Kırık Diş Tedavisi
Bazı sebeplerden dolayı dişlerde kırıklar oluşabilir. Dişlerde oluşan kırıkların bazı tedavi yöntemleri mevcuttur.
Estetik diş dolgusu bu tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir. Fakat farklı tedavi yöntemleri de mevcuttur. Diş kırıklarının başlıca nedenleri ise dişlere iyi bakamamak, darbe almak, sert bir cisim kırmak, çürük diş varlığı ve dişin üzerine düşmektir.
Kırık dişler her zaman ağrı oluşturmamaktadır. Dişin ağrıması kırıldığı yer ile alakalıdır. Yani kökten kırılmış bir diş için kişiler ağrı duyabilirken, basit bir kırıkta ağrı duymasa bile estetik kaygılardan dolayı kırık diş tedavisi yaptırmak istemektedir. Kişiler kırık diş durumunda endişeye kapılmadan ve zaman kaybetmeden bir uzmana görünmelidir.
Kırık Diş Tedavi Yöntemleri
DKırık diş tedavi yöntemleri kişiye göre değişmektedir. Yani dişin bulunduğu yer, dişin büyüklüğü gibi sebeplerden dolayı yöntemler farklılık göstermektedir. Başlıca kırık diş tedavi yöntemleri şöyledir:
- • Estetik dolgu
- • Kanal tedavisi
- • Lamine veneer kaplama
- • Kırık diş kaplama tedavisi
- • Dişin yerinden oynaması durumuna bağlı olarak dişin kaybedilmesi durumu olabilir. Kaybedilen dişin yerine diş protez mevcuttur. Dişiye göre özel olarak uygulanan diş protezi ile doğal ve estetik bir görünüm yakalamak mümkündür.
Kırık Diş Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kırık diş tedavisinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Bu noktalar şu şekildedir:
- • Diş kırıldığı andan itibaren en geç 1 saat içinde zaman kaybetmeden bir diş doktoruna başvurulmalıdır.
- • Nasıl ve neden kırıldığını net bir şekilde doktor ile paylaşmak gerekmektedir. Çünkü tedavi yönteminde bu durum da önem arz etmektedir.
- • Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise kırılan dişe elle temastan kaçınılması gerektiğidir.
- • Ayrıca kırılan dişin kökünün diş etinde kalıp kalmadığına dikkat edilmelidir. Kalan kök en kısa sürede tedavi edilmelidir. Aksi takdirde kök zarar görebilir.
Kırık diş tedavisinin ne kadar sürdüğü kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir. Kırık diş tedavisi yapılacak olan yönteme göre değişmektedir. Diş etinde iltihaplanma yoksa ve basit bir kırık ise yarım saat gibi kısa bir sürede tedavi edilebilir. Fakat kökten kırılma gibi bir durum söz konusu ise bu durum daha uzun sürmektedir.
Yorum Yaz