Ortodonti tedavisi nasıl yapılır?
Ortodonti Ortodonti tedavisi yapılışı uygulaması belirli bir zaman dilimi gerektiren süreçler demektir. Uygulama türüne göre süreç değişebilir, hekiminizin yönlendirmeleri belirleyici olacaktır. Ortodonti tedavisi nasıl yapılır sorusunu dişlerinde şekil bozukluğu olanlar sıkça merak etmektedir. Diş yapısının yeniden düzene sokulması için taleplere ve kişiye özel bir çözüm sağlanır. Uygulamanın sağlıklı şekilde sonlandırılabilmesi için alt yapısal olarak dişin zemini doğru hazırlanmalıdır.
Ortodonti tedavisi
Ortodonti çene ve diş yapısının yeniden düzenlenmesi olarak tanımlanabilir. Diş hekimi tel ve şeffaf plak gibi yöntemler kullanarak dişin düzgün bir şekil almasını hedefler. Çene yapısındaki zayıflamalar için de ayrıca bir güçlendirici ortodonti tedavisi benimsenmektedir. Çeşitli bütçe planlaması bu tedavide önemlidir. Diş teli en uygun seçenekler arasındadır.
Ortodonti tedavisi için zorunlu yaş sınırı bulunmamakla beraber, iltihap riski bulunuyorsa ön hazırlık aşaması tamamlanır. Dişe eklenecek olan aparatın uyum sağlayabilmesi için alt yapının oluşması sağlanmalıdır. İltihaplı dişe tel veya plak uygulanması sorun demektir. Hekiminizin belirlediği süre boyunca iltihabı ve diğer riskleri gideren ön tedavileri sürdürmelisiniz. Aksi halde kalıcı sonuçlardan önce başka sorunlarla uğraşılabilmektedir.
Diş randevu aşamasına bakıldığında ortodonti uzmanı bulmak için kendinize belirli bir zaman ayırmalısınız. Diş yapısı vücudun bağışıklık sistemiyle de alakalıdır. Uzmanlığı olan tecrübeli bir klinik seçerek güzel sonuçlar alabilirsiniz. Tel ve plak tedavisi, çene yapısındaki şekil değişiklikleri, sizin kendi talepleriniz üzerine oluşturulacaktır. Diş tedavisinde kesinlikle bir zorlama yoktur.
Diş teli tedavisi ?
Diş teli tedavisinin temel amacı öncelikle dişlerdeki kökten sonraki bölümün şekle girmesini sağlamaktır. Dişlerdeki görünür kısımda istenmeyen şekiller olduysa bunu aşamalı bir tele bağlı gerilim sistemiyle düzeltmek mümkündür. Çok başarılı bir sistem sayesinde süreci tamamladığınızda dişleriniz düzdün bir hal alır.
Dişin şeklindeki bozukluklar genellikle doğuştan gelmektedir. Kalıcı diş döneminde şekli çarpık veya aralıklı olan dişlerde kök yer değişimi ile düzenleme yapılır. Çarpık dişlerdeki ve kök aralığı yakınlaştırma işlemlerinde diş teli tedavisi tel sıkılaştırma şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Diş teli tedavisinin başarılı şekilde tamamlanması sürece uygun bir bakımı gerektirmektedir. Hasta düzenli olarak dişlerinin rutin bakımını sürdürmelidir. Tel rengi fark etmeksizin bu işlem gerçekleşmelidir. Metalik görüntülü teller ile şeffaf diş teli görüntüsü aynı bakımı gerektirmektedir.
Şeffaf plakların yapıldığı tedavilerle diş telleri farklı bir kullanım sunar. Telsiz plak tedavisi ekonomik açıdan daha pahalı olmakla beraber günlük yaşantınıza daha kolaylık sağlayabilir. Yemek yerken ağzınızdan plak çıkarıp yeniden takabilirsiniz.
Bütçeniz ve kendi durumunuza göre ayarlama yapabilirsiniz. Hızlı bir düzelme için plaklar önerilmektedir. Ancak çok fazla diş şekli bozukluğu yoksa telle tedavi de kısa sürede yapılabilmektedir. Diş şekli düzeltme işlemlerinde en uygun yönteme hekiminizle de karar verebilirsiniz. Estetik ve ekonomik bakımdan ortalama fiyatları şeffaf diş tellerinde bulabilirsiniz.
Ortodonti ve çene tedavisi
Öncelikle yanlış bir algı olmaması bakımından diş telleri çene kemiği iç kısımlarını düzeltmez, dişin görünen kısımlarını doğru bir hizaya getirmeyi amaçlar. Çene kemiğinin tedavisi ayrı bir işlemi gerektirebilir. Diş köklerinin zeminini oluşturan çene kemiği başka bir tel tedavisi ile yeniden şekillendirilebilmektedir.
Uygulanan malzeme benzer özellikte olsa da çene teli kullanımı ağız yapısı ve konuşma özelliklerini düzenlemeyi amaçlamaktadır. Sindirim sorunlarına kadar uzanabilen bu durumu belirli bir süre boyunca devam ettirebilirsiniz.
Bireyin yüz yapısında diş ve çene bölümündeki sorunların çözülmeye başlandığı tedavide ameliyatla uygulamalar söz konusu olabilir. Tek ameliyat ve buna bağlı ardından tel tedavisi gerekebilmektedir. Hasta durumuna göre ortodonti çene tedavisi kapsamı değişebilecektir.
Dijital ortamda ön tasarımla çene yapısının yeni hali oluşturulabilir. Bazı hallerde çene yapısı tek diş teliyle de düzelebilmektedir. Hafif çaplı sorunlarda bu mümkündür. Çene kemiğine bağlı diş köklerinin yönü destek tellerle daha güçlü bir şekilde yön değiştirebilir.
Üst dişlerin alt dişleri örtmesi durumu olmadığında bu sağlanana kadar işlemlere devam edilmelidir. Aksi halde sinir sistemi sorunlarına da zincirleme bir şekilde neden olunabilmektedir. Alt ve üst çene sorunlarının tedavi edilmemesi ağzınızı açamamak gibi bir duruma neden olabilir.
Çene eklemi sorunlarının düzelebilmesi için en kısa sürede diş hekimi randevu talebinde bulunabilirsiniz. Çene yapısının çıkık veya içe dönük olması dışında karşıdan bakılınca sağa veya sola yatık olması da düzenlenmesi gereken bir konudur. Tedavide uygulanacak ekipman diş hekiminizin yapacağı değerlendirmeye göre oluşturulacaktır. Bu kapsamda çene tedavisinin fiyatlandırması değişken özelliktedir.
Ortodonti ve sosyal yaşam
Çene ve diş şeklinizin hayatınızı zorladığını hissediyorsanız diş hekiminize hemen başvurmalısınız. Konuşma ve yeme sorunları, estetik kaygılar, sosyal alanda dışlanma korkuları vs. nedeniyle olumsuz bir etki yaşanabilmektedir. Hastayı rahatsız eden durumların giderilmesi için tercih edilen tedavi yollarından biri uygulanmaya başlanır.
Ortodonti diş tedavilerinde doğru uygulamayı bulmak en önemli kısımdır. Hastadaki sorun kaynağına da odaklanılarak çene ve diş yapısının tamamının iyileşmesi sağlanmalıdır. Şekil düzeltilecek olan yerin niteliği ve işlem zorluğuna göre tel en yaygın uygulamadır. Tel uygulanırken diş içi ve çene dışı yerleşim düzeneğine ek kafadan destek de alınabilir.
Diş teli tedavisinin en kritik bölümü sabitlemeye bağlı düzenlemedir. Gereken sabitleme yapılarak dişlere istenen şekil teldeki iç mekanizmayla değiştirilir. Bu uygulamalarda iş ve okul yaşantınıza devam edebilirsiniz. Ancak görsel açıdan oluşan değişiklikler nedeniyle iş yerinizle konuşarak durumu aktarabilirsiniz. Görüntü açısından daha az belirgin tedavi yollarını da kullanabilirsiniz.
Kemik şekillendirilmesiyle alakalı diş yapısında kısıtlanan bir yaş aralığı bulunmamaktadır. Diş kemiği yapısında 3d tasarım planlaması dijital ortamda gerçekleştirilmektedir. Hastaya yapılacak uygulama öncesi ve sonrası durum karşılaştırmalı şekilde aktarılır. Ortodonti diş tedavisi ciddi kemik sorunlarında uzun sürebilen bir tedavidir. Bu nedenle sürece hazırlık ve kurallara uygunluk son derece önemlidir
Ortodonti tedavisi aşamaları
Ortodonti tedavisi aşamalarına bakıldığında birkaç duruma göre ilerleme sağlandığı söylenebilir:
Muayene aşamasında diş yapısında nerede sorun olduğu bulunmaktadır. Diş sıkışıklığı, ayrıklık, çapraz yerleşim, çene sorunları vs. tespiti yapılır. Bu aşamada hastalara genel bilgiler verilmekte, sorunla alakalı tespit edilen durum aktarılmaktadır.
İkinci aşamada hastanın tedavisi için nasıl bir tedavi uygulanacağı aşaması vardır. Hazırlık ve gereken koşulların temini sağlanır. Hijyenik bir ağız içi en önemli koşul olarak diğer aşamaların temelini oluşturmaktadır. Çürük olmaması, varsa tedavisi son derece önemlidir. Rutin ağız iç bakımlarının nasıl olacağı konusunda hekiminiz yönlendirme yapacaktır.
Ortodonti tedavisi aşamaları için uygulama aşamasına gelirken ölçüm ve analizler de tamamlanarak seçenekler sunulur. Hastalara göre değişen bir tedavi olması nedeniyle olası tedavi seçenekleri net şekilde hastalara aktarılır. Hastaların durumu gereği bazen diş çekilmesi gerekebilmektedir.
Ağız yapısı çok dar olan kişilerde bu gerekebilmektedir.
- Diş telleri takılırken direkt yapıştırma yöntemi yaygın şekilde kullanılmaktadır.
- Diş yüzeyine yapıştırılan braketler uygulanmakta ve bunlara ark telleri geçirilmektedir.
- Lastiklerin takılması hemen sonraki aşamadır.
- Hasta ağız ölçüleri alındıysa kalıpları hazırlanır.
- Diş teli veya şeffaf plaklar uygulanarak ağıza takılabilen uygulamalar süre boyunca kullanılmaktadır.
- Diş teli tedavisinde, çene kemiğinin düzelme sürecinin desteklenmesi için beslenmenize önem vermelisiniz.
- Dişin kendisini korumak için düzenli olarak fırçalama ve diş ipi kullanılmalıdır.
Ortodonti (Diş Teli) Bursa
2012 yılından itibaren Bursa’da muayenehanesinde hizmet vermekte olan Ortodontist Dr. Dt. Canan Çolak 2021 yılı başından itibaren DM Klinik’te kurucu olarak hizmet vermektedir.
Yorum Yaz