İmplant Kaç Yaşında Yapılabilir?
İmplant kaç yaşında yapılabilir sorusu sağlıklı diş yapısını elde etmek için önemli bir konudur. Çene kemiğine yapılan işlem söz konusu olduğundan dikkat etmek gerekir.
İmplant kaç yaşında yapılabilir sorusu doğrudan çene yapısıyla ve ağız içindeki gelişimin tamamlanmasıyla alakalı bir durumdur. Diş hekiminizin kontrolleri ardından en doğru sonuç alınacaktır. Çene kemiğinin sorunlu olduğu durumlarda yaş da önemli olmayacaktır.
İmplant Diş Nedir?
Yapay diş kökü ve yüzeyi için yapılan uygulamaların tamamına implant diş tedavisi ismi verilmektedir. Metal köklerin ana maddesi titanyumdur ve diş etiyle uyum sağlayan metaldir. Diş çekimi olduğu an bu alana implant kök yapılarak türlü boy ve çaplarda işlem sağlanmaktadır.
Kullanımı giderek artan implant için zorunlulukları da dikkate alan şekilde bir cerrahi işlem gerçekleşmektedir. Beklentiler ve hekim önerileri bütün olarak değerlendirilmekte, çene kemiğinin kalitesine göre işlemler yapılmaktadır. Gereken durumlarda çene kemiğinin kalitesini artıran çözümlere de başvuru yapılmaktadır.
İmplant En Erken Kaç Yaşında Olabilir?
Genç yaşta implant yaptırmak, ani bir şekilde diş kaybı yaşanması veya doğuştan kaynaklı damak dudak yarıkları gibi anomaliler kaynaklıdır.
implant en erken kaç yaşında yapılmalı diyorsanız kız ve erkek çocuklarda farklar olabilmektedir. 15 ve 16 yaş civarındaki kızlarda kemik gelişimi çene kısmında tamamlanmaktadır. Erkeklerde ise 17-18 yaş sınırı dikkate alınabilir. Dişin bağlı olduğu kemiklerde bu alt sınırla implant uygulamasına başvuru yapılabilmektedir.
Genel hekim önerilerinde implant kaç yaşında yapılabilir sorusu 18 ve üzeri olarak değerlendirilmektedir. Uygulama taban yaş ortalamasına uygunluk harici ekstra koşulların olduğunu da bilerek başvuruları yapmak gerekmektedir. Çene kemiğindeki yetersizlik tespiti olan gençler ve yetişkinlerde kişiye özel bir tedavi uygulaması yapılmaktadır. Dolayısıyla 16-17 yaşı geçmiş olmak kritik bir önem taşımaktadır.
Neden İmplant Kullanılır?
Diş kaybı ardından implant kullanımı diş aralıklarının açılmasını engelleyen bir durumdur. Çeneden çıkan kemik yerini diğer dokulara bırakarak bazen çekilme nedeni de olabilir. Diş boşluk sayısına göre diş etlerinde rahatsızlıklar oluşabilmektedir.
Çenedeki kemik kaybının titanyum malzemeyle giderilmesi çekilmelerin engellenmesi olacaktır. İmplant kullanımındaki diğer bir neden, diş eksikliğinin neden olduğu çiğneme sıkıntılarını engellemektir. Normal diş fonksiyonunu yerine getiren implant sayesinde yemekler doğru şekilde çiğnenmeye devam edecektir.
İmplant Üstü Protezler , kullanımı doğala en yakın dişler demektir. Yan dişlere dokunulmadan gerçek dişe yakın bir işlem olduğu için uzun ömürlü ve ek kayıp olmadan işlem gerçekleşmiş olacaktır.
İmplant Diş Ömrü Kaç Senedir?
İmplant dişler için çok sayıda etkene göre bir sonuç verilebilmektedir. İyi bir ağız içi bakımı da yapılıyorsa uzun seneler kullanılabilmektedir. Bu süre 20-30 seneye kadar uzayabilir. Uygulama teknikleri, implantın kendi kalitesi vs. önemli etkenler arasındadır.
İmplant Diş Yapılmayan Durumlar
18 yaş altındaki kişiler, yeni bir operasyon geçirmiş olan kişiler ve diğer riskli grupta bulunanlar için implant tedavisi olmayabilir. Çene kemiğinde erime sorunu, implant vidasının yerleşeceği alanda yeteri kadar kemik olmaması hallerinde işlem olmamaktadır.
Genç Yaşta İmplant Acıtır mı?
Genel olarak cerrahi bir işlem olması nedeniyle hazırlık, uygulama ve operasyon ardından gelen süreçte gereken ağrı önlemleri alınacaktır. İmplant tedavisinde 18-20 yaşındaki bir kişinin cerrahi işlemler ardından toparlanma süresi ileri yaşlara göre daha hızlı olacaktır. İleri yaşlardaki bir kişinin fiziksel durumu, hücre yenilenme sayısındaki azlığa bağlı olarak daha uzun sürebilmektedir.
İmplant Diş Çürümesi Nedir?
İmplant dişin çürümesi diye bir durum olmamaktadır. Bir dişin çürümesi için canlı bir yapıda olması gerekir. Ancak yanlış yerlerde uygulama yapılırsa, ürün kötü seçilirse dişte vida çıkması durumu olabilir. Genç yaşta implant yaptırma durumu ile implantın ömrü arasında bir bağlantı yoktur.
İmplant Tedavisinde Üst Yaş Sınırı Nedir?
İmplant tedavisinde üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Alt yaş sınırı olmakla beraber üst yaş sınırı olmamasının nedeni gelişimin sonlanması ve kemiklerdeki durum değerlendirmesidir. Kemik erimesine bağlı yetersiz çene kemiği sorunu ileri yaşlarda daha zor düzenlenebilir. Bu gibi hallerde implant yerine diğer estetik diş tedavilerine uygun olabilir.
Yaşı ilerlemiş kişilerde implant uygulamaları mümkündür ancak kişilerin durumu büyük önem taşımaktadır. Enfeksiyon risklerini dikkate alarak ilerlemek gerekir. Başka hastalığı olan yetişkinlerde implant tedavisi için ayrı bir süreç gerekebilmektedir. İltihaplı diş etleri olanlar, öncelike bu sorunun çözülmesine odaklanılmalıdır. Diş hekimi tavsiyesi ile sıkı takip sonrası implant cerrahisi işlemine geçilmelidir.
İleri seviyede kemik erimesi olan kişiler için greft ve kemik tozu uygulaması gerekebilmektedir. İmplant öncesi yapılacak olan bu cerrahi sonrasında kemik yapısının oluşumu beklenmelidir. Genel hatlarıyla implant kaç yaşında yapılabilir sorusunun yanıtı 18 ve üzeridir, ayrıca bireylerin operasyonu kaldıracak düzeyde ileri yaşta olması gerekir.
İmplant Tedavisi Bursa
Diş klliniğimizde protez uzmanı ve çene cerrahı ile size en uygun tedavi dijital diş hekimliği yardımı ile yapılmaktadır.
Yorum Yaz