Diş gıcırdatma (Bruksizm) nedir?
Diş gıcırdatma veya diş sıkma olarak bilinen bu sorun, bilinçdışı bir işlev olduğundan dolayı dikkat çekmektedir. Diş gıcırdatma birçok kişinin psikolojik sorunlarından biridir. Bireylerdeki bilinç dışı sorunlardan biri olan ve nüfusun yaklaşık %20’sini etkileyen bu durum klinikleşmiş bir sorundur. Bruksizm olarak bilinen ve ağzı ve çene yapısını etkilediği gibi diş ağrılarına da neden olan bu uygulamanın diş hassasiyeti ve aşınmalardan kaynaklandığı bilinmektedir. Diş gıcırdatma sebepleri çok çeşitli olabilir:
- Yanlış beslenme alışkanlıkları
- Hatalı çiğneme sorunları
- Hareketsiz yaşam
- Stres
- Antidepresan ilaçlar
- Yanlış protez ve dolgu uygulamaları
- Yoğun anksiyete ve gerginlik
Doğru bir şekilde teşhis edilen ve nedeni ortaya çıkarılan bu sorunun tedavi edilmesinde öncelikli olarak alı neden ortaya çıkarılır. Asıl nedenin ortaya çıkarılmasının ardından da birçok işlem teşhis edilir. Bu işlemlerin yapılmasının ardından diş gıcırdatma sorunu da ortadan kalkar.
Diş gıcırdatmadan (Bruksizm) nasıl korunursunuz?
Genelde diş sıkma tedavisi uyku sırasında üst ve alt çenenin altında yerleşen koruyucu plakların tedavisinde tercih edilmektedir. Plaklar yatmadan önce dişlerin üzerine yerleştirilir ve tüm gece ağızda kalır. Çene eklemlerini deforme eden bu uygulamalar, doğru teşhislerle tedavi edilerek plakların yardımıyla zaman içinde düzelir
Gece plaklarının kullanılmasının halinde ileri safhadaki diş sorunları da ortadan kalkar. Bu yüzden diş gıcırdatmalarının kalıcı olarak ortadan kaldırılması içn birçok cerrahi işlem gerçekleşmektedir. Çene kaslarını güçlendiren bu uygulamaların başarıyla sonuçlanmasını sağlayan birçok uygulama için. Yeni nesil tıp tekniklerinden de yararlanabilirsiniz. Özel olan birçok uygulamanın aşırı kas aktivitesinin önüne geçecek düzeye ulaşması son derece önemlidir. Dişlerin ve diş etlerinin ağrılı olması durumunda çok sayıda uygulamanın gerçekleşmesini sağlayan bakteriler çene hattının bu görünümünün ortadan kalkması için en doğru tedavinin uygulanmasına destek vermektedir. Bilgi almak istediğiniz durumlarda ekibimizin desteğini alabilirsiniz.
Diş gıcırdatmanın (Bruksizm) zararları
Diş gıcırdatmanın zararlarının başında dolguların zarar görmesi gelmektedir. Diş ne kadar sıkılırsa dolgu gibi malzemeler ve genel dişler de o kadar zarar görmektedir. Bu yüzden diş gıcırdatmanın zararları oldukça fazladır. Birçok botoks yöntemi kullanılarak bruksizm tedavi edilebilir. Ancak 2-3 gün sonra kasların gevşemesi ve sonuç beklenmelidir. Kalıcı değil 6 aylık bir süreçtir ve sonrasında tekrar edilmesi gerekmektedir
Sürekli dişlerini gıcırdatan biri sıcak soğuk hassasiyeti, çene ağrısı ve hareket kısıtlılığı da bruksizm belirtisi olabilmektedir. Çene ekleminde hasar sonucu eklem ağrısı, ses ya da çene kilitlenmesi, nadiren baş ağrısı, boyun ağrısı gibi sorunlar olabilmektedir.
Diş gıcırdatmanın (Bruksizm) tedavisi
Genel olarak tercih edilen birçok tedavi yöntemi vardır. Ancak bunların başında gelen, kullanılacak tedavi yöntemi ve kas gevşemesini sağlayan bir uygulama olarak botokstur. Alerjik bünyeler söz konusu olduğunda tavsiye edilmeyen botoks, birçok kişide etkin bir sonucun alınmasını sağlar. Bruksizm tedavisi olarak tercih edeceğiniz birçok ürünü kullanarak geçici ve etkin olarak bu tedavi yöntemini kullanabilirsiniz. . 4-5 sefer uygulama sonrası rahatlama kalıcı hale gelebilmektedir.
Şeffaf ve özel plaklar ise en popüler tedavi yöntemleri arasındadır. Genelde uyku saatlerinde gerçekleşen bu işlemler rahatsız edici bir ses ortamından ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden tedavinin başarıyla gerçekleşmesini sağlayan birçok uygulama tercih edilmektedir. Şeffaf plaklar uyurken takılır ve bütün gece burada kalır. Aynı zamanda dolguların ve dişlerin kırılmasına neden olan ciddi sıkmalarda da işe yarayacaktır.
Silikon olan plaklar, stresten kaynaklanan bu sorunun tedavisinde en etkin yöntemlerden biridir. Özellikle diş gıcırdatma konusunda sıkıntı yaşayan birçok kişi için önemli olan bu tedavinin gerçekleşmesi gece koruyucu olarak bilinen malzemelerle yapılmaktadır.
Diş gıcırdatma (Bruksizm) Tedavisi Bursa
Bruksizm tedavisi kliniğimizde Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Canan Çolak ve Çene Cerrahı Dr. Dt. İlyas Köse tarafından yapılmaktadır.
Yorum Yaz