İmplant Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmeli?
İmplant sonrası dikkat edilmesi gereken önemli konular bulunuyor. Özellikle işlem sonrası en az 2 saat bir şey yememek gerekiyor. Peki, implant yaptıranlar nelere dikkat etmeli?
İmplant yaptıranlar nelere dikkat etmeli? Öncelikle implant oldukça uzun ve zorlu bir süreçtir. Eksik dişlerin tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. İmplant, eksik dişlere ve çene kemiğine yerleştirilmektedir. İmplant vida ve diş protezinden oluşmaktadır. Diş implantı sonrası dikkat edilmesi bazı hususlar bulunuyor. İmplant sonrası ilk 2 saat boyunca herhangi bir şey yenmemelidir. Özellikle ilk 24 saat sıcak ve soğuk içeceklerden kaçınılmalıdır. Bunun yanı sıra dondurma, çikolata ve ekmek gibi sert besinler tüketilmemelidir. İmplant Tedavi tedavisi sonrasında kanamayı durdurmak ve koagülasyonu stimüle etmek için steril yumuşak bir tampon ile işlem gören dişe nazikçe baskı yapılır.
İmplant sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında 24-48 saat boyunca tükürükte kan görülebileceğini belirtmek isteriz. Aynı zamanda tedavi sonrası bir iki gün boyunca sabahları uyandığınızda yastıkta kan lekeleri olabilir. Operasyon sonrası 24 saat yara olan bölge iyileşmeye başlar. Bu yüzden ağzınızı çalkalamayın, dişlerinizi fırçalamayın, ağız gargara kullanmayın ve tükürmeyin. Bu hususlara implant sonrası titizlikle önem verilmelidir.
Tedavisi tamamlanan implant da 36 saat sonra tuzlu su ile gargara yapılması gerekmektedir. Bu işlem 2 hafta boyunca her gün 1 dakika yapılmalıdır. Diş macunu kullanımı bu süreçte kullanılmamalıdır. Aynı zamanda implant sonrası 24 saat içerisinde sigara ve alkol kullanımı kesinlikle yasaktır. Tedavi gören bölge iyileşene kadar hastanın sigara içmesi önerilmez. Diş hekimi implant sonrası tedavi sürecinde antibiyotik veya ağrı kesici verebilir. Doktorun önerdiği ilaç aksatılmadan içilmelidir. Eğer implant sonrası ilerleyen günlerde tedavi gören dişte kanama olur ise ıslak çay poşeti veya steril tampon ile bölgenin kanı temizlenmelidir.
İmplant sonrası yüzde şişlik veya göz altında morluklar oluşabilir. Bu oldukça normaldir. Bu tür izlerin kayıp olması için 2-3 gün morluk önleyici kremler sürülebilir. Aynı zamanda ilk 2 gece uyurken başın yukarıda sabit bir şekilde durması gerekmektedir. Abdorbe adı verilen dikişler 2 hafta boyunca ağızda kalır. Bu dikişler 5-7 gün sonra ağızdan dişçi tarafından alınmalıdır. Özellikle ilk hafta dikişin olduğu bölge fırçalanmamalı veya gargara kullanılmamalıdır.
İmplant Nedir?
İmplant nedir? Öncelikle implant, ağızda eksik olan dişler için uygulanan bir tedavidir. Çene kemiğinin içine yerleştirilen vidalar ile tedavi uygulanmaktadır. İmplant yapılırken yanlarında bulunan dişlere zarar verilmez. Diş kök görevi göreceği için ağızda diş eksikliği artık hissedilmeyecektir. Doğal ve rahat bir şekilde eskisi gibi yemek yiyebilirsiniz.
İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?
İmplant, 18 yaşından büyük erişkin kişilere uygulanan bir tedavidir. Ancak tedavi öncesi hastanın çene yapısının implant için uygun olup olmadığı röntgen çekilerek belirlenir. Özellikle şeker hastalığı olan kişilerin hastalığı düzene bindikten sonra implant tedavisini görebilir. Kemik erimesi sorunu yaşayan kişiler ise önce tedavi olmalı, daha sonra implant yaptırmalıdır.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi nasıl yapılır? sorusu her implant yaptıracak kişilerin araştırdığı bir konudur. İmplant tedavi süreci biraz uzundur. Tedavi esnasında lokal anestesi işlemi uygulanır. Tedavi öncesi dişlerin röntgeni çekilir ve hastanın durumu tespit edilir. Çene kemikleri ve kalan dişlerin ölçüsü alınmaktadır. Dental implantların yerleştirilmesi için 2 yöntem bulunuyor. Tek aşamalı implant işleminde implant yerleştirilir ve geçici bir başlık takılır. İki aşamalı implant işleminde ise dental implant takıldıktan sonra üstü diş eti ile kapanmalı ve iyileşmeye bırakılır. Daha sonra protez başlıklar takılarak implant tedavisi sonlanır.
İmplant Çeşitleri
İmplant tedavisi günümüzde sıklıkla tercih edilen bir tedavidir. Diş çekilmesi ya da travmaya bağlı diş kaybı gibi durumlarda implant tedavisi uygulanmaktadır. Ağızda diş olmayan bölgeye implant tedavisi uygun ise yapılmaktadır. Özellikle hastanın hastalığı var ise tedavi öncesinde belirtmesi oldukça önemlidir. Günümüzde uygulanan 5 implant çeşitleri bulunmaktadır. Peki, bu İmplant çeşitleri nelerdir?
- • Subperiostal implantlar
- • Endosseöz implantlar
- • Transosseöz implantlar
- • İntramukozal implantlar
- • Endodontik implantlar
Yukarıda belirttiğimiz implant çeşitleri birbirinden farklı özelliklere sahiptir ve doktor tarafından en uygun olan implant çeşidi seçilir.
Zigoma İmplantlar
Zigomatik İmplantlar, hastalarda uzun süre dişsizlik sonucunda oluşmuş ileri derecede kemik yıkımı durumunda kullanılmaktadır. Bu implantlar diğer dental implantlardan daha büyük olup elmacık kemiklerine kadar ulaşmaktadır. Zigomatik implant operasyonları genel anestezi altında yapılmakta olup tedavi süresi uzundur ve hastanede yatış gerekebilmektedir.
İmplant Tedavisi
Bursa Nilüfer de bulunan kliniğimizde, uzman hekim kadromuz ile tüm diş sorunlarıza çözüm sağlamkatayız. Kliniğimizde tedavi planlaması, Çene Cerrahı, Protez Uzmanı ve Diş Hekimi miz tarafından beraber yapılmakta olup tüm diğer tedavilerinize de çözüm bulmaktayız.
Yorum Yaz