Dental Fobi Nedir?
Diş hekimi korkusu,bazı insanlarda farklı sebepler ile oluşmaktadır. Tıbbi adı dental fobi olarak adlandırılan bu durumun halk arasındaki adı ise dişçi korkusu olarak bilinmektedir. Geçmişte özellikle çocukluk çağlarında yaşanan olumsuz diş hekimi tecrübeleri yaşayanlar bu korkuyu sıklıkla yaşamaktadır.
Diş hekimleri, herhangi bir sorun olmasa bile ağız ve diş sağlığı için insanların altı ayda bir doktor muayenesini önermektedir. Fakat dental fobi olan bireylerde bu kontroller aksar ve basit tedaviler ile çözülebilecek daha ciddi diş problemlerine dönüşebilir.
Dişçi korkusu yaşayan bireylerin korku sebepleri olarak şunlar sıralanabilir;
- • Tedavisi sırasında anestezi kullanımından kaynaklı ağrı hissedilmesi (az anestesi kullanımı)
- • Anestezi kullanımı sırasındaki iğne kaynaklı korku
- • Diş tedavisi için kontrolleri sırasında hasarlı dişte ağrı oluşması
- • Diş eti sorunları kaynaklı ağrıların oluşması
- • Geçmiş dönemde (Özellikle çocukluk çağında) yaşanan olumsuz diş doktoru deneyimleri
Sürekli olarak bu korkunun yaşanması, tedavilerin geçikmesine neden olur ve ağız ve diş sağlığının yanı sıra genel sağlık durumununda bozulmasına sebep olabilir. Dişçi korkusunu yenmek için aşağıdaki maddelerin fakrında olmak gerekmektedir.
- • Deneyimli ve güvendiğiniz bir diş hekimi sizin bu konuda rahatlamanızı sağlayacaktır.
- • Diş tedavisi sırasında kullanılan anestezi oldukça etkilidir ve gerekli durumlarda tekrar uygulanabilir.
- • Tedavinin gecikmesi genel sağlık durumunuzda ciddi kötüye gidişlere sebep olabilir.
Dişçi Korkusu Sebepleri
Pek çok kişi günümüzde dental fobiye sahiptir ve fobilerinin farkında değildirler. Bu durumu anlamaları için öncelikle birkaç dental fobi belirtileri kendilerinde bulunması gerekiyor. Yapılan çalışmalara göre bazı dişçilerden korkma belirtileri şunlardır;
- • Tedavi öncesinde, diş tedavisini düşünerek uykusuz kalmak
- • Kliniklerde yer alan bekleme salonlarında beklerken zorlanmak ve rahatsız hissetmek
- • Tedavi sırasında zorluklar yaşamak
- • Bahaneler bulmak ve randevuyu sürekli ertelemek
Diş hekimlerimiz eğitimleri gereği oldukça anlayışlı bir şekilde yaklaşmaktadır.Diş hekimlerinin genel tedavi sürecinde genel tavırları ve hareketleri hastayı oldukça etkiler. Hastalara yaptıkları işlemleri anlaşılır bir şekilde açıklamalar, hastaları rahatlatır.
Dental Fobi Nasıl Tedavi Edilmedir?
Dental fobi teşhisi kesinleştiği kişiler; bu konuda tedavi çeşitlerini araştırması gerekiyor. Bu durum aslında piskolojik bir durum olup ilerleyen durumlarda destek alınması gerekebilir. Psikolojik destek öncesinde ilk olarak; dişçiden korkma durumunun hangi seviyede olduğu belirlenmesi gerekiyor.
Dental fobi, başlangıç seviyesinde ise; kişi ise dilerse bu konuyu telkinler ile kendisi yenebilir. Bu durum biraz zaman alsa da oldukça etkili bir yöntemdir. Kişinin kendisine neden korktuğunu sorması gerekiyor. Burada esasında temel görev kişinin kendisine düşmektedir ve pozitif bakış açısı ile bakıp tedavinin gerekliliğine ikna olması gerekir.
Günümüzde diş hekimi korkusu olan hastaları özelliklede diş hekimleri ile olumlu ilişkiler kurması gerekiyor. Kurulan iletişim gücü ile birlikte dişçiden korkma durumu günden güne azalacaktır. İlerlemiş durumlarda ise profesyonel uzmanlardan destek almak şarttır.
Acil Durumlarda Nasıl Tedavi Yöntemleri Uygulanmalıdır
Bazen dental fobi olan hastalarımızda acil tedavi uygulamaları gerekebilir. Hastaların telkin durumu ile kendini sakinleştirmesini beklemek gerekir. İleri düzeyde fobisi olan hastalarımız için ise genel anestezi altında tedavi uygulaması yapılabilmektedir. Özellikle çoklu implant uygulaması yapılması gereken vakalarımızda tercih edilmektedir. Tedavi başlangıcında ve sırasında diş hekimi tavsiyesi ve önerilerine uymanız tedavi başarısı için önemlidir.
Yorum Yaz