Diş Taşı
Diş taşı, ağız içerinde yer alan üst diş bölgesinin arka dişlerde yanak kısmına bakan bölgelerde oluşan tartardır. Devamlı olarak diş plağı olan üstünde oluşan sert minerallerin birikintisi ile oluşan diş taşı diş ipleri veya diş fırçası gibi yöntemlerle temizlenebilir. Diş taşı bazı hastalarda diş eti altında da denk gelinir. Diş taşından kurtulmak için diş hekiminden yardım alarak daha fazla ilerlemesine engel olabilirsiniz. Genellikle diş aralıklarında yer edinen kahverengi ve sarı renkleriyle rahatsız edici bir görüntü olarak bilinir.
Diş taşı kendi başına direk olarak dişinizin sağlığını bozmaz. Yediğiniz gıdaların birikmesiyle oluşan birçok bakteriye sebep olarak diş kaybı yaşamanıza sebep olur. Ağızda zaman zaman oluşan kötü kokuların başlangıcıdır. Görüntü olarak gülüşlerinize ya da konuşurken çekinmenize sebep olabilir.
Ağız da oluşan rahatsız hissi ile diş taşının belirtileri nelerdir, nasıl önlenir, kimler daha sıklıkla yaşar gibi birçok oluşan sorularınıza yanıtlayalım.
Diş Taşı Belirtileri Nedir?
Dişleriniz arasına yerleşen zamanla renk değiştiren hem ağız sağlığınızı tehlike eden hem de koyu renk görüntüyle rahatsız edici bir görüntü sergilemektedir. Peki, bu diş taşlarının oluşumuna sebep nedir, nelerden daha hızlı oluşur hep birlikte inceleyelim.
Ağzınızda oluşan diş taşı probleminin en belirgin özelliklerinden olan renk değişimidir. Diş diplerinizde sarı, koyu kahverengi, bronz renkleriyle başlayıp zamanla siyah renkteki çizgilere dönüşür. Diş etinizde oluşan hassasiyet ve zaman zaman yaşanan şişlikler diş taşının oluşumunun habercisidir. Dişleriniz fırçalarken veya ansızın diş eti kanamaları da diş taşı belirtileri arasında yer almaktadır. Bazen ağız sağlığınızı bozucu olarak diş eti çekilmesi de diş taşı yanı tartar oluşumunun belirtileri arasında yer alır.
Yanlış diş fırçalama teknikleri diş yapınıza uygun olmayan diş fırçası gibi yanlış yapılan diş fırçalama şekillerinde diş taşı oluşumuna sebep olmaktadır. Diş fırçanızı oval olarak fırçalama tekniği kullanmalı ve günde en az 2 kez fırçalamayı ihmal etmemelisiniz. Diş eti hassasiyeti yaşayanlar dişlerini temizledikten sonra hemen soğuk su ya da çok sıcak yiyecek içecek tüketmemeleri gerekir.
Ağzınızda oluşan diş taşlarınızı ağız ve diş sağlığı uzman hekimler tarafından temizletebilir ve daha fazla sağlıksız durumların önüne geçebilirsiniz.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?
Diş etlerinin diplerine kadar inen ve ağızda huzursuzluk oluşturan, görüntüsü hoş olmayan diş taşı oluşumunun engelleyecek yöntemler uzmanlar tarafından öneriler bulunmaktadır. Düzenli olarak her yemekten sonra ya da günde en az 2 kez dişlerimizi fırçalamalıyız.
Diş fırçasının yetmediği durumlarda özellikle yemek yedikten sonra diş ipi kullanarak araya giren diş fırçasının çıkaramadığı gıdaları temizleyebilirsiniz. Düzenli olarak ağızında hem bakteri oluşumunu engellemek hem de diş taşı oluşumu nasıl önlenir cevapları arasında yer alan ağız gargarası kullanımı geçmektedir.
Bütün bunları dikkatli bir şekilde yapıyor ve halen diş taşı sorunu yaşıyorsanız diş hekimine randevu alarak temizletebilirsiniz. Diş taşı yani tartar oluşumunu temizleme sıklığı 6 ay aralıklarla temizletilmesi tavsiye edilir. Diş tartar yani diş taşını önemsemezseniz zamanla diş minenize zarar verir ve sağlıklı dişlerinizin kaybını yaşayabilirsiniz.
Diş Taşı Zararları Nelerdir?
Diş taşı, dişleri etkili bir biçimde fırçalamayı ve diş ipi kullanımı oldukça zorlaştıran bir etkendir. Diş taşı zararları arasında diş eti hassasiyeti ve hatta dişlerin çürümesine kadar yol açan bir süreç vardır. Diş taşlarının içindeki bakteriler diş etini de tahriş etmektedir. Bu da diş eti hastalıklarına yol açmaktadır. Diş eti hastalıkları diş eti enfeksiyonu ile başlar ve belirtileri şöyle sıralanabilir:
- • Kırmızı görünümde olan ve şişen diş etleri,
- • Diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken oluşan kanama
- • Hassasiyeti olan ve ağrıyan diş etleri
- • Ağız kokusu
- • Enfeksiyon meydana gelmesi.
- • Dişte oluşan sarı ve kahverengi lekeler
Diş Taşı Temizlemesi Nasıl Olur?
Dişerinizi düzenli fırçalamak ve bunun yanına ek olarak diş ipi kullanmak diş taşını engellemek için size yardımcı olacaktır. Tüm bu önlemlere rağmen yok olmayan diş taşı için mutlaka hekime başvurmanızda fayda vardır. Doktor diş taşının ilerlemesine bağlı olarak diş taşı temizliği tedavisine ihtiyaç varsa bunu gerçekleştirir. Diş taşı temizliği de oldukça kolaydır ve çoğunlukla anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. Diş taşı temizliği kişinin diş ve ağız bakımına ne denli dikkat ettiğiyle de değişiklik göstermektedir. Sigara kullanmak ya da diyabet hastalığı diş eti hastalıklarını tetiklemektedir. Bu tarz durumlar varsa 6 ayda bir diş taşı temizliği yaptırılmalıdır.
Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?
Ağız sağlınızı bozan ve görünüm olarak da rahatsız edici bir görüntüye sahip diş taşlarının temizleme sıklığı her 6 ayda bir aralığında temizletebilirsiniz. Peki, bu diş taşı temizliği zararlı mı olumsuzlukları var mı sorularınızı yanıtlayalım.
Diş taşlarının temizleten kişilerin genellikle şikâyet ettikleri dişlerinin temizleme anı ve hemen sonrasında sızlama, diş aralarında oluşan boşluklar gibi sorun edebiliyorlar. Fakat bu sızlama ve boşluk durumu kısa süre sonra geçecektir. Diş temizliği zararlı olmadığı gibi sağlıklı dişlerinizin ve diş etlerinizde oluşabilecek sağlık sorunun da önünde geçmiş olursunuz. Dişleriniz diplerinde oluşan siyahlaşma ya da sararma gibi sorunlarınız yanı sıra oluşan bakteriler diş eti ve diş minenizin sağlığını tehdit eder. Zamanla bakterilerin ve gıdaların birikmesiyle diş eti çekilmesi, diş minesi zedelenmesi, ağızda kötü kokuların ve bakteri çokluğuna sebep olursunuz.
Ağız sağlığınız için günlük temizliğiniz yetmiyorsa buna rağmen diş taşı oluşumu halen devam ediyorsa diş taşını temizletmeniz gerekir. Diş sağlığı çok önemli bir boyut taşımaktadır. Vücudumuzda birçok organla bağlantısı olan diş köklerinin ne kadar uzun yaşarsa vücut dengesi o kadar uzun olur. Rahatsız olduğunuz diş taşı görünümünden kurtulmak için dişlerinizi sadece diş hekimliği tarafından temizleme işlemini yaptırın.
Diş Taşı Temizliği Fiyatları
TDB 2022 fiyat listesinde tek çene için diş taşı temizliği fiyatı 385 TL olarak belirtilmiştir.
Diş Hekimi Bursa
Diş Hekimi Bursa , Kliniğimizden detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yorum Yaz