Süt Dişleri İçin Koruyucu Önlemler
Çocuklarda ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgileri ve çocuklarda diş sağlığı ile ilgili alınması gereken koruyucu önlemleri yazımızın devamında bulabilirsiniz. Çocuklarda ağız ve diş sağlığı, pedodonti diğer adıyla çocuk diş hekimliği bölümünün ilgi alanına girmektedir.
Pedodonti 0 ile 14 yaş grubunda bulunan çocukların süt dişlerinin ve daimi dişlerinin korunmasını ve oluşmuş olan hastalıkların tedavi edilmesini sağlayan birimdir. Diş sağlığı, bebeklik döneminden itibaren koruyucu önlemler ile korunmaya başlanmalıdır.
Çocuklarda ağız ve diş sağlığını koruyucu önlemler, diş fırçalama, fissür örtücü, flor uygulaması ve yer tutucu uygulamasıdır. Diş hekiminin gerekli gördüğü durumlarda bu koruyucu önlemlere başvurulmaktadır. Yazımızın devamında koruyucu önlemleri maddeler halinde inceleyeceğiz.
Diş Fırçalama
Diş fırçalama, dişleri korumanın en etkin yoludur. İlk dişler çıkmaya başladığı dönemden itibaren, dişler temizlenmeye başlamalıdır. Dişler yeni çıkmaya başladığı zaman yumuşak bir bez ile, tam olarak çıktığı zaman da yumuşak bir diş fırçası ile temizlenmeye başlamalıdır. Dişler günde en az iki defa olacak şekilde 2 dakikalık süre ile fırçalanmalıdır. Diş fırçası, dairesel hareketlerle diş yüzeyinde gezdirilerek fırçalama yapılmalı ve tüm yüzeyler dairesel olarak fırçalanarak temizlenmelidir.
Fissür Örtücü
Yan ve arka tarafta bulunan ezici ve azı dişlerinin çiğnenen yüzeyinde bulunan girintili çıkıntılı bölümlere fissür ve pit denilmektedir. Dişlerin çürüklerden korunması için, girintili çıkıntılı olan yüzeyler plastik esaslı bir malzeme olan fissür örtücü ile doldurulmaktadır. Çocuklarda ağız ve diş sağlığı için gerekli olan bu uygulama ağrısız bir tedavi yöntemidir. Dişleri yeni sürmüş çocukların yaklaşık 6 yaşlarında iken, 1. ve 2. azı dişlerine fissür örtücü uygulanmaktadır. Bu sayede dişlerin çürümesine neden olan bakteriler bu boşluklara tutunamaz ve dişler çürüklere karşı korunmuş olur
Flor Uygulaması
Dişlerde bulunan mine tabakasının sağlıklı ve çürüklere karşı dirençli olmasını sağlamak amacıyla, diş hekimleri tarafından dişlere flor uygulaması yapılmaktadır. Bu uygulama günümüzde diş minesine jel sürülerek gerçekleştirilmektedir. Süt dişlerinin çıkmasından sonra, 6 aylık periyotlar halinde bu uygulama tekrarlanarak gerçekleştirilmektedir.
Yer Tutucu Uygulaması
Süt dişleri çıktıktan sonra bazı nedenlerle çekilmesi veya çıkması durumlarında kalıcı diş gelinceye kadar geçici olarak yer tutucu uygulaması yapılabilmektedir. Yer tutucu uygulamasının sabit ve hareketli olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Gerekli hallerde yapılması gereken yer tutucu uygulamasının yapılmadığı durumlarda, dişlerde ve çenede kayma meydana gelebilir ve gelecekte ortodonti tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Yer tutucu apareyler sayesinde dişlerde oluşacak çapraşıklık, çiğneme ve konuşma bozukluklarının önlenmesi sağlanabilmektedir.
Çocuklarda Dişlerde Çürüme Olmaması İçin Yapılması Gerekenler
Çocuklarda diş sağlığı için yapılması gerekenlerin yanısıra yapılmaması gerekenlerde bulunmaktadır. Bunlar;
Biberon Çürüklerinin Önlenmesi
Çocuklarda diş çürümesini önlemek için bebeklik döneminden itibaren dikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bebeklik dönemlerinde bebeklerin ağızlarında biberon ile uyumalarının engellenmesi gerekmektedir. Ayrıca biberonların içerisinde bulunan mama veya süte şeker, pekmez ve bal gibi tatlandırıcılar ilave edilmemelidir. Bebekler karınlarını doyurduktan sonra mutlaka su içirilip ağızlarının temizlenmesi sağlanmalıdır. Bebeklerin ilk dişleri çıkmaya başladığı zaman ve sonrasında, yeni çıkan dişlerin steril bir bez ile silinerek temizlenmesi gerekmektedir.
Çocuklara diş fırçalama eğitimi 2 yaşından itibaren verilmeye başlanmalıdır. Çocuklara vücutları için gereken tüm besinlerden oluşan bir beslenme programı hazırlanmalı ve bu doğrultuda yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Mümkünse çocukların şekerli ve çok tuzlu gıdalardan uzak durmaları sağlanmalı ya da bu tarz tüketimler en aza indirilmelidir.
Parmak Emme Alışkanlığının Engellenmesi
Çocuklarda parmak emme alışkanlığının olması, kalıcı dişlerin ortaya çıkmaya başlamasından sonra dişlerin yamulmasına ve damak yapısının bozulmasına sebep olması nedeniyle kalıcı dişler çıkmadan bu alışkanlığın bıraktırılması gerekmektedir.
Çok Şekerli Gıdalar ve Gazlı İçeceklerden Tüketilmemesi
Asitli ve şekerli gıdaların tüketimi hem diş minesine ciddi zarar verecek olup hemde içerdikleri glikoz sebebiyle çürümeyi hızlandırıcı etki göstereceklerdir.
Çocukluk Dönemlerinde Diş Teli Uygulaması
Diş teli uygulaması da yamuk olan ya da kaymış dişlerin düzeltilmesini sağlamak için yapılan tedavi edici bir uygulamadır. Bu teller takıldıktan sonra, dişlerin iyice temizlenmesi ayrı bir önem kazanmaktadır. Dişlerde kalan herhangi bir birikinti dişin çürümesine neden olabilir. Bu nedenle diş teli uygulaması esnasında, dişlerin çok düzenli bir şekilde fırçalanması, dişlerin aralarının çok ince uçlu fırçalar ile temizlenmesi gerekmektedir.
Çocuk Diş Doktoru Bursa
Çocuklarda ağız ve diş sağlığı koruyucu tedbirleri çerçevesinde, çocukların ve gençlerin 6 ayda bir diş kontrolüne götürülmesi faydalı olacaktır. Kliniğimizde çocuk diş doktorumuz tarafından tedaviler yapılmaktadır.
Yorum Yaz