Kanal Tedavisi Aşamaları
Kanal tedavisi, dişte oluşan enfeksiyonun ortadan kaldırılmasını sağlayan bir tedavi yöntemdir. Peki, kanal tedavisi aşamaları nelerdir? ve nasıl yapılır?
Kanal tedavisi aşamaları hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Öncelikle kanal tedavisi, çürümüş veya enfekte olmuş dişler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu dişleri kurtarmak için hastaya kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisi esnasında dişin sert dokusu içerisinde bulunan kök kanalı adı verilen yumuşak bir dokuya sahip pulpa ile diş siniri çıkarılmaktadır. Daha sonra dişin içi temizlenir ve açılan boşluk doldurularak işlem sonlanır. Şimdi sizlere kanal tedavisi aşamalarını ayrıntılı bir şekilde atacağız.
- • Kanal tedavisi uygulanacak diş ve çevre dokunun bölgesel anestezi ile uyuşturulur.
- • Diş çevre dokulardan izole edilmektedir.
- • Kök kanallarına giriş için endodontik kaviteni hazırlanır.
- • Kök kanalında çalışma uzunluğunu belirlenir. • Kök kanalı boşluğu tekrar şekillenir.
- • Kök kanalı boşluğu temizliği ve dezenfekte edilmesi gerçekleşir.
- • Kök kanalları sızdırmaz şekilde doldurulur.
- • Gerekli durumlarda röntgen ile kontroller sağlanır.
Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Dişte oluşan çürük veya enfeksiyon nedeni ile kanal tedavisi uygulanmaktadır. Peki, kanal tedavisi nasıl yapılır? Öncelikle kanal tedavisi hastaya bağlı olarak 1-2 saat süren bir tedavidir. Bir dişin pulpası veya siniri, dişte oluşan kırılma, çürüme, çatlak ve yüz travması nedeni ile enfekte olabilir ya da iltihap kapabilir. Bu gibi durumlar da hastaya kanal tedavisi uygulanarak dişte oluşan iltihap ya da enfekte ortadan kaldırılır.
Kanal tedavisi yapılacak dişe zamanında müdahale edilmez ise diş apse yapar. Şiddetli bir diş ağrısı tüm hayatı olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda dişe kanal tedavisi uygulamak için apsenin iyileşmesi ve ortadan kalkması gerekir. Apse, iltihap dolu bir keseye benzer. Enfeksiyon veya iltihabın diş köklerine ulaşması ile apse oluşur.
Apse, diş kökünde meydana gelmektedir. Fakat yüz, boyun ve baş bölgesinde şişlik görülebilir. Özellikle diş kökünün çevresinde kemik kaybı veya yanakta drenaj problemlerini ortaya çıkarmaktadır. Apseli dişin tedavisi kısa sürede yapılmalıdır. Kişinin yaşam kalitesi için apse ortadan kalana kadar antibiyotik tedavisi uygulanır ve apsenin kuruması sağlanır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi nasıl yapılır? konusu ile ilgili detaylı bilgiler vereceğiz. Öncelikle kanal tedavisi uzman bir diş hekimi ya da endodontist tarafından yapılmaktadır. Bunun için ilk olarak dişin durumu kontrol edilir. Bu süreçte kanal tedavisi olacak dişin röntgeni çekilerek kök kanalları kontrol edilir. Aynı zamanda kanal tedavisi görecek diş ya da dişler röntgen aracılığı ile belirlenir. Diş hekimi tarafından kanal tedavisi olacak dişe yakın olan alanlar lokal anestezi ile uyuşturulmaktadır. Tedavi boyunca bölgenin tükürüksüz ve kuru olması gerektiği için ağız içerisine lastik bir tabaka takılır. Diş hekimi kök kanalına delik açarak giriş yapmaktadır. Dişe zarar veren çürümüş sinir dokusu ve zararlı bakteriler pulpa ile dişten çıkarılır. Aynı zamanda diş temizliği kök kanal törpüsü ile yapılır. Son olarak açılan ve temizlenen diş boşluğu dolgu ile diş tamamen doldurularak kapatılır.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?
Kanal tedavisi sonrasında aşırı derecede bir ağrı söz konusu değildir. Lokal anestezi ile uyuşturulan bölge uyuşukluk gittiğinde hafif bir sızlama olabilir. Fakat gün içerisinde yaşamınıza devam etmeye engel değildir. Ancak hissedilen bir ağrı var ise bu enfeksiyonun temizlenmesi ile ilgilidir. Her hastada ağrı görülmez
Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Kanal tedavisi, diş çürükleri, diş kırılması, dişin darbe alması veya travmaya bağlı olarak uygulanan bir yöntemdir. Bu gibi durumlarda diş kökünde bulunan iltihap ya da enfeksiyon temizlenmektedir. Bu işlem sırasında kanal tedavisi ön dişlere yapılacak ise estetik açıdan şeffaf veya beyaz dolgu kullanılmaktadır.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi süresi genellikle 60 dakika ile 120 saat süren bir tedavi işlemidir. Ancak bazı vakalar da dişte oluşan apse için kanal tedavisi 1 hafta bekletilir. Bu süreçte hastaya ilaç verilir ve apsenin kuruması sağlanır. Çoğunlukla kanal tedavi aynı gün içerisinde yapılmaktadır. Ancak aynı gün içerisinde kanal tedavisi uygulamaya engel bir durum var ise açılan diş boşluğuna geçici olarak dolgu yerleştirilir. Kanal tedavisi süresi sonrasında hasta günlük yaşamına devam edebilir.
Bursa Diş Klinikleri
Bursa Diş Klinikleri inden olan kliniğimizde tüm diş hekimi tedavileri gerçekleştirilmektedir. Kanal tedavisi özelinde ise diş hekimlerimiz ve gerekli durumlarda endodonti uzmanımız tedavinizde yardımcı olmaktadır.
Yorum Yaz