Diş Protezlerinin Temizliği Nasıl Olmalı?
Kendi dişlerimizden sonra bakımına en çok önem vermemiz gereken konu diş protezi temizliğidir. Zamanla daimi dişlerimizi yitirebilir ve protez yaptırmak durumunda kalabiliriz. Bu durumlarda uzmanlar, ağız bakımına ve hijyenine dikkat edilmesini şiddetle önermektedirler. Çünkü vücudumuz ona ait olmayan her yapıya bir adaptasyon süreci yaşar ve diş protezlerinde de durum böyledir.
Diş protez temizliğinin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili tüm detayları açıklamadan önce protez ile ilgili bilinmesi gerekenlerden bahsedebiliriz.
Diş Protezi Nedir?
Diş protezi, çeşitli nedenlerden dolayı dişlerini kaybeden ve konuşma, yeme ve içme gibi günlük rutinlerini rahat şekilde gerçekleştirilemeyen kişiler için uygulanan ağız içi uygulamadır.
Protezler günlük yaşamı kolaylaştırdığı gibi, kişinin çiğnemeden yutma gibi davranışlara da engel olarak mide problemlerinin de önüne geçmekte, doğal diş görevi görmektedir. Bu anlamda hem estetik hem sağlık hem de günlük işlerini halledebilmek açısından kaybettiği dişlerinin geri dönüşü olmayan kişiler protez diş yaptırmayı tercih etmektedirler.
Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?"
Hastanın şikayetine göre yapılacak protez çeşitleri de değişiklik göstermektedir. Bu anlamda uzmanlarca uygulanan altı çeşit farklı protez bulunmaktadır. Protez çeşitlerini seçmede hastanın öyküsü, beklentisi ve yaşam koşulları önem arz etmektedir. Bu anlamda diş protezi çeşitlerini inceleyecek olur isek;
- • Hareketli protezler
- • Sabit protez
- • Total protez
- • Hassas protez
- • Parsiyel protez
- • İmplant üstü protez
Söz konusu altı protez çeşidinin uygulamaları ve kullanım şekilleri farklıdır. Bu bağlamda takıp çıkarılan veya sabit şekilde duran protezlerin bakımları ve temizliği de birbirinden farklı olmaktadır. Diş türünüz ne ise uzmanlarınız sizlere diş protezi temizleme ile ilgili bilgileri sunacaktır.
Diş Protezi Temizliğinin Önemi
Diş protezleri kişinin daimi ve kalıcı dişleri kadar önemlidir çünkü onların görevini görmektedir. Bu anlamda ağız hijyeni kalıcı dişlerde de protez veya takma dişlerde de son derece önemlidir.
Öncelikle diş protezleri hassas bir yapıya sahiptir ve temizlenmeden aside, yemek artıklarına ve ağız sıvılarına maruz kaldığı zaman tahmini kullanma süresi olan beş seneyi dolduramadan aşınmaya ve zarar görmeye başlar. Öncelikli olarak bu durum için diş protez temizliğinin düzenli yapılması önemlidir.
Hareketli diş protezlerinde diş eti, damak ve protez arasına yiyecek artıkları birikebilmektedir. Burada bakteri birikmesi ile protezler koku yapmaya başlar ve renk olarak değişikliğe gider. Uzun süre temizlenmeyen protezler tıpkı kalıcı dişler gibi, sararmaya ve kokmaya başlar. Bunun yanında hijyene dikkat edilmezse damak ve diş eti hasarları da ortaya çıkabiir.
3 Adımda Diş Protezi Temizliği
Hastanın kullandığı diş protezi hareketli bir yapıda ise temizliği çıkarılarak yapılmalıdır. Bu anlamda hasta her gece yatarken dişini çıkarıp eczanelerde satılan temizleme tabletlerini bir bardak ılık su içerisine atarak bekletme şeklinde ilk adımı tamamlayabilirler.
İkinci adımda gerektiği kadar suda bekleyen protezler uygun bir fırça yardımı ile fırçalanmalıdır. Bu aşamada zarar görememesi için havlu ile tutulabilirler.Son olarak fırçalanan protezler durulanıp tekrar ağza takılarak takma diş temizliği işlemi bitirilir.
Diş ağızdan çıktıktan sonra suda beklerken kişi de damak ve yanaklarını hafif bir şekilde bastırmadan gazlı bez veya bir fırça ile temizleyebilirler.Eğer hastanın kullandığı protezler Total diş protezleri şeklinde ise o zaman bu kişiler dişerini günde iki kez özel fırça ve diş temizleme jeli ile temizlemelidirler.
Diş Protezi Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Diş protezi temizliği esnasında proteze zarar vermemek, tam bir temizlik sağlayabilmek ve ağız hijyenini de korumak adına dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Diş temizliği yapılırken mutlaka protezlere özgü üretilmiş jeller veya tabletler kullanılmalıdır. Aksi takdirde protezler tam olarak temizlenemeyebileceği gibi, olası aşınmalara da davetiye çıkarılmış olabilir.
Hareketli protez kullanan kişiler her yemekten sonra ağızlarını çalkalamalı ve her gece yatarken yukarıda bahsettiğimiz temizlik rutinini uygulamalıdır. Eğer protez dişler sabit ise o zaman kişi günde iki kez jeller yardımı ile dişlerini fırçalayarak hem ağız sağlığını hem de protezin ömrünü uzatabilmektedir.
Son olarak dişlerin ve ağzın sağlığı için her altı ayda bir diş hekimi ziyaret edilmeli ve gerekirse protez diş temizliği hakkında bilgi talep edilmelidir.
Diş Protezi Bursa
Diş protezlerinin ömrü , yapılan işin kalitesi ve laboratuvar aşamasındaki uyumun doğru yapılmasına bağlıdır. Kliniğimizde protez uygulamaları protez uzmanı tarafından detaylı şekilde yapılmaktadır. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Yaz