdır. Koruyucu tedavilerden olan flor ve fissür örtücü gibi uygulamalarla diş çürüklerinin önüne geçmek mümkündür. Bu uygulamalarla diş üzerinde meydana gelen fırçalama ile geçmeyen bakteri plakları giderilebilir. Ayrıca fissür örtücü ile diş çürümeden diş üzerine koruyucu bir işlem gerçekleştirilir. Böylece diş üzerinde yiyecek artıklarının zararlı etkileri azaltılmış olur. Bu işlem diş çürümeden yapılabilir. Bu yüzden erken tedavi oldukça önemlidir.
Çocuklar dişlerinde meydana gelen çürümenin farkına varmayabilirler. Soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet olarak baş gösteren çürükler ilerleyen safhalarda ağrılı bir sonuca götürebilir. Çocuklarda ancak bu aşamada farkına varırlar. Eğer çürük diş tedavi edilemezse;
- Sancılı ağrılar
- Çiğneme güçlükleri
- Kötü koku
- İştahsızlık gibi sorunlara yol açar
Bu nedenle 6 yaşından itibaren çıkmaya başlayan kalıcı dişleri korumak adına;
- Düzenli ağız ve diş bakımı
- Doktor kontrolü
- Yeme alışkanlıklarına dikkat ederek dişlerde meydana gelecek zararları en aza indirebilirler
Dişleri sağlığı ve bakımını bebekliğe kadar götürmek mümkündür. Bunun için anne babaların önlem alması yerinde olacaktır. Bebekken çocuğunuzu bazı koruyucu önlemlerle çürük etkilerinden uzaklaştırabilirsiniz. Gelin bunlara bakalım.
- Bebeğinizi gece biberonla uyuma alışkanlığından vazgeçin. Biberon çürüğü de denilen dişlerde sorunlara yol açar.
- Biberondaki süte şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılar katmayın.
- Bebeğinizi besledikten sonra mutlaka su içirin.
- Bala, pekmeze batırılmış emzik vermeyin.
- Çocuklara asitli yiyecekler vermeyin.
- Yeni diş çıkarmaya başlayan bebeklerin dişlerini nemli bir havlu ve gazlı bez yardımıyla silin.
- Çocuğunuzun parmak emme alışkanlığı varsa buna engel olun.
- Diş çıkarma zamanında bebeklerin diş etlerinde kaşıntı meydana gelir. Bu yüzden sürekli diş etlerini kaşımak için farklı nesneler denerler. Hijyenik bir diş kaşıma nesnesiyle bunu yapmasını sağlayarak mikroplardan uzak kalmasını sağlayabilirsiniz.
Yazımızda belirttiğimiz gibi kulağa ne kadar garip gelse de çocuklarda çürük dişler mümkün olduğunca çekilmemelidir. Çünkü bu dişlerin çekimi diğer dişlerin gelişimini de etkiler. Ancak alınacak erken önlemlerle çürük süt diş tedavisi gerçekleştirilebilir. Uzman hekim denetiminde koruyucu tedavilerle diğer dişlerin sağlıklı gelişimi sağlanabilir. İlerleyen dönemlerde sorun yaşamamak adına bu önlemleri almak yerinde olacaktır. Diş sağlığı insan yaşamında oldukça önemlidir.
Bursa Çocuk Diş Hekimi
Bursa Çocuk Diş Hekimi ; Pedodonti uzmanımız Dr. Dt. Türkan Eğilmez Özdemir kliniğimizde çocuk hasta kabulune başlamıştır.
Yorum Yaz