Süt Dişi Dolgusu Neden Gereklidir?
Süt dişi dolgusu son derece önemli bir konudur ve uzmanlık gerektirdiğinden dolayı son derece dikkat edilmelidir.
Süt dişi dolgusu süt dişlerinin çürümesi halinde uygulanır. Süt çocuklarında en sık görülen diş enfeksiyonudur. Patoloji, dişin ilerleyici tahribatına yol açarak yavaş yavaş gelişir. Tedavi edilmeyen çürükler şiddetli diş ağrısına neden olmasının yanı sıra süt dişlerinin erken düşmesine ve yanlış hizalamaya neden olabilir. Dolgu bu nedenle süt dişleri için olduğu kadar kalıcı dişler için de önemlidir. Önleme nedeniyle klinik olarak teşhis edilebilir. Doğru ağız hijyeni, dikkatli beslenme ve diş hekiminde periyodik kontroller önemlidir.
Çürük Süt Dişlerinin Nedenleri
Diş çürüklerinin ana nedeninin şekerlerin dişlere uzun süreli teması olduğu uzun zamandır bilimsel olarak kanıtlanmıştır. En küçük çocuklar biberon aracılığıyla çok miktarda meyve suyu, tatlı bitki çayları ve şekerli süt tüketirler. Daha büyük çocuklar, atıştırmalıklar, çikolata ve tatlılar ve şekerli içecekler gibi günde birkaç kez katı tatlı yiyecekler yerler. Ağız boşluğunda bulunan ve aralarında en iyi bilineni Streptococcus mutans olan bakteriler, dişlerin yüzeyine yapışan ve yiyeceklerde ve tatlı içeceklerde bulunan glikozla beslenerek atık ürün olarak laktik asit üreten plağın bir parçasıdır.
Diş minesini, ardından dentini ve son olarak da pulpayı aşındıran bu maddedir. Çocuklarda çürük gelişimi yetişkinlere göre daha hızlı ilerler. Bunun nedeni, süt dişi küçük boyutu ve asit tarafından daha kolay zarar görebilen minenin daha düşük mineralizasyonu olmasıdır.
Diş Çürümesi
Hastalıkların önlenmesi uygun diş hijyeni ile başlar. Şekerlerin ağza girmesinden bakteriler tarafından laktik asidin üretilmeye başlamasına kadar yaklaşık 20 dakika sürer. Bu nedenle diş fırçanızı ve diş macununuzu bu süre içerisinde kullanmanız önemlidir. Çocuk yeterince büyükse, nasıl yapılacağı öğretilmelidir, aksi takdirde ebeveynler onunla ilgilenecektir.
Beslenme açısından kötü alışkanlıklardan kaçınılmalıdır. Yenidoğanın uyumasına yardımcı olmak için emziğe bal veya şeker koymak gibi. Bu durumda çürük riski çok yüksek olur. Bu uygulama hem aşırı şekerli sıvıları içirir hem de küçüğü tatlı tada bağımlı hale getirir ve büyüdüğünde ve dişleri büyüdüğünde bile artık ondan vazgeçemeyecek duruma gelmesine ve şekerli emzik istemesine neden olacaktır.
Çocuklarda diş dolgusu 3 yaşından itibaren Çocuk Diş Hekimi tarafından yapılması tavsiye edilir.. Sadece görünen yüzeylerde değil, aynı zamanda interdental boşluklarda da temizlenmelidir.
Yorum Yaz