Diş çekimi
Diş çekimine bir çok farklı sebeple ihtiyaç duyulabilir. Diş çekilmesinin temel nedeni artık tüm tedavi seçeneklerinin uygulanıp, dişin kurtarılamaz hale gelmesi durumudur.
Çekim öncesi dolgu, kanal tedavisi, kaplama tedavisi gibi uygulamalar yapılmış ve hala kurtaılamaması durumunda yapılır.
Ortodontik tedavi, Diş eti çekilmesi ve kemik erimesi gibi özel durumdalarda da tedavi planlamasına göre doktorunuz diş çekimine karar verebilir. Bu noktada çekim işleminin kaçınılmaz olduğu durumlarda gerçekleşir.
Diğer bir durum ise işlevsiz hale gelmiş 20’lik dişlerin çekimidir. Ağız içerisinde en arka tarafta bulunan bu dişler yeterince temizlenememesi kaynaklı olarak hızlı bir şekilde büyür ve ağrı yapmaya başlar. Bazen bu dişlerin ağrıması beklenilmeden alınması daha doğru bir yaklaşım olmaktadır.
Diş çekimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Diş hekiminiz, çekim işleminden önce ilgili dişte akut iltahaplama olup olmadığını kontrol etmeli ve gerekirse antibiyotik kullanımına yönlendirmelidir. Akut iltahaplı diş çekimi; operasyon sonrasında iyileşmenin gecikmesi veya daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Diş çekimi nasıl olur ? Ağrı hisseder miyim?
Diş çekimi alanında uzmanlaşmış Diş Doktoru ve Ağız Çene Cerrahı tarafından yapılmalıdır. Genellikle 15-20 dk arasında ve lokal anestesi altında yapılır ve ilgili dişi opere etme amacı taşır. Çekim sırasında hekim diş kökleri ile diş soketi arasındaki bağlantıyı fiziksel olarak koparmayı amaçlamaktadır. Köklerden herhangi biri çekim sırasında kırılmış ise işlem bir miktar daha uzayabilir. Genel olarak basit ağrı kesiciler kullanılır. Anestezi etkisi geçince 24 saat ağrı hissedilebilir. İşlem sırasında anastezi kullanıldığı için genelde ağrı hissedilmez.
Diş hekimi korkusu olan yetişkinler, Mental sorunları olan hastalarımız ile küçük çocuklarda işlem genel aneztesi altında da yapılabilmektedir.
Diş çekimi sonrası nelere dikkat etmeliyim?
Çekim sonrası bölgenin hızlı iyileşmesi ve komplikasyon yaşamamak için aşağıdaki önerilere uymak gerekmektedir.
- En az iki saat ağızda oluşan kan ve pıhtının tükürülmemesi gerekmektedir.
- Ağız çalkalaması yapılmamalıdır.
- 24 saat sigara kullanılmamalıdır.
- İlk gün sert gıdalar tüketilmemelidir.
- İyileşme süresi bir iki hafta kadar süremektedir.
Diş çekimi sonrası tedavi seçenekleri
Çekim sonrası oluşacak boşluğa İmplant uygulaması yapılabilir. Ayrıca köprü gibi protez uygulamaları ile de tedavi seçeneklerindendir. Detaylar için diş polikliniğimize ulaşabilirsiniz.
Yorum Yaz