Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Bilindiği üzere anestezi hangi yaşta olursa olsun uygulanacak insanları endişelendiren bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuklarda genel anestezi ise merak edilen konular arasında karşımıza çıkmaktadır. Anestezi hem yetişkinlere hem de çocuklara zaman zaman uygulanabilmektedir. Ancak çocukların anestezi alması gereken durumlar kimi zaman fazlasıyla endişelendiren durumlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çocuklarda Anestezi
Anestezi yöntemi, ağrı hissedilebilecek tüm tıbbi uygulamalar için kullanılabilmektedir. Bu uygulamalar basit işlemler olabildiği gibi cerrahi müdahaleler de olabilir. Anestezi, bu tarz müdahaleler için kişinin ağrı hissetmesini engelleyecek bir uygulama olarak tanımlanmaktadır. Çocuklar için anestezi uygulamaları sırasında anestezi uzmanları çocuklara gerekli ilaçları verdikten sonra çocuğun vücut ısısı, kalp ritmi, oksijen seviyesi, solunumu gibi fonksiyonlarını detaylıca izler. Bunun yanı sıra müdahale kapsamında anesteziden kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek durumlara karşı önlem alır ve müdahale eder. Tıbbi müdahalenin ardından çocuklar için ağrıya karşı kullanılacak yöntemi belirler ve ameliyat süresi boyunca çocukları takip eder.
Çocuk Anestezi Çeşitleri
Çocuklara yapılacak diş tedavileri müdahaleleri kapsamında uygulanan farklı anestezi türlerinden bahsedebilmek mümkündür. Bu yöntemler, sinir sistemini farklı şekillerde etkiler ancak hepsi hissedilecek olan ağrı ve acıyı engeller. Aynı zamanda hangi yöntemin ne zaman kullanılacağı tamamen yapılacak olan müdahaleye bağlı olup, özel teknikler gerektirir. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda anestezi uygulamaları konusunda da 4 farklı yöntemden bahsedebilmek mümkündür.
Genel Anestezi
Genel anestezi uygulamalarında hastanın diş tedavisi yapılana kadar geçen süre boyunca ağrı hissetmemesi için bilinçsiz bırakılması söz konusudur. Yani genel anestezi uygulamalarında hasta uyur durumdadır. Çocuklarda genel anestezi uygulamaları için bu yönteme uygun ilaçlar verilerek çocukların ameliyat öncesinde uyutulması sağlanmaktadır. Verilecek olan bu ilaçların dozajı anestezi uzmanları tarafından dikkatli bir şekilde ayarlanmaktadır. Aynı zamanda verilecek olan bu ilaçlardan hemen önce çocuklarınızın endişesini geçirmek amacı ile sakinleştirici ilaçlar da kullanılabilir. Verilen anestezi ilaçları ameliyatın bitmesi ile birlikte çocukların uyanması için sonlandırılır ve fiziksel fonksiyonların tümü kontrol edilir. Bilindiği üzere çocukların genel anesteziden sonra uyanmaları yaklaşık olarak 45 ila 60 dakika zaman almaktadır.
Sedasyon
Fazlaca hekim korkusu olan ama aynı zamanda tedavi gerekliliğinin farkında olan çocuklar için uygulanan anestezi yöntemidir. Ülkemizde genellikle genel anastezi öncesi rahatlatıcı bir uygulama olarak kullanılmaktadır.
Bölgesel Anestezi
Bölgesel anestezi uygulamalarında, anestezi ilaçları bir grup sinir kümesini hissizleştirme amacı ile kullanılmaktadır. Çocuklarda bölgesel anestezi yöntemlerinin genellikle genel anestezi ile birlikte kullanıldığı bilinmektedir. Uygulanan bölgesel anestezi, uygulandığı bölgeyi uyuşturur. Bu yöntemin genel anestezi ile birlikte kullanılmasının sebebi, oluşturduğu tam uyuşukluk sebebi ile ameliyatta daha rahat çalışmanın sağlanmasıdır.
Lokal Anestezi
Lokal anestezi, yalnızca küçük bir alanın uyuşturulması ve hissizleştirilmesi amacı ile uygulanan bir anestezi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anestezi yönteminin uygulanması sırasında hasta tamamen bilinçli ve uyanık şekildedir ve anestezi uygulandıktan sonra da hasta bilincini kaybederek uyur duruma geçmez. Lokal anestezi uygulamaları için iğne, sprey ya da krem gibi pek çok farklı araç kullanılabilir. Bu araçlar, anestezi uygulanması gereken bölgede yapılacak olan müdahalenin gereksinimlerine göre değişiklik gösterecektir.
Çocuklarda Genel Anestezi İğnesiz Olur Mu?
Bilindiği üzere genel anestezi uygulamaları için bir damar yolu açılması şarttır. Ancak çocukların çoğunun iğne yapılmasından korktuğu bilinmektedir. Bu korku ve endişe durumunun ortaya çıkmasının engellenebilmesi için çocuklarda anestezi uygulamaları amacıyla açılan damar yolları çocuklar sakinleştikten sonra yapılmaktadır. Çocukları iğne karşısında sakinleştirmek amacı ile hastanelerde uzmanlar tarafından çeşitli sakinleştirici yöntemleri kullanılabilir. Bu yöntemlerden en yaygın olanı solunum maskesi ile gaz verme işlemi olsa da, farklı yöntemlerin de kullanılması söz konusu olabilir. Hangi yöntemin uygulanacağı ve ilaçların dozu yine anestezi uzmanları tarafından dikkatli bir şekilde belirlenmektedir. Çocukların sakinleşmesi ve uyumasının hemen ardından damar yolu açılarak genel anestezi ilaçları verilmeye başlanır.
Çocuklarda Genel Anestezi Ne Zaman Gerekir?
Bilindiği üzere çocuklarda genel anestezi ne zaman gerekir sorusu ebeveynler tarafından merak edilen sorular arasında karşımıza çıkıyor. Aslında bir hasta için genel anestezinin ne zaman gerekeceği sorusuna net bir yanıt vermek güçtür. Çünkü farklı müdahaleler her zaman o müdahaleye özel olarak belirlenmiş anestezi yöntemlerini gerektirmektedir. Çocuklarda genel anestezi uygulamalarının gerekip gerekmeyeceği durumlara uzman hekimler gerekli incelemeleri ve tetkikleri yapıp hangi müdahale yönteminin kullanılacağını belirledikten sonra karar verilir.
Pedodonti Bursa
Pedodonti Bursa , Detaylı bilgi için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Yaz