İçindekiler
İçindekiler
Ortodontide Tedavi Yöntemleri
Ortodonti tedavi yöntemleri nedir, ortodonti tedavi yöntemleri nasıl uygulanır, ortodonti tedavi çeşitleri nelerdir?
Ortodonti tedavi yöntemleri çok sayıda yöntem bulunmaktadır. Ortodonti nedir ne ile ilgilenir? Hastaların dişlerindeki uyumsuzluğu, çapraşıklığı tespit ederek tedavi eden diş hekimliği dalıdır. Çene kemik yapısının kafa kemiği ile olan ilişkilerini de incelemektedir. Ortodonti tedavisi kişilerin bebeklik dönemlerinde parmak emmesi, çok uzun süre emzik ya da biberon kullanması ya da tırnak yemesi gibi durumlar yaşandığı zaman dişlerde birtakım bozukluklar oluştuğu için uygulanmaktadır. Eğer bu alışkınlıklar erken dönemde önlenirse kişinin dişlerinde de ortodontik bozukluklar oluşmaz.
Yetersiz beslenmeden kaynaklı, çeşitli diş hastalıkları, eksik uygulanan diş hijyeni ya da genetik bozukluklar sebebiyle kişilerde diş eğriliği oluşabilmektedir. Diş eğriliği nasıl düzeltilir? Diş eğriliği rahatsızlığı olan hastalar için tel tedavisi, plak ya da braket gibi tedaviler en çok bilinen tedavi yöntemleridir. Bunların dışında daha hızlı bir sonuç almak için invisalign tedavisi de uygulanabilmektedir.
Ortodontik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çok çeşitli tedavi çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar hastanın bütçesine ve rahatsızlığın şiddetine göre hasta ve ortodonti uzmanı arasında yapılak görüşme ile belirlenir.
Diş Telleri (Metal Braket)
Metal braket adıyla bilinen diş telleri, ortodonti tedavilerinin en çok bilinen ve en çok kullanılan uygulamasıdır. En çok metal rengi kullanılmaktadır. Bu metal braketler, tutucu parçaları sayesinde dişlerin üzerine yapışır ve bu sayede kuvvetleri dişe ileterek hareket etmelerini sağlar. Bu hareketler sayesinde de zamanla dişlerdeki bozukluklar azalarak yok olmaktadır.
Kapaklı Diş Telleri (Self Ligating)
Kapaklı diş telleri de ortodontik diş teli tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Dişlerin dış yüzeylerine yapıştırılan minik braketler dişlerde sürtünme oluşturmaktadır. Sürtünmeler bazı dişlerde avantaj olabildiği gibi bazı dişlerde dezavantaj olabilmektedir. Kapaklı diş teli tedavisinde de sürtünme en aza indirilmiş bir şekildedir. Eğer ortodonti uzmanı hastası için kapaklı diş teli tedavisini uygun görürse eğer hem tedavi süresinde hem de randevularda azalma olur.
Beyaz Teller (Porselen Tel)
Teknolojinin ilerlemesi ile beraber metal tellerin yerini şeffaf yani porselen teller almıştır. Porselen tellerin bazıları beyaz renkte bazıları ise şeffaf haldedir. Metal tellere göre daha az göründüğü ya da daha az belli olduğu için tercih edilen tellerden bir tanesidir.
Iconix Braket
Diş teli tedavisinde son yıllarda yeni çıkan renkli metal braketlere denmektedir. Metal braketlerden daha açık renklerde üretimi yapılmaktadır. Iconix braketler metal braketlerden sağlam olma özelliklerini şeffaf braketlerden de estetik görünüm özelliklerini almıştır.
Şeffaf Plak
Şeffaf plakların (İnvisalign) ortaya çıkma sebeplerinden bir tanesi, günümüzde Ortodonti tedavi yöntemleri yaygınlaşmasıyla beraber görünür metal tellerin sabit kalışını istemeyen kişilerdir. Şeffaf plaklar görünmeyen ve takıp çıkartılabilir bir yapıda olduğu için daha çok yaşı ilerlemiş kişiler tarafından tercih edilmektedir. Her şeffaf plaklar 2 ya da 3 hafta aralığında takılmaktadır. Ancak şeffaf plaklar bütün diş bozukluklarını tedavi edemez sadece uygun olan kişiler kullanabilir.
İçten Takılan Tel (Lingual Ortodonti)
Hastaların dişleri eğer şeffaf plaklar ile düzeltilemeyecek gibi bozuk bir haldeyse ve daha derin daha detaylı bir tedavi uygulanması gerekiyorsa lingual ortodonti uygulanmaktadır. Bu tedavide braketler dişin tam iç kısmına oturacak şekildedir ve özel üretilen yapıştırıcıları ile dişin iç kısmına yapıştırılır. Bu tedavinin en büyük avantajı hem sabit tellerin avantajlarının olması hem de braketlerin görünmemesidir.
Hareketli Aparey (Damaklık)
Hareketli apareyler genel olarak çocuk hastalara uygulanmaktadır. Basit düzeydeki diş yamukluklarını ve iskeletsek anormallikleri bu tedavi yöntemi ile düzeltilebilir. Eğer uygun olan yaşta ve yeterli sürede kullanılırsa maliyet olarak uygun bir tedavi yönteminden bir tanesidir.
Sabit Fonksiyonel Aygıtlar
Sabit fonksiyonel aygıtlar daha çok alt çene bölümünün geride olduğu zamanlarda eğer hasta iskeletsel düzeltim istenirse uygulanmaktadır. İskeletsel düzeltim tedavisi uygulamak için en uygun yaşlar 11 ve 15 yaş arasıdır ancak kişiden kişiye de değişiklik göstermektedir.
Ağız Dışı Aygıtlar
Hastada iskeletsel bozukluk varsa eğer ağız dışı aygıt yani halk arasındaki adıyla çenelik uygulanır.
Geçici Dayanak Vidaları
Geçici dayanak vidaları diğer ismiyle ‘Ankraj Vidası’ hastaların kemiğine yerleştirilen küçük vidalara denmektedir. Ortodonti tedavi yöntemlerinden az bilinen bir yöntemdir. Küçük bir lokal anesteziyle uygulanır.
Bursa Ortodonti Uzmanı
Bursa Ortodonti Uzmanı , Kliniğmizde ortodonti uzmanı Canan Çolak ve ekibi tarafından tedavi planlaması yapılmaktadır. Detayı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Yaz