Diş Rengi Değişir Mi?
Ortodonti tedavisi sırasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda halkımızın kafasında birçok soru işareti bulunuyor. Ortodontik tedavi, gülüşün görünümünü ve genel diş sağlığını iyileştirmek için dişleri ve çeneleri hizalama işlemidir. Ortodontik tedavi görürken göz önünde bulundurulması gereken pek çok şey vardır ve mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için deneyimli bir ortodontistle çalışmak önemlidir.
Dikkate alınması gereken ilk şey, bireysel ihtiyaçlarınız için en iyi olacak diş teli türüdür. Birçok farklı diş teli türü mevcuttur Bunlardan bazılar; Metal Braketler , İnvisalign (Şeffaf Plaklar) , Seramik Braket lerdir. Ortodontistiniz gülümsemeniz için doğru tipi seçmenize yardımcı olacaktır. Ardından, diş teli takmanız gereken süreyi dikkate almanız gerekecektir. Tedavinin uzunluğu, yanlış hizalamanın ciddiyetine bağlı olarak değişecektir, ancak çoğu hastanın en az 12 ay boyunca diş teli kullanması gerekmektedir.
Ortodontik tedavinin maliyetini de göz önünde bulundurmak önemlidir. Ortodontik tedavi pahalı olabilir. Son olarak, ortodontistin bakım ve tedavi talimatlarını takip etmeye kararlı olmanız gerekmektedir. Özellikle diş tellerine zarar verebilecek yiyecek ve içecekleri tüketmeyi kesinlikle bırakmanız gerekir.
Ortodontik tedavi düşünüyorsanız, tedaviye başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken her şey hakkında ortodontistinizle konuştuğunuzdan emin olun. Doğru planlama ve özenle, göstermekten gurur duyacağınız güzel, sağlıklı bir gülümsemeye kavuşabilirsiniz.
Ortodontik Tedavisinde Neler Yenmez?
Peki ortodontik tedavisinde neler yenmez? Ortodontik tedavi sırasında unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri diş tellerine zarar verebilecek veya başka sorunlara yol açabilecek bazı gıdalardan kaçınmaktır. Hangi gıdalardan kaçınılması gerektiği konusunda ortodontistin talimatlarına uyulması ve yemek yerken dikkatli olunması önemlidir.
Ortodontik tedavi sırasında kaçınılması gereken yiyeceklerin başında sert şeker, sakız, fındık ve patlamış mısır gelmektedir. Bu yiyecekler diş tellerine zarar verebilir veya diş tellerine takılarak ağrıya veya başka sorunlara neden olabilir. Ayrıca diş tellerine zarar verebileceklerinden karamel veya şekerleme gibi yapışkan yiyeceklerden kaçınmak da önemlidir. Bazı yiyeceklerden kaçınmanın yanı sıra, yemek yerken dikkatli olmak da önemlidir. Ortodonti hastaları tırnak yemekten, kalem çiğnemekten, elma, havuç, kereviz gibi sert yiyecekler yemekten de kaçınmalıdır. Tırnaklarınızı ısırmak diş tellerine zarar verebilir ve sert nesneleri çiğnemek onları kırabilir. Ortodontik tedavi sırasında neler yiyip yiyemeyeceğiniz konusunda herhangi bir sorunuz varsa mutlaka ortodontistinize bu konu hakkında soru sormanızda fayda var. Bireysel durumunuza göre size özel talimatlar verebilirler.
Diş Teli Varken Diş Nasıl Fırçalanır?
DGeleneksel metal diş telleriniz olduğunu varsayarsak, diş telleriyle dişler nasıl fırçalanır gelin bakalım.
- 1. Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmanızda fayda var. Unutmayın sert kıllı bir fırça diş etlerinize zarar verebilir ve diş tellerinizi tahriş edebilir.
- 2. Dişlerinizin ön, arka ve çiğneme yüzeyleri dahil tüm yüzeylerini fırçaladığınızdan emin olun.
- 3. Fırçalarken dairesel hareketler kullanın.
- 4. Diş tellerinizi fırçalarken nazik olun. Diş tellerinize zarar vermek veya diş etlerinizi tahriş etmek istemezsiniz.
- 5. Florürlü diş macunu kullanın. Florür, boşlukları ve diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir.
- 6. Dişlerinizi her gün diş ipi ile temizleyin. Bu önemlidir çünkü dişlerinizin arasından ve diş tellerinin etrafındaki plak ve yiyecek artıklarını temizlemeye yardımcı olur.
- 7. Diş tellerinizin etrafında diş ipi kullanmanıza yardımcı olması için bir diş ipi geçirici kullanın.
- 8. Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin. Dişlerinizi ve diş tellerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz ve temizlemeniz önemlidir.
Diş Teli Sızlama Yapar mı?
Diş telleriniz varsa, zaman zaman biraz sızlama hissi yaşamış olabilirsiniz. Bunun için asla endişelenmesine gerek yoktur. İlk diş teli taktığınızda dişleriniz braket ve tellerin basıncına karşı hassas olabilir. Dişleriniz tellere alıştıkça bu genellikle birkaç gün sonra geçer. Bunun yanında yeni bir ayar yaptırdıysanız dişleriniz tellerin basıncına karşı hassas olabilir. Bu birkaç gün içinde ortadan kalkmalıdır
Tabi ki sert veya yapışkan bir şey yerseniz, tellerin hareket etmesine ve dişlerinize sürtünmesine neden olarak karıncalanma hissine neden olabilir. Ayrıca lastik bantlı diş telleriniz varsa, lastik bantlar dişlerinize ve diş etlerinize sürtünerek karıncalanma hissine neden olabilir.
Metal braketli diş telleriniz varsa, metal braketler dişlerinize ve diş etlerinize sürtünerek karıncalanma hissine neden olabilir. Birkaç haftadan uzun süren ve şiddetli bir sızlama hissi yaşarsanız, ortodontistinize görünmelisiniz. Diş tellerinizde bir ayar yapmaları gerekebilir.
Ortodonti tedavisi sırasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda sizlere bazı bilgileri vermeye çalıştık. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz ortodontinizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bursa Ortodonti
Süt dişlerinin dökülmesinin ardından asıl dişlerin çıkması bir gelişim sürecini içermektedir. Bu gelişim süreci içerisinde dişlerin renginde değişiklikler meydana gelebilmektedir. Meydana gelen bu renk değişikliğinin en önemli sebebi hamilelik döneminde kullanılan ilaçlar ve uygulanan beslenme programının etkili olduğu bilinmektedir.
Yorum Yaz