Süt Dişleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bebeğin ilk dişleri olan süt dişleri hakkında bilinmesi gerekeneler anne adaylarının gelecekteki diş bakımı için rehberlik oluşturacaktır.
Süt dişleri hakkında bilinmesi gerekenler bebeğin gelişimini takip eden anne adayları için son derece önemlidir. İlk kez beliren ve bebeklere şirinlik katan bu dişler zamanla tamamlanır. Çocuk 5-6 yaşlarına geldiğinde de dökülmeye başlar. Genelde süt dişleri, bebeğin diş yapısının belirginleştiği ilk yerdir. Toplam 20 adet süt dişi çıkar. 10 adet üstte 10 adet altta diş sütleri çıkmaktadır. Genelde ilk çıkan dişler, alt ve üst çenedeki kesici dişlerdir. Azı dişleri ve sonrasında alt ve üst köpek dişleri çıkarak, kök dişlerinin de uzamasıyla bu süreç uzunca bir süre ilerlemeye devam eder.
Süt Dişi Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bebekler için diş bakımı süt dişlerinin belirmesiyle başlar. Süt dişleri fırçalanır mı diye soran annelere yanıtımız evet olacaktır. Çünkü süt dişleri kalıcı dişlerden daha hızlı çürüme eğilimi göstermektedir. İlk dişin çıkmasıyla bakım işlemleri de başlar. Sabah ve akşam dişlerin düzenli olarak fırçalanması son derece önemlidir. Bebekler için özel olarak üretilen parmağa geçirilen diş fırçaları vardır. Bunlar damaklara da zarar vermedikleri için güvenle kullanılabilir. Diş macunu ise bebeğin yaşına uygun olan, florür içermeyen çeşitler olarak öne çıkmaktadır.
Süt Dişi Bankası
Ülkemizde de şubesi bulunan süt dişi bankası ilerleyen yaşlarda çocukların kök hücrelerle tedavi edilmesi gereken hastalıklardan korunması açısından son derece önemlidir. Diş hekimi tarafından çekilen kök dişlerden elde edilen bu hücreler, MS gibi birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olmaktadır. Ayrıca bazı kanser türlerinin tedavi edilmesinde de süt dişi bankasından yararlanılabilir.
Süt Dişi Çürükleri
Süt dişi çürükleri son derece önemlidir. Anne sütünün belki de en önemli zararı, süt dişlerinde çürümeye neden olmasıdır. Anne ve babalar en az 6-7 yaşına kadar çocuklarının dişini fırçalamalıdır. Bu süre sonrasında ise çocuk dişlerini fırçalarken incelenmelidir. Günde iki kere kahvaltıdan önce ve sonra dişlerin fırçalanması gerekir. Süt dişleri düşmeye devam ederken de dişlerin fırçalanmasına devam edilmesi önemlidir.
Bursa Çocuk Diş Doktoru
DM Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak çocuklarınızı çocuklarımız olarak görüp gereksiz anastezi uygulanması gibi işlemlerden kaçınıyoruz. Diş kliniği olarak, çocuklarımız için uzman çocuk diş hekimi ve asistanı ile hizmet vermekteyiz. 15 yılı aşkın teücrübeye sahip Pedodonti Uzmanımız Dr. Dt. Türkan Eğilmez Özdemir kliniğimizde hizmet vermektedir.
Yorum Yaz