Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş taşı temizliği gerekli durumlarda başvurulan bir tedavidir. Diş taşı temizliği nasıl yapılır makalemizde anlattık.
Diş taşı, ağız ve diş bakımına, temizliğine dikkat edilmediğinde bakterilerin oluşması nedeni ile görülen oluşumdur. Meydana gelen bakterilerin belirli bir süre sonra sertleşmesi ise diş taşına verilen isim nedenidir. Bu oluşumlardan zamanında kurtulmamak da beraberinde farklı hastalıklar getirmektedir. Temizlenmeyen diş taşları ilerleyen süreçlerde diş eti hastalıklarının yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle diş temizliğine dikkat etmek oldukça önemli bir konudur. Diş taşının oluşma sebepleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- • Tükürüğün yoğun görüldüğü yerlerin temizlenmemesi.
- • Yanlış ve düzensiz yapılan diş temizliği.
- • Düzenli olarak diş ipi kullanmamak.
- • Yüksek miktarda şeker içeren gıdaların sık tüketimi.
- • Ağız ve diş sağlığını korumama.
Diş taşının nedenlerinin bilinmesi ve diş taşı kontrollerinin yapılması da oldukça önemlidir. Diş taşı oluşumları ile karşılaşıldığından diş hekimine başvurulmalı ve gerekli tedaviler uygulanmalıdır. Diş taşlarının temizlenmemesi ağız kokusu gibi ağız problemlerine sebep olabilmektedir. Diş temizliğinin uzmanlar tarafından yapılması önerilse de diş taşı problemi yaşayanların evde diş ipi yardımı ile diş temizliği yapabilmesi de mümkündür.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş taşı temizliği diş ipi ile de yapılabilmektedir. Tüm dişler doğru bir şekilde fırçalandıktan sonra diş ipi uygulamasına geçilebilir. Diş ipinin uzun kullanılması diş temizliğinde kolaylık sağlayacaktır. Ancak 30 cm’den daha uzun olması da önerilmemektedir. Diş ipinin boyutunu ayarladıktan sonra ise ipin parmaklara sarılması gerekmektedir. Genellikle orta parmaklara sarılan diş ipinin diş aralarını temizlerken C harfi gibi tutulması gereklidir. Bu işlemden sonra ise ip dişlerin arasına geçirilerek aşağı ve yukarı doğru hareket ettirilmelidir. Bu işlem tüm diş aralarına uygulanmalıdır. Fakat temizlik boyunca sert hareketler yapmamaya özen gösterilidir. Bu hareketler dişlere daha büyük zararlar verebilmektedir. Bu uygulamanın gerekli zamanlarda yapılması ve düzenli olması gerekmektedir. Bu ve benzeri diş bakımlarına dikkat edilmediğinde diş çürüğü, ağız kokusu ve farklı diş eti hastalıklarına yakalanmak mümkün olacaktır. Bakımlar doğru ve düzenli yapıldığında ise hiçbir diş problemi ile karşılaşmamak da mümkündür.
Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı ?
Diş taşı temizliği, altı ayda bir rutin kontroller sırasında diş hekimi önerisi ne uygun olarak yapılmalıdır. Bu süre içersinde yapılacak olan temizlikler diş eti çekilmesini engelleyecek olup oldukça etkili bir önleyici tedavidir.
Yorum Yaz