TME Eklem Problemleri ve Tedaviler
TME eklem problemleri ve tedaviler merak edilen konular arasında karşımıza çıkmaktadır. Çene eklemi ya da çene kaslarındaki disfonksiyonlar olarak bilinen bu problemler yaygın olarak görülmekle birlikte çoğu zaman herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden iyileşebilmektedir. TME eklem problemleri ve tedaviler konusunda bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
TME Eklem Problemleri Nedir?
Bilindiği üzere TME aslında Temporomandibular Eklem ifadesinin kısaltması olarak karşımıza çıkmaktadır. Temporomandibular eklem problemleri ise çene kaslarında ya da çene ekleminde, kimi zaman da ikisinde bir arada görülebilen fonksiyon bozukluklarını ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Çoğunlukla endişelenecek bir durumdan kaynaklanmayan bu problemler birkaç hafta içerisinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.
TME Belirtileri
Çene eklemi ya da kaslarında meydana gelen bozukluklar olan TME belirtileri her zaman aynı şekilde ortaya çıkmamaktadır. Bilindiği üzere bu problemlerde ağrı en sık şekilde görülen şikayettir. Bunun yanı sıra yaygın olarak görüldüğü bilinen diğer TME belirtileri ise aşağıdaki gibidir:
- • Çene eklemine yakın olan bölgeleri de kapsayacak şekilde ağrı
- • Ağzı rahat bir şekilde açamama
- • Yüzde oluşan ağrılar
- • Sırt ağrıları
- • Çenede kitlenme
- • Isırmada rahatsızlık hissi
- • Çene ekleminde kıtlama, gıcırdama
- • Boyunda meydana gelen şişkinlik
- • Yüzün yan tarafında meydana gelen şişlik
- • Kulaklarda çınlama
- • Çeşitli görme problemleri
- • Duymada problemler
TME Eklem Problemleri Tedavisi
TME eklem problemleri çoğunlukla birkaç hafta süre içerisinde kendiliğinden geçiyor olsa da bu konuda uygulanabilen tedavi yöntemlerinden de bahsetmek mümkündür. Aslında temel olarak TME tedaviler geri çevrilebilir ve geri çevrilemeyen olarak iki grupta incelenmektedir. Geri çevrilebilir tedaviler TME problemleri söz konusu olduğunda daha çok tercih edilmekle birlikte, çenede kalıcı bir değişikliği sebebiyet vermeyen tedaviler olarak tanımlanabilir. Geri çevrilemeyen TME tedavi yöntemleri ise cerrahi müdahaleler, ortodonti tedavileri gibi kalıcı sonuçları olan tedaviler olarak bilinmektedir.
Geri Çevrilebilir Tedavi Yöntemleri
- • İlaç tedavileri
- • Çeşitli çene egzersizleri
- • Çene gerdirme hareketleri
- • Plak tedavileri
Geri Çevrilemeyen Tedavi Yöntemleri
- • Dişleri törpülemek
- • Cerrahi müdahaleler
- • Ortodonti tedavileri
Baş Ağrısı Diş Hekimliği İlişkisi
Çeşitli araştırmalarca kanıtlanmış olarak bilindiği üzere baş ağrısı diş hekimliği ilişkisi olan konular arasında karşımıza çıkmaktadır. Baş ve çene bölgesinin karmaşık bir yapıya sahip ve sinirlerle dolu bir bölge olmasından dolayı kimi zaman çene bölgesinde ağrılar baş ağrısını tetiklemekte ya da bazı ağrılar birbirine karışabilmektedir. Bu nedenle geçmeyen baş ağrılarının sebebi zaman zaman dişlerde ortaya çıkan bozukluklar olabilmektedir. Özellikle çene eklemi bozukluklarının, başın yan tarafında olmasından dolayı geçmeyen baş ağrılarına sebebiyet verdiği bilinmektedir. Çene eklemi problemlerine bağlı olarak ağzın kapanış şeklinde bozukluk yaşayan kişilerde migren gibi geçmeyen baş ağrılarının ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir.
Skolyoz ve Çene Eklemi İlişkisi
Skolyoz ve çene eklemi ilişkisi ise farklı bir şekilde ortaya çıkıyor. Bilindiği üzere bir omurga problemi olan skolyoz, kişinin omurgasının yanında baş duruşunu da etkiliyor. Yaşadığı skolyoz problemi ile birlikte başını vücudunun orta hattında tutmaya çalışmasından dolayı zaman zaman bazı kişilerde çene eklemi bozuklukları meydana gelebiliyor. Başın sürekli olarak yan durmasından kaynaklı olarak çenenin kapanış şeklinin değişmesi ile birlikte dişler de bu duruşa göre şekil alarak ağız içindeki dizilimini değiştirmeye başlıyor. Buna bağlı olarak çene hattında ortaya çıkan kaymalar, çene eklemi bölgesinde de bozulmaların meydana gelmesine sebebiyet veriyor.
Boyun Düzleşmesi ve Çene Eklemi
Boyun düzleşmesi, boyun bölgesindeki kasların kısalması sonucu ortaya çıkan bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ense kaslarında yaşanan yoğun spazm ve uyarılmalar sonucu meydana gelen bu problem ise tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu problemin tedavi edilebilmesi bir yandan problemin ortaya çıkmasını tetikleyen diğer sağlık problemlerinin ortadan kaldırılması ile de yakından ilişkilidir. Özellikle stres kaynaklı olarak ortaya çıkan boyun düzleşmesi ve çene eklemi ilişkisi ilk bakıldığında anlamsız geliyor olsa da, bilindiği üzere boyun düzleşmesi problemi yaşayan pek çok kişi aynı zamanda çene eklemi sorunlarına da sahip olmaktadır. Dolayısıyla boyun düzleşmesi tedavileri yapılırken TME eklem problemleri ve tedaviler göz önüne alınmalı, kapsamlı bir tedavi yöntemi planlanmalıdır.
TME Eklem Sorunları ile karrıştırılan hastalıklar
Çene eklemi sorunları bazen genetik bazen ise çevresel etkilerden kaynaklı oluşabilmektedir. Ancak bu sorunun teşhisi uzun zaman almaktadır. Genellikle hastalarımız uzun süren başka hastalık teşhisleri sonucunda iyileşme olmaması durumunda başka bir sorun olduğu süphesi ile diş hekimlerine başvuru yapmaktadır. Yıllar boyunca yaşanan baş ağrısının veya kulak çınlamasının sebebi çene eklem problemini olabilir. Örnek olarak; iki yıl boyunca kulak çınlamasından muzdarip olan 42 yaşındaki “M.K” vaka KBB, Nöroloji ve Nöroşiroloji doktorları sonrası ortodonti uzmanının eklem plakları ile altı ay sonunda sağlığına kavuşmuştur.
Ortodontist Bursa
Kliniğimizde TME eklem plakları, konusunda uzman olan Ortodonti Uzmanı Canan Çolak uygulanmaktadır.
Yorum Yaz