Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar ve Dökülür ?
Süt dişleri 6-8 ay sonra ağız içerisinde görünür hale gelmeye başlar ve bakımına ise hemen başlamak gerekmektedir. 2,5 yaşına kadar tüm süt dişerinin çıkması devam eder. Alt çene ön kısımda bulunan ön kesisi dişlerin çıkması ile başlayan bu süreç üst çene ikinci azı dişlerinin çıkması ile son bulur. Bazı genetik ve beslenme kaynaklı sorunlar diş çıkarma sürecini olumsuz etkileyebilir. Kız çocuklarında genetik yattkınlıktan dolayı diş sürme erken başlayıp erken bitebilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırasında Yaşanan Sorunları Yönetme
Bebeklerde diş çıkarma sürecinde bazen oldukça rahatsız ve konforsuz olabilirler. Çocuk diş hekiminin tavsiye edeceği bazı kremler rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca evde uygulayacağınız küçük önlemler işe yarayabilir.
- - Soğutulmuş meyve oldukça işe yarayabilir.
- - Soğutulmuş metal kaşığı diş etlerine temas ettirin.
- - Diş kaşıyıcılar hijyenik olması kaydı ile kullanabilirsiniz.
- - Nemlendirilmiş gazlı bezin diş etine konulması rahatlama sağlayacaktır.
Süt Dişinin Çıkması Ne Kadar Sürer?
Süt dişini çıkması, diş etinin şişmesi ve patlamasına kadar geçen süre 8-10 gün alabilir. Bebeklerde genetik yatkınlıktan dolayı aynı anda iki diş çıkması görülebilir. Bu durumda sürenin uzaması normaldır. Bir çok ebeveyn için bebeklerindeki keyifsizlik ve huzursuzluk süreci yorucu olsada yönetilebilmesi mümkündür. Ateş ise 2-3 gün kadar sürebiilir.
Süt Dişilerinin Dökülmesi
6 yaşından itibaren süt dişleri yerini kalıcı dişlere bırakmaya başlar. Öncesinde süt dişi çürüğü vb gibi sebeplerle dişlerin dökülmesine izin verilmemesi gereklidir. Olması gereken zamandan önce dökülen süt dişleri geriden gelen kalıcı dişlerin yerleşimini bozabilir ve ileriyen dönemde diş eğririkleri ne sebep olabilir. Dizilimi bozulmuş olan dişlerin için ortodonti tedavisi gerekli olur.
Süt Dişlerinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bebeklik döneminde parmak tipi diş fırçaları ile günde iki kez fırçalama yapılmalıdır. 1,5-2 yaşından sonra ise ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazandırmak için çocuklarımıza fırça kullanımını öğretmeliyiz. Önemli olan noktalardan biriside diş etinden dişe doğru fırçalama yapma alışkanlığını kazandırmamızdır. Çocukluk döneminde doğru bir şekilde öğrenilmiş bilgiler sonraki yaşantılarında oldukça fayda sağlayacaktır.
Bursa Çocuk Diş Hekimi
Daha detaylı bilgi için Çocuk Diş Doktoru muzdan randevu alabilirsiniz.
Yorum Yaz