Kompozit Dolgu
Dişler için dolgu ile tedavi yöntemi oldukça fazla tercih edilmektedir. Kompozit dolgu da dolgu çeşitleri arasındadır.
Diş dolgusu denilince akla klasik dolgu yöntemi gelmektedir. Fakat kompozit dolgu da tercih edilen dolgu çeşitlerindendir. Kompozit dolgu, dişte çürük, çatlak, kırık gibi sebeplerden ötürü bozulan diş yapısını onarmak için tercih edilmektedir. Diğer adı reçine dolgu olup çeşitli bileşenlerin yanında seramik kullanımı ile de üretilmektedir. Hem arka hem de ön dişlerde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Kompozit Dolgu Hangi Durumlarda Kullanılmaktadır?
Kompozit dolgunun kullanılabileceği bazı durumlar mevcuttur. Peki kompozit dolgu hangi durumlarda kullanılmaktadır?
- • Diş çürüğü onarımı için kullanılmaktadır.
- • Çatlak ve kırık olan dişleri onarmak için kullanılır.
- • Dişlerin arasında bulunan boşlukları kapatmak için kullanılır.
- • Dişlerin daha uzun bir görüntüye sahip olması için kullanılmaktadır.
- • Dişteki şekilleri değiştirmek için kullanılır.
- • Diş eti çekilmesi yaşandığı zaman diş kökünün bir kısmını korumak için kullanılmaktadır.
- • Ve son olarak amalgam dolgulara estetik bir seçenek sunmak için kullanılır.
Kompozit Dolgu Nasıl Yapılmaktadır?
Kompozit dolgu yapılmadan önce bazı incelemeler yapılmaktadır. Peki kompozit dolgu nasıl yapılmaktadır?
Öncelikle kompozit dolgu yapılacak dişte şekil bozukluğu, diş boşluğu doldurma gibi nedenlerden dolayı yapılacaksa anestezi uygulanmaz. Fakat çürük diş varsa çürük diş temizlenir. Yine genel anesteziye gerek duyulmadan lokal anestezi eşliğinde yapılmaktadır. Temizlik işlemi son bulunca dişe dolgu yerleştirilmektedir. Var olan dişlerin yapısına uygun olarak dolgu yapılmalıdır. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra kompozit dolgu işlemi tamamlanmış olur.
Kompozit dolgu ilk yerleştirildiği zamanlar sıcak soğuk hassasiyeti yaşamak normal kabul edilir. Fakat kısa bir zaman sonra bu hassasiyet son bulacaktır.
Kompozit dolgular ile estetik kaygılar oluşmadan çürük tedavisi sağlamaktadır. Ağızda bulunan bakteri miktarını da azaltacağı için ağız kokusu durumundan da kurtulmak mümkün olabilir.
Kompozit Diş Dolgusunun Ömrü Ne Kadardır?
Kompozit dolgu yaptırmak isteyen kişiler için kompozit dolgunun ne kadar ömrünün olduğu da önemli bir noktadır. Kompozit dolgunun ömrü 10-15 yıl olmakla birlikte eğer diş sıkma, gıcırdatma gibi sorunlar mevcutsa bu süresinin daha kısalacağı unutulmamalıdır.
Diş Dolgu Fiyatları 2024
Diş dolgu fiyatları ; yapılacak olan tedavinin büyüklüğüne göre 1640-2560 TL arasında değişmektedir. Fiyatlar TDB ( Türk Diş Hekimleri Birliği) tarafından belirlenmiş tavsiye fiyatlarıdır. Net bilgi için kliniğimize başvuru yapabilirsiniz.
Yorum Yaz