Ortognatik Cerrahi Tedavisi
Ortognatik cerrahi çene yamukluğu söz konusu olduğunda ortaya çıkacak olan bir tedavi şekli olarak dikkat çekmektedir.
Çene yamukluğu son derece önemli bir estetik sorundur. Aslında bazı insanlar, estetik ve fonksiyonel açıdan onları dezavantajlı hale getirebilecek, malformasyonlarla karakterize kemik tabanlarına sahiptir. Dişlerin düzeltilmesi ile ilgilenen ortodontinin aksine, bu ameliyat türü yüz kemiklerini daha uyumlu hale getirmeyi amaçlar.
Çene Cerrahisi Neden Önemlidir?
Aslında ortognatik cerrahi ve ortodonti el ele gider. Bir yandan çene cerrahı iskeletsel maloklüzyonu düzeltirken, diğer yandan ortodonti yanlış yerleşmiş dişleri hareket ettirir ve yeniden hizalar. Dolayısıyla bu kombine tedavinin 3 amacı vardır :
- • Yüz estetiği;
- • İskelet / diş durumu;
- • Çiğneme
Ortognatik cerrahi genel anestezi altında ameliyat yapar. Çene kemiklerini keser, taşır ve titanyum levhalarla sabitler.
Çoğu yara ağzın içinde bulunur, bu nedenle dışarıda görünür bir iz olmaz. Genellikle hastanın ağız normal fonksiyonlarını devam ettirmesi için iki ay yeterlidir.
Kimler Ortognatik Cerrahiye İhtiyaç Duyar?
Ortognatik tedavi gerektiren birçok iskelet değişikliği vardır. Bunların arasında şunları buluyoruz:
- • Çene sapmaları
- • Çenenin zayıf gelişimi veya aşırı büyümesi
Çoğu zaman bu durumlara yutma güçlüğü, baştaki eklem ağrıları, horlama, diş eğriliği ve uyku apnesigibi rahatsızlıklar da eşlik eder.
Yukarıda listelediğimiz bazı maloklüzyonlardan muzdarip olduğunuzdan şüpheleniyor olabilirsiniz. Örneğin, bir tarafta çeneniz daha uzunsa, çiğnemek için en arka kısmı zorlayarak eklemlerin yanlış çalışmasına neden olabilirsiniz. İlk bakışta çiğnemeniz, gerçekte zorlama ve yanlış olduğunda, ortalanmış görünebilir.
Bu nedenle, bir ısırık kullanımı, çenenizin ne kadar merkezi olmayan olduğunu gerçekten görmemizi ve cerrahın - onu keserken - bir tarafta diğerine göre ne kadar ilerlemesi gerektiğini anlamamızı sağlar.
Diş ve Çene Yamukluğu Tedavisi
Eğer çene ya da diş yamukluğu sorunundan muzdarip iseniz birkaç uzmanla çalışmanız gerekebilir. Müdahale öncelikle elde edilecek estetik iyileşme ve her durumda dişlere verilecek doğru oklüzyon esas alınarak planlanır. Yani ideal bir oklüzyon oluşturmak için yeterli olan doksanlı yıllardan farklı olarak artık tüm ortodontik ve cerrahi planlamalar yüz ve profil analizinden başlamaktadır.
Ortodontist Canan Çolak
Ortodontist Canan Çolak, 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olmuştur. Ortodonti Uzmanı olarak ise Ondokuz Mayıs Üniversitesinden 2012 yılında mezun olmuştur. Uzmanlık ve sonrası dönemde bir çok ortotognatik cerrahi operasyonları planlamış ve tamamlamıştır. Kliniğimizde en iyi ortodonti planlaması için 3 boyutlu programlar aracılığı ile yapılmakta olup detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Yorum Yaz