Kemik Grefti, Kemik Tozu
Kemik grefti nedir , diş hekimini ağız ve çenede cerrahi ağız içerinde kesi yaparak kemik dokusunu artırma işlemidir. Lokal anestezi ile yapılan bu işlem, implant operasyonları öncesinde kemiği uygun hale getirmeyi amaçlamaktadır. Kemik kaybı genellikle, dişlerini kaybetmiş ve diş eti hastalığı olan kişilerde veya kronik hastalık kaynaklı olabilmektedir.
Bazı durumlarda ise kemik yıkımı çok fazla veya doğumsal kemik eskikliği(damak yarıkları, tramvalar vs) olduğu kişinin vucudunun başka noktalarından (gögüs kafesi veya kalça) kemik, çene kemiğini destekleyecek şekilde konumlandırılır ve bir sonraki işlem için hazır hale getirilir. Bu işlemin kemik desteğini arttırıldığında ve hızlı iyileşmesini yeni kemik oluşumunu desteklemek için kullanılmaktadır.
Kemik Grefti Ne Zaman Gerekli Olur?ı
Kemik grefti veya kemik tozu uygulamaları; implantlar, bazı dental estetik uygulamalar, tramva tedavileri veya doğumsal damak yarıkları için uygulanmaktadır. En sık ise uzun süreli diş kayıpları kaynaklı kemik erimeleri için kullanılmaktadır.
Uzun süren dişsizlik sorunlarını kişinin sağlık açısından ve yaşam kalitenizi açısından oldukça sıkıntılar oluşturabilmektedir. Bunların önüne geçebilmek için, oluşmuş diş boşluklarınıza implant yapılabilir ve sağlığınıza kavuşmanızı sağlayabilir. İmplant uygulamaları için ise ön şart yeterli kemik yoğunluğuna sahip olmaktır.
Bu koşulların sağlamayan ve çene kaydında kemik yapılarında eksiklik olan kişilerde kemik grefti veya kemil tozu uygulaması yapılarak kişiye implant uygulanmaktadır. Yaşam kalitesini yeniden artırmaya ve çene kemiğinizin yeterli seviyeye ulaşmasını bu işlem sayesinde sağlayabilirsiniz.
Kemik Grefti Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant yaptırmak için diş hekiminize başvuru yaptıysanız kemik tozu uygulamasını duymuş olmanız muhtemeldir. Peki, kemik gerekli tedavisi nasıl yapılır şeklinde kafanızda soru işaretleri meydana gelebilir.
Lokal anestezi altında yapılan bu işlem sırasında kemik tozu kişinin kendi vucut sıvısı ile birleştirilerek kemik yoğunluğunun az olduğu bölgeye uygulanır. Greft uygulaması ise genellikle kemik düzleminin dış tarafına çeper oluşturmak için aynı yöntem ile uygulanır. Yapılan işlem lokal anestezi altında yapılacağı için iyileşme süreci oldukça kısadır. Bu işlem öncesinde hastanın kronik rahatsılıkları kontrol edilip uygun durumda işlem yapılmalıdır.
Operasyon sonrası şişlik yaşayabilirsiniz doktorunuzun önereceği ağrı ve şişkinliklere karşı kullanmanız gereken ilaçları ihmal etmemeniz gerekir. Operasyon sonrasında sigara içilmesi kesinlikle tavsiye edilememektedir.
Greft ve Kemik tozu uygulamasından sonra implant yapım süresi kemik oluşumunu beklemek gerekmektedir. Bu süre kişiden kişiye değişmekle birlikte üç ile altı ay arasında olmaktadır. Bu işlem sayesinde dişlerinize rahatlıkla implant yaptırabilir, dişlerinizin yerini sağlıklı dişler gelerek yaşam kalitenizi arttırmanızı sağlayabilirsiniz.
Blok Kemik Grefti
Ekleme yapılacak kemik, çene kemiğinin arkasından yirmilik dişlerinizin yakınlarından alınan kemiktir. Blok kemik grefti genellikle ön tarafa doğru önemli açıdan kemik kaybının olduğu zamanlar yapılmaktadır.
Sinüs Kaldırma
Üst çene kemiğinde uzun süren dişşizlik durumunda, sinüs üst çene kemiğini eriterek aşağı doğru sarkma yapar. Bu gibi durumlarda sinüs lift denilen işlem ile sarkan kısım olması gereken yere yerleştirilir ve oluşan boşluğa kemik tozu uygulanır.
Soket Greft
Dişleriniz çekildikten sonra oluşan kemik kaybını önlemek için dişleriniz çekilirken yapılan uygulamadır. En çok kullanılan yöntemdir.
Diş Kemik Grefti Yan Etkileri Nelerdir?
Hastaların ağızlarında diş sayıların birden fazla azalmasıyla yapılacak olan implantın diş kemiğinize sağlıklı kaynamasını sağlayan bu işleme greft uygulaması denmektedir. Peki, diş kemik grefti yan etkileri nelerdir hangi durumlarda doktorunuza danışmanız gerekir sizler için sıralayalım.
- • En yaygın etkilerden olan diş etlerinin şişme ve ağrılar meydana gelmektedir bunun için doktorunuzun verdiği ilaçları ihmal etmemelisiniz,
- • Diğer normal yan etkileri arasında ufak kanamalar ve birkaç gün çiğneme ve konuşma zorluğu yaşayabilirsiniz,
- • Kan pıhtıları ve sinir hasarları meydana gelen yan etkiler arasında sayılmaktadır,
- • Yapılan anestezi sonrasında anestezi komplikasyonları, kemik grefti reedi gibi bazı yan etkileri yaşamanız mümkündür
- • Nadir olarak kemik grefti nin başarıya ulaşmaması ve implantın gevşemesineden kaynaklı bazı yan etkiler de ortaya çıkabilir.
Bu gibi durumlarda hekiminize telefonla ya da direk müracaat da görünerek daha büyük sorunların önüne geçmeniz ve sağlıklı yaşamanıza kavuşmanız mümkündür.
Çene Cerrahi Bursa
Çene Cerrahi Bursa, implant ve kemik tozu tedavileri için çene cerrahı ve periodontolog hekimlerimiz ile hizmet vermekteyiz. Detaylı bilgi için kliniğimiz ile iletişime geçebilirisiniz.
Yorum Yaz