Estetik diş hekimliği protez çeşitleri
Estetik diş hekimliği protez çeşitleri Diş protezinin tanımı oldukça kısa ve nettir. Tıpta kaybedilen doku veya organı değiştirmek için kullanılan malzemelere protez denir.
Diş kaybı yeme, içme, konuşma gibi yaşamsal fonksiyonları etkilediği gibi psikolojiyi de etkileyebilir. Araştırmalar, insanlığın %7'sinin diş problemleri nedeniyle rahatça gülümseyemediğini göstermiştir. Bu durumu engelleyen tedavilerden biri de protetik diş uygulamalarıdır. Kliniğimiz hem estetik hem de sağlık için en ileri teknolojileri kullanmakta ve tüm olanaklardan yararlanmaktadır. Ayrıca sağlıklı bir ağza ve mutlu bir hayata sahip olacaksınız.
Diş protezi çeşitleri
- • Tam ve Kısmi Hareketli Protezler
- • Metal destekli porselen diş
-
• Yaprak lamine diş
-
• Zikonyum diş uygulaması
- • Diş çekimi sonrası hemen yerleştirilen protez.
- • Doğal diş köklerine yapılan protezler (overdenture)
- • Çene ve yüzdeki sert ve yumuşak doku kaybını gidermek amacıyla yapılan protezler (maksillofasiyal)
- • Diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığı olan kişilere uygulanan protezler şeklindedir.
Hareketli protezler
Bu tip protezler hastanın kendi protezlerini takıp çıkarmasını sağlayan özelliğe sahiptir. Hareketli protezler ağızda sağlam kalan dişlerin yanı sıra ağzın yumuşak dokularından da destek alarak işlevlerini sürdürürler. Hareketli protezler, eksik diş sayısı kadar hastanın ihtiyacına göre yapılabildiği gibi tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda da uygulanabilen bir protez çeşididir.
Bazı hastaların doğal dişlerine ve yumuşak dokularına göre yapılan protezler vardır. Bu tip protezlere "hareketli bölümlü protez" denir. Bazı hastalarda ise tüm doğal dişler kaybedilir ve sadece diş etleri ve ağız çatısı desteği ile işlevini sürdüren "tam protez diş" uygulanır.
Hareketli protezlerde bakım
Hareketli protezler her yemekten sonra yumuşak bir fırça ile temizlenmeli ve yıkama sırasında zarar görmemesi için protezler lavaboya yakın tutulmalıdır. Herhangi bir diş macunu ile temizlik gerektirmeyen bu protezlerin temiz tutulması uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılmalarını sağlar. Kullanılmadığı zamanlarda içinde su bulunan özel bir kapta saklanması gereken bu tip protezler, bakımı ihmal edilirse zamanla kötü kokular yayarak rahatsızlığa neden olur. Protez ağız ile tam uyumlu olmasına rağmen 24 saat kullanılmamalı, uygun zamanlarda çıkarılarak su veya nemli bir havlu arasında korunmalıdır.
Sabit protezler
Diş eksikliklerinde en çok tercih edilen protez türü olan sabit protezler üretilse de ağızdaki bazı dişlerin protezi desteklemek için küçültülmesi gerekir. Bazı hastalar bu işlemden endişe duysa da sabit protezlerin birçok avantajı düşünüldüğünde bu endişenin yersiz olduğu anlaşılacaktır. Sabit protezler sayesinde, Çiğneme işlevi daha kolay hale gelir. Konuşma kusurları düzeltilir. Protez, dudak ve yanakları desteklediği için yüz estetiğinde önemli kazanımlar elde edilir.
Sabit protezler de diğer protez çeşitleri gibi hastanın ihtiyaçlarına, estetik beklentilerine ve ekonomik koşullara göre farklı tiplerde kullanıma sunulmaktadır. Sabit protez çeşitleri arasında,
- • Kuron kaplama
- • Köprü
- • Metal alt yapılı porselen protez
- • Full metal
- • Zirkon porselen diş
- • Güçlendirilmiş porselen ( Empress protez)
- • Yaprak lamine diş
Sabit protezlerde bakım
Hareketli protezlerde olduğu gibi protezin ömrünü uzatmak için sürekli ve düzenli bakım gereklidir. Bir veya daha fazla dişi eksik olan hastaya kuron ve köprü protezi uygulanmışsa, protezin ve altındaki dişlerin ömrünü uzatmak için dikkatli kullanım, bakım ve temizlik zorunludur. Ağızda kullanılan protezlerin hangi malzemeden yapılırsa yapılsın sonuçta yabancı bir maddedir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığını korumak, kuron ve köprüye yakın dişleri korumak için ağız bakımına özen gösterilmelidir. Sabit dişlerin bakımı günde 3 kez fırçalanarak, diş ipi yardımıyla diş etlerinden dişlere doğru yavaş ve doğru bir şekilde boşluklar temizlenerek yapılmalıdır.
Diş protez fiyatları
Diş protezleri, insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen diş yapısını düzeltmek ve en estetik porselen türü ile ortadan kaldırmak amacıyla üretilmektedir. Bu nedenle bu tedavi maliyetleri bir ölçüde göz ardı edilmelidir. Diş protezlerinin fiyatları kişilerin sosyoekonomik yapılarına, protezle ilgili beklentilerine ve ihtiyaçlarına göre farklılık göstermektedir. Protez fiyatlarını etkileyen bir diğer faktör de yapılacak diş sayısı ve protezin hangi malzemeden yapılacağıdır. Protezlerin en uygun fiyatlarla üretilmesini sağlamak için uzman bir diş hekiminden randevu alınmalı, kullanılacak malzeme ve fiyat karşılıklı istişareden sonra belirlenmelidir. İlk muayeneden sonra doktorun verdiği tavsiyeler doğrultusunda hareket edilmesi protezlerin uzun yıllar sorunsuz kullanılmasına fayda sağlar.
Yeni nesil diş protezi
Dişler yüzün estetik görünümüne, gülüşün estetiğine ve beslenmeye katkıları açısından son derece önemlidir. Diş kaybından kaynaklanan estetik ve psikolojik kaygıları ortadan kaldırmak için üretilen diş protezleri hastaların ihtiyaçlarına göre farklı malzeme ve şekillerde üretilmektedir. Gelişen tıp teknolojisi sayesinde pek çok protez seçeneği sunulsa da dental implantlar yeni nesil protezler alanında büyük ilgi görmektedir. All on Four tekniği olarak adlandırılan implant uygulamaları, kolay uygulanabilmesi ve hastanın dişlerine doğal bir görünüm kazandırması nedeniyle tercih edilmektedir. Bu teknik sayesinde dişleri tam dişsiz hastalarda dört implant üzerine sabitlemek mümkündür.
Yorum Yaz