İnvisalign Nedir?
Ortodonti tedavileri dental gerekliliğinin yanı sıra estetik kaygılar neden ile de hastalarımız tarafından talep edilmektedir. Tedavi sırasında sosyal olarak braket ve tel görüntüsünden rahatsız olan hastalarımız için önerebileceğimiz tedavilerden biriside plaklarla tedavi yöntemi olan Invisalign'dir.
Bu tedavide ölçü ve planlama işlemi çok önemlidir. Hastamızdan alınan ölçüler sanal ortamda planlama yapılır. Planlamaya uygun olarak yurt dışında size özel olarak olarak hazırlanmış olan seffaf plaklar ile tedaviye başlanır ve aylık rutin kontroller şeklinde takibi gerçekleştirilir.
Ortodonti şeffaf plak tedavinin avantajları?
- Diş üzerinde metal veya seramik bir görüntü olmadığı için kullanan kişiyi estetik olarak rahatsız etmez.
- Tel tedavisinde braket kaynaklı bazen damak ve yanaklarda küçük batmalar oluşabilmektedir. Plak ile tedavide ise bu gibi etkiler olmamaktadır.
- Plaklar diş temizliği sırasında kolayca sökülebildiği için ağız hijyenini korabilmek daha kolaydır.
- Aynı şekilde yemek esnasında çıkarılabilmesi yemek yeme konforunu yükseltir.
Ortodonti plak tedavisi zorlukları nelerdir?
Ortodonti Plak Tedavisi, hazırlanan plakların hasta tarafından yemek harici 7/24 takılması tedavinin başarısı için kilit önem taşımaktadır. Bu sebeple hastalarımızın tedaviyi ciddiye alıp gerekli kurallara uyması tedavi süresini doğrudan etilemektedir.
Dişlere şeffaf plak uygulamasının diğer bir zorluğu ise bazı durumlarda ( iskeletsel diş bozuklukları ) istenilen sonucu verememesidir. Bu tür durumlarda klasik ortodonti tedavisi olan braketlerle tedavi tercih edilmek zorundadır.
Tedavi ücreti klasik ortodontik tedavilerden yüksek olmaktadır. Bu durum aslında kişiye özel olarak şeffaf diş plağının, 3D yazıcı ile yurt dışında üretilmesinden kaynaklanmaktadır.
Tedavi öncesi neler yapılmalı?
Diğer ortodonti tedavilerinde olduğu gibi Plak tedavisi öncesinde diş taşı temizliği ve çürüklerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Ayrıca ağız hijyeninin tedavi süresinde kazanacağı önemden dolayı daha özenli diş fırçalama gerekmektedir.
Plak tedavileri ağrı yapar mı?
Ortodonti tedavilerinde çoğunlukla başlangıçta bir miktar ağrı hissi vardır. İnvisalgn plaklarda ise bu ağrı hissi en az seviyededir.
Şeffaf plaklar ile tedavide konuşmam etkilenir mi?
Başlangıç aşamasında 1-2 haftalık alışma evresi süresinde az olsada konuşmada farklılık görülebilir. Ancak sonrasında böyle bir sorun bulunmamaktadır.
Kahve ve çay’ın tedaviye etkisi nedir?
Plaklarda renklendirme oluşabilir fakat tedaviye olumlu yada olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Ancak bu içecekler aynı zamanda dişleriniz için sorun oluşturmaktadır. Fazla kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Plaklar diş üzerinde nasıl tutunuyor?
Planlama dahilinde diş üzerine atşmanlar oluşturulur. Bunlar aslında diş ile aynı renkte olan dolgulardır. Bu dolgular dişlerin hareketini için gerekli olan itme ve çekme kuvvutleri için çapa görevi görmektedir. Tedavi bitiminde ise eklenen dolgular dikkatlice temizlenerek dişler eski haline getirilir.
Şeffaf plak temizliği nasıl yapılmalıdır?
Plaklara ait detaylı temizlik ve saklama protokolleri tedavi başlangıcında hastalarımız ile paylaşılmaktadır. Şeffaf plak tedavisinde plaklar haftalık değiştirildiğinden, plağın kendi kutusu içerisinde korunması esastır. Yemeklerden önce ise sudan geçirilerek yıkanması yeterli olacaktır. Plakların kullanım süresinin uzaması durumunda Ortodonti Uzmanı önerisi ile partikül temizleyici ajanların kulanılması gerekebilir.
Şeffaf plaklar zararlı mıdır?
Plastik görüntüsünden dolaylı akla gelen sorulardan birisidir. İlgili plaklar dermatolojik olarak test edilmiş olup kısa, orta veya uzun vade de vucuda herhangi bir zararı bulunmadığı belirlenmiştir.
İnvisalign Tedavisi Kimlere uygulanabilir?
İnvisalign, 14 yaşından itibaren her yaş grubunda sorunsuz olarak uygulanabilmektedir (Tedavi gereksinimleri önemli). Ayrıca tedavi boyunca hastalarımızın diş doktorlarının tavsiyelerine uyması çok önemlidir.Bu noktada önemli olan çapraşıklığın ortodonti diş plağı ile tedaviye uygun olup olmadığıdır. Ortodonti Uzmanı, gerekli değerlendirmelidir.
Yorum Yaz