Sağlıklı Diş Etleri İçin Neler Yapmalı?
Sağlıklı diş etleri için neler yapılmalı dediğimizde dişleri fırçalamanın yeterli olduğunu düşünen sayısı bir hayli fazla olacaktır. Çocukluk döneminden itibaren diş fırçalama alışkanlığına sahip olan birçok kişi sağlıklı dişlere sahip olabilir. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Dişlerin belirli aralıklarla temizlenmesi, diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması son derece önemlidir.
Alışkanlık olarak sabah kalkar kalkmaz ve akşam yatmadan önce dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Her yıl 12 Mayıs tarihinde Diş Eti Sağlığı Günü etkinlikleri düzenleniyor. 29 ülkenin katılımıyla düzenlenen bu etkinlikler kapsamında birçok bilinçlendirme çalışması yapılmaktadır. Son derece önemli olan diş eti sağlığı, birçok hastalığı da tetikleyebildiği için birçok açıdan önemlidir.
Diş Etinizde Bu Belirtileri Önemseyin!
Diş etlerinizde koruyucu önlemler almanıza rağmen bazen problemler yaşanabilir. Erken teşhisle birçok diş eti probleminin tedavisi gerçekleşmektedir. En sık görülen diş eti sorunlarından biri kanamalardır. Kanamaların söz konusu olduğu durumlarda diş boylarının uzaması, diş eti çekilmesi ve benzer birçok tedavi etkeninin maliyeti de artabilir. Bu durumda sağlıklı diş etleri konusunda birçok adım atılabilir. Diş etlerinde kanama, kızarıklık ve benzer sorunlar görüldüğünde zaman kaybetmeden diş hekimine gitmeniz gerekmektedir.
Şeker Dengesini Bozabilir
Şeker dengesini olumsuz yönde etkileyen diş eti hastalıkları, kalp ve damar ya da böbrek hastalıklarına da neden olabilir. Ayrıca diş eti hastalıkları erken doğumlara bile neden olabilir. Düşük doğum ağırlığı ve hipertansiyon sorunlarıyla erken doğum riskleri söz konusu olabilir. Özellikle gebeliğin 3-6 aylarında diş eti problemleri kontrol altına alınmalıdır.
Sağlıklı Diş Etleri İçin Neler Yapılmalı?
Sağlıklı diş etleri için birçok şey yapılabilir. Özellikle günde iki kere dişlerin fırçalanması ve bu alışkanlığın edinilmesi son derece önemlidir. Bununla birlikte diş eti sağlığı için aşağıdaki tedbirleri alabilirsiniz:
-
Günde üç defa dişlerinizi fırçalayın
-
Yılda iki kez diş hekiminize muayene olun
-
Diş ipi kullanın
-
Doğru diş fırçalama tekniklerini uygulayın
-
Elektrikli diş fırçalarından yararlanın (Diş Hekimize Sorunuz)
Yorum Yaz