Diş Rengi Değişir Mi?
Diş rengi değişir mi? Pek çok kişi bembeyaz dişlere sahip olmayı istemektedir ancak çoğu durumda bu maalesef mümkün olmamaktadır. İnsanlar lekesiz ve beyaz dişler ile dünyaya gelmiş olsalar da bazı durumlarda zaman içerisinde dişlerde renk değişimi ve lekelenme meydana gelmesi söz konusu olmaktadır. Bunun yanı sıra tüm dişler doğuştan bembeyaz olmayabilir. Daha sarı alt tonu olan diş yapılarının da genetik olarak insanlarda olabildiği bilinmektedir. İnsanların zaman zaman karşılaştığı ağız problemlerinden biri olarak bilinen diş rengi değişimi kimi zaman insanlar için utanç verici bir durum olarak algılanmaktadır. Diş renginde ortaya çıkan değişim pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi tedavi edilmesi de yine altında yatan nedene bağlı olarak gerçekleştirilmektedir.
Diş Rengi Neden Değişir?
Ağız içerisinde bulunan ve gülüşümüzü doğrudan etkileyen dişler üzerinde meydana gelen negatif durumlardan biri olan diş lekelenmesi ya da diş rengi değişimi pek çok kişide utanç uyandırmakta ve bu kişilerin gülüşlerini saklamalarına yol açmaktadır. Dişlerde meydana gelen değişimler tüm dişlerde ya da tek diş üzerinde olabilir. Her iki durum da bu problemi yaşayan insanlar için rahatsız edicidir. Diş üzerinde meydana gelen renk değişimleri birbirinden farklı faktörlere bağlı olarak gelişebilir.
Genetik Faktörler
Diş rengi değişimi konusunda etkili olan ilk faktör genetik nedenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilindiği üzere kimi zaman genetik faktörler dişlerde lekelenme ve renk değişiminin meydana gelmesi üzerinde etkili olabilmektedir. Bunun yanı sıra genetik faktörler doğuştan gelen diş rengini de etkilemektedir. Buna bağlı olarak kişinin doğuştan sahip olduğu dişler hafif sarı – kemik rengi olabilmektedir.
Dışsal Faktörler
Kişide meydana gelen diş rengi değişikliği dışsal faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.
- • Yüksek oranda pigment içeren gıdaların düzenli bir şekilde tüketimi dişlerde renk değişikliğinin meydana gelmesine yol açabilir ya da dişleri lekeleyebilir.
- • Domates gibi asidik gıdaların sık bir şekilde tüketilmesi dişlerin lekelenmesine ya da renginin değişmesine neden olabilir.
- • Çay ya da kahvenin aşırı oranlarda tüketimi dişlerde sararmaya yol açabileceği gibi kahverengi ya da mor rengin ortaya çıkmasına da neden olabilir.
- • Alkol içeren ürünlerin aşırı tüketimi de dişlerde lekelenme ve renk değişiminin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
- • Sigara içmek ya da tütün ürünleri kullanmak dişlerde sararma yaşanmasına sebep olabilir.
- • Kullanılan antibiyotikler diş renginde değişime yol açabilir.
- • Yaşlanma ile birlikte diş renginde değişiklikler gözlenebilir. Bunun yanı sıra diş yapısında aşınmalar da söz konusu olabilmektedir.
Gelişimsel Faktörler
Süt dişlerinin dökülmesinin ardından asıl dişlerin çıkması bir gelişim sürecini içermektedir. Bu gelişim süreci içerisinde dişlerin renginde değişiklikler meydana gelebilmektedir. Meydana gelen bu renk değişikliğinin en önemli sebebi hamilelik döneminde kullanılan ilaçlar ve uygulanan beslenme programının etkili olduğu bilinmektedir.
Çevresel Faktörler
İçerisinde yaşadığınız bölgeden kaynaklı olarak dişlerde lekelenme ya da renk değişiminin ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir. Bu durumda lekelenme ya da renk değişimi tüm dişler üzerinde olur. Genellikle çevresel faktörlere bağlı olarak meydana gelen renk değişimleri sarı ya da kahverengiye dönük olmaktadır. Çevre şartlarında diş rengi değişimine sebebiyet veren etmenler ortadan kaldırıldığında diş rengi normal haline dönmektedir.
Tek Dişte Renklenme Olması Mümkün Müdür?
Dişlerde renk değişikliği tüm dişleri kapsayabileceği gibi tek diş üzerinde de meydana gelebilir. Tek dişte meydana gelen renk değişimlerinin çoğunlukla içsel nedenlere bağlı olarak geliştiği bilinmektedir. Bu noktada dişte meydana gelebilecek çürümeler, kan akışının doğru şekilde olup olmadığı gibi faktörler incelenebilir. Bunun yanı sıra dişte daha önce bir dolgu ya da kanal tedavisi yapılıp yapılmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Yanlış dolgular ya da kanal tedavileri tek dişte renk değişikliğine sebebiyet verebilir.
Diş Rengi Değişikliği Nasıl Tedavi Edilir?
Diş rengi değişimlerinde tedaviler altta yatan nedene bağlı olarak gerçekleştirilebilir. Dişin renginin değişiminde etkili olan faktör bulunarak buna bağlı bir tedavi planı oluşturulabilir. Bunun yanı sıra diş beyazlatma da etkilidir. Peki diş rengi değişir mi? İnsanların sahip olduğu diş rengi zaman içerisinde farklı faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Diş Beyazlatma Bursa
Diş renginden rahatsızlık duyan hastalarımıza yapılan uygulama 2-4 ton arasında beyazlatma yapılması mümkündür. Beyazlatma öncesinde dişlerde ve diş etinde bulunan rahatsızlıklar ( Diş taşı temizliği , Dolgu ve Diş eti çekilmesi vb gibi ) tedavi edilmelidir.
Yorum Yaz