Diş Çekimi Sonrası İyileşme
Diş çekimi sonrası iyileşme süreci hekim yönlendirmeleriyle dikkate alınması gereken önlemler serisidir. Hasta durumuna göre süreç değişebilmektedir. Diş çekimi sonrası ağrı iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Ağrı nedenlerine göre müdahale yapılması gerekecektir. Diş çekimi ardından başka nedenlerle de ağrı olabilecektir.
Diş Çekimi Nasıl Uygulanır?
Lokal anestezi altında, bir uzman hekim tarafından yapılan diş çekimi, cerrahi bir ortamda gerçekleşmektedir. Diş hekimi hastaya yirmilik diş çekimi için işlem yapacaksa lokal anesteziden daha güçlü bir işlem de olabilmektedir. Gömülü yirmilik diş çekimlerinde genel anestezi altında işlem olabilmektedir.
- • Dişin kökten sökülmesi için öncelikle diş eti ve kemik dokusu kesilmektedir.
- • Diş kavrama cihazı ardından diş kökten hafif şekilde oynatılır. İleri geri oynatma işlemi bazen parçalı çekime dönüşebilmektedir.
- • Diş çekiminde parça halinde gerçekleşirken içeride diş kalmayacak şekilde işlem yapılmaktadır. İşlemler tamamlandığında gereken diş çekimi sonu gerçekleşecektir.
Diş Çekimi Sonrası Kanama
Diş çekimi sonrası kanama normal bir durumdur fakat aşırı kanama halinde hekiminize hemen başvuru yapmalısınız. Hafif kan pıhtısı şeklinde olan kanama normalken durmayan akışkan kanamalarda farklı bir sorun olabilmektedir.
Dikiş Atılması
Bazı hekimler diş çekimi olan yerin doğru kapanması için dikişe gerek duyabilmektedir. Bu gibi hallerde dikiş alanında bir süre ekstra hassasiyet gerekebilir.
Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci
Diş çekimi sonrası iyileşme sürecinde evde tedavi yapılmaktadır. Oluşabilecek rahatsızlıkları en aza indirmek için enfeksiyonu engelleyen çözümlere odaklanılmaktadır. Küçük çaplı bir operasyon olmasına rağmen enfeksiyonla sorun büyüyebilecektir.
- • Reçete dahilinde verilen ağrı kesicilerin kullanımı sağlanır. Kanamanın azalması ve sağlıklı bir soket pıhtısı oluşması için bu işlem gerekmektedir.
- • Gazlı bez hafif şekilde ısırılarak diş çekildikten sonraki 4 saate kadar bu şekilde bekletmek gerekmektedir.
- • Diş çekilen yerdeki şişmeleri engellemek için buz torbası uygulanabilir. Bir kere bez içine yerleştirilen buzlar 10 dakika civarı bekletilmelidir.
- • Diş çekiminin ardından gelen günde faaliyetleri sınırlandırmak, başı çok aşağı eğmemek faydalı olacaktır. Çeneye ve başa gelebilecek darbeler de engellenmelidir.
- • Bir gün boyunca diş hekimi önerisi olarak kan pıhtısını korumak için ağız içini kuvvetli suyla doldurmamak gerekir. Tazyikli su diş çekimi olan yere değmemelidir.
- • Diş çekimi sonrası 24 saat geçince tuzlu sudan faydalanılmalıdır. Yarım çay kaşığı tuz ve ılık su karışımıyla yıkama yapılabilir.
Diş Çekiminden Sonra Yenmesi Gereken Yemekler
Diş çekiminden sonra yenmesi gereken yemekler genellikle sıvı ve kolay çiğnenebilir gıdalar olmalıdır. Püre, yoğurt, çorba en iyi seçenekler arasındadır. İyileşme ardından katı yemekler yavaşça artırılabilir. Genel olarak zararlı maddelerden uzak durulması iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Diş Ağrısıyla Gelen Enfeksiyon Belirtileri
Diş ağrısı ardından gelen enfeksiyon belirtileri varsa hemen bir hekime başvuru yapılmalıdır.
- • Bulantı - kusma
- • Anormal kızarıklık, şişme
- • Nefes darlığı
- • Göğüs ağrısı
- • Ateş – titreme durumlarında geciktirmeden klinik başvurusu olmalıdır.
Yukarıdaki belirtiler genellikte komplikasyonlu şekilde çekim olmuş, 20’lik dişlerde veya gömülü diş çekimlerinde gerçekleşebilmektedir. Bu gibi dişlerin çekiminin çene cerrahı tarafından yapılması önermekteyiz.
Diş Çekimi Sonrası Antibiyotik Kullanımı
Genellikle diş çekimi ardından antibiyotik kullanımına gerek kalmamaktadır. Gömülü diş çekimi, kök diş çekimi benzeri durumlarda işlem özelliklerine göre antibiyotik gerekebilir. İltihaplanmaya karşı önlem olarak antibiyotik kullanımı vardır.
Diş Çekimi Hakkında Merak Edilenler
Merak edilen soru ve cevapların bazıları;
Diş Eti Ne Kadar Sürede İyileşir?
Diş çekiminden sonra diş eti iki haftaya kadar iyileşmektedir. Bu süre bazen değişebileceği için, hasta durumu ve iyileşmede dikkat edilip edilmemesi önem kazanmaktadır. Örneğin sigara içen birinin diş eti iyileşmesi daha geç olacaktır. İyi hücrelerin oluşması daha fazla zaman alabilir. Ayrıca düzenli dişlerini fırçalayan ve dilini temizleyen hastalar diğerlerine göre daha avantajlıdır
İltihaplı Diş Çekildikten Sonra Ağrı Nasıl Geçer?
İltihaplı diş çekildikten sonra ağrı normal çekimden daha fazla olabilmektedir. Hijyenik gargara yaparak iltihap azalmasını sağlar. Hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli olarak almaya devam etmelisiniz. Her gün birkaç kere soğuk kompres uygulaması önerilir.
Kök Diş Çekimi Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?
Ağrı süresi hasta durumuna göre değişmektedir. Bir miktar ağrı ilk günde olasıdır. Ancak uzun sürmemesi gerekir. Diş ağrısının çözümü için düzenli ağız içi temizlik önerilmektedir.
Çene Cerrahı Bursa
Ağız Diş ve Çene Cerrahı olan Dr.Dt. İlyas Köse 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olmuştur. 2001-2012 yılları arasında kamuda farklı kurumlarda görev almıştır. 2012-2015 yıllarında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çene Cerrahisi Anabilim Dalında doktorasını tamamlamıştır.
Yorum Yaz