Süt Dişi Çürüğü
Süt dişi çürüğü genelde sorunsuz bir diş gibi görülse de önem verilmesi kritik bir konudur. Süt dişlerinin dökülmesi sürecini doğru şekilde yaşamak gerekir. Süt dişi çürüğü çocuklarda erken dönem çürükleri durumunda sıkıntılı bir sürece işaret edebilmektedir.
Çocuklarda erken çürük ve diş dökülmeleri genel sağlığı etkileyebilmektedir. Şiddetli ağrının olmaması için dişler çıktığı andan itibaren bakım hijyen konuları öğretilmelidir.
Süt Dişleri Önemi Nereden Kaynaklanır?
Süt dişlerinin kalıcı dişlerden önce yer açmasına bağlı olarak faydası büyüktür. Ancak dökülen süt dişleri çürüklerde bir engel olarak görülmemelidir. Yeni dişlerdeki sorunları engellemek için süt dişlerine önem vermek gerekecektir.
- • Süt dişlerinin en önemli avantajlarından biri ağız içindeki kalıcı dişlerin düzgün çıkmasına zemin sağlamasıdır. Daimi dişlerin çıkışında rehberlik etmesi adına önemli bir görevi üstlenmektedir.
- • Süt dişi çürüklerinin olması ve erken diş kayıpları yeni dişlerdeki sorunları da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla erken dönem çürüklerinden kaçınmak ayrıca önemlidir.
Diş hekiminizin de görüşleri kapsamında süt dişi çürüğü konuşma ve işitme sorunlarına bile neden olabilmektedir. Süt dişi sorunları çocuklarınızın sosyalleşme esnasında problemler yaşamasına neden olabilmektedir. Yaşam kalitesinde düşüş olan çocuklarda motivasyon eksikliği, kolay pes etme, içe kapanma sorunları görülebilir.
Süt Dişi Çürüğü Olmaması İçin Önlemler Neler?
Süt dişi çürüğü olmaması için yapılması gereken en önemli durumlardan biri ağız sağlığı takibi olacaktır. Çocuğunuz henüz bilinçlenmediği dönemlerde sizin bakımınıza ihtiyacı olabilir. Dişi çıkmadan önce, dişi çıkınca düzenli olarak temiz kalmasını sağlamanız kritik önem taşımaktadır.
- • Yemeklerden sonra çocuğunuzun diş etlerini nemli temiz havluyla silmeniz gerekir.
- • Dişi çıktığı dönemden itibaren diş fırçası ve suyla çalkalama alışkanlığı kazanmasına odaklanabilirsiniz.
- • Yumuşak uçlu bir diş fırçası, koruyucu diş macunları faydalı olacaktır.
- • Dişlerini nazikçe temizlerken bir süre sonra kendi kendine dişlerini temizlemeyi öğrenmesi kritik bir konudur.
- • En etkili önlemlerden birisi, çocuğunuzla ilk diş hekimi randevusu olacaktır.
Birinci yaşını doldurmadan önce diş hastanesine başvurarak çocuğunuzu bu tedavilere alıştırmalısınız. Bu sayede diş doktoru çözümü korkutucu bir hal almayacaktır. Çocuk diş hekimi başvurunuzda diş çıktığı andan itibaren olası riskler önceden daha rahat bir şekilde kontrol edilebilmektedir.
Süt Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş minesiyle sınırlı olan ve derinleşen çürüklere göre genel tedavi süreçleri değişmektedir. Çocuklarda süt dişleri çürürse nasıl tedavi edilir sorusu için en uygun yanıt, çocuk dişlerindeki duruma göre işlemlerdir.
- • Erken aşamada teşhis olması halinde florür verniği uygun bir yol olabilmektedir. Mineral üretimini tekrar sağlayan bu teknikle çürüme durabilmektedir.
- • Dişin alt tabakalarını saran bir çürüme varsa yeteri kadar verim alınmayan tedaviler harici bir süreç benimsenir. Diş hekimi tarafından yapılacak müdahalelerle yeniden bir işlem gerekecektir.
- • Çocukluk dönemi çürüklerinde ilerleyen durumlarda yetişkinlerdeki gibi bir yöntem gerekebilir. Dolgu gibi uygulamalara başvuru yapılabilmektedir.
Dişin çekilmesi gereken durumlar süt dişi çürüğü ağrı yaparmı sorusuyla beraber değerlendirilebilir. İlerleme düzeyi çok olan dişler ağrı yapar ve dayanılması zor hale gelebilir. Süt dişi sorunlarından kaçınmak için mutlaka erken önlemlere değer verilmelidir.
Bebeklerde En Ağrılı Çıkan Diş Hangisi?
Bebeklerde en ağrılı çıkan diş konusu yeni bebekleri olan aileler için merak edilen bir konudur. İlk diş genellikle en zor dişlerden biridir.
- • Oluşan ağrıların genel nedeni diş etlerindeki enflamasyondur. İltihaba bağlı ağrı gelişimi çocuklarda önemli derecede bir rahatsızlık hissi oluşturmaktadır.
- • Çocuklarda azı dişi ilk dişten sonra ağrı yapan bir diğer diştir.
Dayanılmaz ağrıların olması her zaman kesin bir durum değildir. Dişler birbirine baskı yapıyorsa ve iltihaba neden olan durumlar varsa daha zor bir durum olacaktır. Çürük dişler bebeklerde en zor çıkan diş hangisi ve huzursuzluk yapan dişler hangisi sorularıyla düşünülebilir. Dişler çıktıktan sonra çürümesini engelleyen önlemler almak ailelerin sorumluluğunda olacaktır.
Diş Çıkarma Huysuzluğunun Devam Süresi Nedir?
Diş çıkarma huysuzluğunu, diş ağrısı ile beraber ele almak gerekmektedir. Ete yaklaşan diş çıkma esnasında ağrılı bir süreç içine girebilir. Bebeklerdeki huzursuzluk bazen haftalarca sürebilmektedir. Diş çıkarma huzursuzluğunu en aza indirmek için ağız içi hijyeni önem taşımaktadır. Düzenli olarak suyla ağız içi temizlenmeli süt dişi çürüğü durumlarının erkenden önüne geçen uygulamalar yapılmalıdır.
Çocuk Diş Hekimi Bursa
Çocuklarda ağız ve diş sağlığı koruyucu tedbirleri çerçevesinde, çocukların ve gençlerin 6 ayda bir diş kontrolüne götürülmesi faydalı olacaktır. Kliniğimizde 0-16 yaş hastalarımızın tedavisini, çocuk diş hekimimiz tarafından yapılmaktadır.
Yorum Yaz